Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Βάγια Μαυρομάτη: Από την πασαρέλα στην...Κουζίνα

Η Βάγια Μαυρομάτη κάνει τα πρώτα της βήματα στην μαγειρική με επιτυχία 
Το περιττό λένε πως είναι το αλάτι της ζωής. Πως θα ήταν τα φαγητά άραγε χωρίς αλάτι; Πως θα ήταν οι συνταγές χωρίς φαντασία και παράδοση; 
Η μαγειρική είναι τέχνη που προϋποθέτει αγάπη, δημιουργία και προσήλωση.
Για χάρη της μαγικής αυτής Τέχνης η Βάγια Μαυρομάτη μεταπήδησε από το μόντελινγκ και αποφάσισε να γίνει σεφ. Ένας δρόμος δύσκολος και απαιτητικός. Μα η Βάγια έχει πεισμώσει και φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα. Αυτό το «μαρτυρούν» και οι γαστρονομικές της δημιουργίες οι οποίες είναι πασπαλισμένες με φαντασία και μεράκι. Πάρτε και εσείς μια γεύση…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο


Από μοντέλο στην κουζίνα και μάλιστα σε απαιτητική κουζίνα. Πως ήταν αυτή η μεταβολή;

«Η μόδα με την μαγειρική  έχουνε κοινό άξονα την ομορφιά και την δημιουργία. Είναι ένα μεγάλο βήμα της καριέρας μου και καθοριστικό, φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως θα χαθώ από την μόδα μπορώ πλέον να προβάλλω και τα πιάτα μου . Η θεωρία μου είναι η εξής όταν μπεις στα κορυφαία και συνεργαστείς με τους καλύτερους μαθαίνεις να υπερβαίνεις τα προσωπικά σου όρια και  φτάνεις και εσύ σε ένα ύψιστο επίπεδο. Στην πράξη φυσικά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγετε, το να είσαι  όμορφη γυναικά και μάλιστα αρχάρια  και σε απαιτητική κουζίνα είναι πολύ δύσκολο διότι υπάρχει μεγάλος ρατσισμός, πίεση, απαιτητικότητα και όχι μόνο  . Σε αυτό το σημείο θα παρομοίαζα την κουζίνα  ως ένα στρατιωτικό έδαφος μάχης που  για να επιβιώσεις  απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είσαι σκληρός και  εκπαιδευμένος διότι οι καλοί στρατιώτες για να κερδίσουν την μάχη απαιτούν και ισάξιους συνάδελφους. Αρά για έναν μη έμπειρο όπως εγώ στην προκείμενη φάση ήταν δύσκολη μεταβολή και όπως λένε στο χωριό μου χρειάζεται γερά κότσια και γερά νεύρα για να  ανταπεξέλθεις  τίποτα δεν είναι όμως δύσκολο όταν  το θέλεις πολύ και το αγαπάς…» 

Τι ήταν αυτό που σε είχε ωθήσει να βγάλεις τα συνολάκια και να φορέσεις το καπέλο του σεφ;
Με προσήλωση και προσοχή φτιάχνει το πιάτο της

«Το μόντελινκ ήταν το όνειρο μου από μικρή. Ένα άπιαστο όνειρο το οποίο έγινε πραγματικότητα στα μετέπειτα χρόνια. Αντίθετος ο κλάδος της μαγειρικής για εμένα  ήταν ένας κρυφός πόθος  που άργησα να ακολουθήσω. Τραγική ειρωνεία είναι πως και στα δυο επαγγέλματα κανείς δεν με παρότρυνε θετικά από την μία στο ένα μου έλεγαν πώς δεν είμαι αρκετά ψηλή και όμορφη για να το ακολουθήσω και από την άλλη στο άλλο  πώς λόγω ομορφιάς και  της γυναικείας φύσης μου δεν θα ανταπεξέλθω .Αυτό που με ώθησε λοιπόν  στην μαγειρική ήταν  πως ως άνθρωπος θέλω να δοκιμάζω τα όρια μου να εξελίσσομαι και  Εφόσον λοιπόν κατάφερα και κατέκτησα τα όνειρα μου ήρθε η ώρα να κυνηγήσω και τους κρυφούς μου πόθους ασχέτως αν  από ένα  λαμπερό επάγγελμα με φρού - φρού και αρώματα  μεταπήδησα  στο ακριβώς αντίθετο».


Η μαγειρική είναι μια ξεχωριστή τέχνη;
Δημιουργία της Βάγιας Μαυρομάτη...οπτικά και μόνο κερδίζει τις εντυπώσεις

«Η μαγειρική σίγουρα είναι μια  τέχνη που μπορεί να πάρει πολλές μορφές περιέχει μυστήριο αλλά και προσφορά . Πέραν της γευσιγνωσίας   η μαγειρική εμπεριέχει το τέχνασμα της αρχιτεκτονικής γιατί στήνουμε με περίτεχνο τρόπο το πιάτο και ο κάθε σεφ μέσο της φαντασίας του   δίνει την δική του πινελιά».   

Ποια είναι η δική σου σπεσιαλιτέ;

«Κοζανίτικα  παραδοσιακά γιαπράκια με αρμιά . Τα  παραδοσιακά και απλά πιάτα είναι και τα νοστιμότερα».

Πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση για μια γυναίκα στην κουζίνα;

«Όπως είπε και  ο Michel Roux Είναι σαν να βλέπεις ένα πανεπιστήμιο και ένα στρατόπεδο. Υπάρχει πολύ αυστηρή πειθαρχία αλλά ο κόσμος εκεί μαθαίνει ασταμάτητα νέα πράγματα σε γρήγορους ρυθμούς και με μεγάλες απαιτήσεις . Στην αρχή είσαι απλά ένας σκλάβος  μέσα στην κουζίνα  στην οποία επικρατεί μια φρενίτιδα που για να αντεπεξέλθεις  πρέπει να κάνεις υπομονή και να έχεις επιμονή διαφορετικά θα χαθείς. Το σκεφτικό πως μόνο ένας άντρας μπορεί να καταφέρει πράγματα μέσα στην κουζίνα και να φτάσει στο σημείο να γίνει σεφ το θεωρώ λάθος γιατί το ταλέντο δεν επιλεγεί φύλο  για αυτό μέσα στην κουζίνα  υπάρχει ο ρατσισμός ενάντια στο γυναικείο φύλο και μία γυναίκα για να επιβιώσει  πλέον μέσα σε μία κουζίνα θα πρέπει να είναι δυο φορές άντρας δύσκολο  αλλά όχι ακατόρθωτο».
   
 Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
 
Χαρά και εργασία

«Τα σχέδιά μου είναι να δουλέψω σκληρά να αποκτήσω γνώση στην μαγειρική και από εκεί και στο εξής όλα  πιστεύω πως θα δρομολογηθούν». 

Τελικά το περιττό είναι το αλάτι της ζωής;
Με τις κουτάλες...ανά χείρας

Πραγματική καλλονή


2 σχόλια:

  1. Ποια πασαρέλα ρε παιδιά η κοπέλα δεν έχει κάνει ούτε ένα ντεφιλέ γιατί θα γελούσαν με το ύψος της ανάμεσα στα κανονικά μοντέλα χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευκολη η κριτικη απο καποιον ανωνημο! επωνυμα ειναι το θεμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή