Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Αγγελική Φράγκου: Το θέατρο είναι απαραίτητο για το παιδί για να κατανοήσει τον κόσμο



932 πορτραίτα-παζλ που ξεπήδηξαν με πολύχρωμα και έντονα χρώματα 


«ΒατΡαπουνζέλ» : Μια παράσταση που χωρά σε μία extra large βαλίτσα τα συναισθήματα και την φαντασία των παιδιών

Σπουδαίο φαντάζει το γεγονός να «καλλιεργείς» την φαντασία των παιδιών, όταν μάλιστα η φαντασία αυτή εξωτερικεύεται και αποτυπώνεται τότε μιλάμε για έργο θεάρεστο. Στο μυαλό των παιδιών οι εικόνες πλάθονται από τα ερεθίσματα που δέχονται. Όταν υπάρχει αδράνεια, υπάρχει και στασιμότητα στις ιδέες, στις σκέψεις, στα όνειρα.  Και ποιος θέλει οι επόμενες γενιές να μην έχουν όνειρα; Σίγουρα όχι η Αγγελική Φράγκου.


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Αντιθέτως η νεαρή ηθοποιός και σκηνοθέτης δίνει μέσω του θεάτρου το έναυσμα στα παιδιά να εκφράσουν αυτό που εισπράττουν με τον δικό τους τρόπο. Πριν λίγους μήνες ανέβασε μια παιδική θεατρική παράσταση το «ΒατΡαπουνζέλ» και στην συνέχεια ζήτησε από τους μικρούς θεατές να ζωγραφίσουν αυτό που αποκόμισαν βλέποντας την… Το αποτέλεσμα εξαιρετικό. 932 ζωγραφιές «γεννήθηκαν». Αυτές εκτέθηκαν πριν λίγες ημέρες στο προαύλιο τοίχο του Βυζαντινού Μουσείου και τώρα θα κρεμαστούν για να στολίσουν ειδικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα,  νοσοκομεία και  ορφανοτροφεία.



Αναρτήσατε 932 παιδικές ζωγραφιές στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου… Για ποιο λόγο συνέβη αυτό και γιατί 932 συγκεκριμένα;


«Όταν ξεκινούσε η περσινή θεατρική σεζόν 2015-16 της παράστασης μας «ΒατΡαπουνζέλ» ψάχναμε μια δραστηριότητα που να απευθύνεται στους μικρούς μας θεατές και να  πραγματοποιείται μετά το τέλος της παράστασης. Αφού στίψαμε το μυαλό μας καταλήξαμε πως η πιο κατάλληλη δραστηριότητα είναι η ζωγραφική! Έτσι στο τέλος κάθε παράστασης από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016 ζητούσαμε από τους μικρούς μας θεατές να ζωγραφίσουν τι τους έκανε εντύπωση από την παράσταση που είδαν. Είτε θετικό ήταν αυτό είτε αρνητικό. Επίσης ζωγράφισαν όσα παιδιά το επιθυμούσαν, όσα δεν ήθελαν απλά δεν ζωγράφισαν. Έτσι λοιπόν σε διάστημα 9 μηνών συλλέξαμε 932 ζωγραφιές από 932 μικρούς θεατές της παράστασης μας «ΒατΡαπουνζέλ»!   Για εμάς οι ζωγραφιές των μικρών μας θεατών είναι έργα τέχνης και για αυτό το λόγο στραφήκαμε στο Βυζαντινό μουσείο για την φιλοξενία τους. Επειδή η θέση ενός έργου τέχνης είναι στο μουσείο».

Τα παιδιά πως αντέδρασαν στην θέα της κρεμασμένης τους ζωγραφιάς;


«Πιστεύω πως η επιτυχία της έκθεσης ήταν ακριβώς το γεμάτο έκπληξη και χαρά βλέμμα των παιδιών όταν συναντούσαν την ζωγραφιά τους σχεδόν ένα χρόνο μετά!».

Μετά την έκθεση σας, που δόθηκαν οι ζωγραφιές και γιατί;


«Οι ζωγραφιές σταδιακά έως το τέλος του έτους θα δοθούν σε ειδικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σε νοσοκομεία και σε ορφανοτροφεία για κοσμήσουν όλους αυτούς τους χώρους με την χαρά της ζωγραφικής».

Υπήρξαν κάποιοι αρωγοί για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση; Και αν ναι, με ποιον τρόπο συνέβαλαν;


«Υπήρξαν αρωγοί η συμπαράσταση των οποίων υπήρξε καταλυτική για την επίτευξη του στόχου μας. Το Βυζαντινό & Χριστιανικό μουσείο διέθεσε τον προαύλιο χώρο για να φιλοξενηθεί η έκθεση, η Pelikan Ελλάς διέθεσε τα υλικά για την κατασκευή της έκθεσης όπως και τα δώρα για όλους τους μικρούς μας θεατές. Αρωγούς θεωρώ και τους συνεργάτες μου που διέθεσαν την εργασία τους για να πραγματοποιηθεί η έκθεση. Ακόμα σημαντικοί αρωγοί ήταν και οι χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης. Θερμές ευχαριστίες προς όλους!».

Θεωρείτε πως μέσα από η ζωγραφική απέδωσε τα νοήματα που εισέπραξαν τα παιδιά από την θεατρική σας παράσταση;


«Ναι και για αυτό το λόγο έγινε και η έκθεση. Βρεθήκαμε μπροστά σε 932 διαφορετικά πορτρέτα της παράστασης μας! Ήταν και για εμάς εντυπωσιακό να βλέπουμε τις προσλαμβάνουσες του κάθε παιδιού απωτυπομένες στο χαρτί! Πρέπει να σας πω πως η Ραπουνζέλ και τα μακρυά μαλλιά της ήταν οι πρωταγωνιστές της έκθεσης!».


Θα μας πείτε δύο λόγια για την παράσταση, θα την δούμε και φέτος;


«Το θεατρικό έργο για παιδιά «ΒατΡαπουνζέλ», αφού ταξίδεψε & παίχτηκε στο «FILIA Griechisch- Deutsche Kindertagesstätte» της γερμανικής πρωτεύουσας και αφού έγινε έκθεση ζωγραφικής στο Βυζαντινό Μουσείο σας περιμένει στο «Σπίτι των παραμυθιών -Το μουσείο Αλλιώς» το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 στις 18.00 μ.μ.!
Το θεατρικό κείμενο της «ΒατΡαπουνζέλ» βασίζεται στα παραμύθια των αδερφών Γκριμ «Βασιλιάς Βάτραχος» & «Ραπουνζέλ» και είναι γραμμένο σε ποιητικό λόγο.
Η παράσταση δημιουργήθηκε για δύο ηθοποιούς, οι οποίοι εναλλάσσουν τους διαφορετικούς ρόλους του παραμυθιού. Ο λιτός σκηνικός χώρος αποτελεί τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο χτίστηκε η παράσταση και η ατμόσφαιρα της.
Η «ΒατΡαπουνζέλ» χωράει κυριολεκτικά σε μία extra large βαλίτσα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται παντού και κατ' επέκταση εκφράζει την πεποίθησή μας ότι με απλά μέσα μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί φτιάχνοντας ένα θέαμα που διακρίνεται από ποιότητα και ευαισθησία. Η παράσταση «ΒατΡαπουνζέλ» διαρκεί 45 λεπτά, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών και παίζεται στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

Η υπόθεση του έργου



Μεγαλώνοντας σε ένα μικρό διαμέρισμα της Αθήνας δύο αδελφές, με την παιδική τους φαντασία να καλπάζει, καλούνται να φέρουν στα μέτρα τους, τους κόσμους που γεννάει το παιδικό τους μυαλό. Με αφορμή τα γνωστά παραμύθια «Βασιλιάς Βάτραχος» και «Ραπουνζέλ» και με υλικά την παιδικότητα τους αλλά και ό,τι μπορούν να ξετρυπώσουν από την μικρή αποθήκη του σπιτιού τους ξεκινάνε να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να παίζουν! Αυτό που καμία τους όμως δεν μπορεί να φανταστεί είναι το πόσο πιο κοντά θα έρθει η μία στην άλλη μόλις το παραμύθι τελειώσει και καταλάβουν πως όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους ένα μικρό βατραχάκι ή μία όμορφη πριγκίπισσα και πως η αγάπη φτιάχνει κόσμους που χωράνε παντού. Ακόμα και στο μικρό τους διαμέρισμα.
Σας περιμένουμε!».


Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να παρακολουθεί θέατρο, καλλιεργεί νου και συναισθήματα και αν ναι σε τι βαθμό;


«Νομίζω το να παρακολουθεί ένα παιδί θέατρο είναι τόσο σημαντικό όσο η τροφή και ο ύπνος του. Το θέατρο ηρεμεί την καρδιά και βάζει σε τάξη το μυαλό. Το θέατρο είναι απαραίτητο για το παιδί για να μπορέσει να κατανοήσει τον κόσμο».


Αν θα μπορούσατε τον κόσμο να αλλάζατε, τι θα κάνατε;


«Πιστεύω πως στην αλλαγή του κόσμου συντελούμε καθημερινά. Μέρα με την ημέρα. Με την κατανόηση, το καθαρό βλέμμα και το χιούμορ ως γνώμονες στη συμπεριφορά μας, με την ευ-αισθησία που μπορούμε να δείξουμε στις καταστάσεις, με το να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να τα αναπαράγουμε, με το να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο και να το δώσουμε στο διπλανό μας, με το να κάνουμε ανακύκλωση, με το να φορτίσουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε θετικά. Η κάθε μας ημέρα είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε τον κόσμο. Βήμα - βήμα. Να τον πλουτίσουμε για να συνεχίσει να μας πλουτίζει».

Multiactions Γιατί συμμετείχαμε  (ως χορηγοί) στην εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο

Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από τις ζωγραφιές τους ακόμα και αν τα μάτια των μεγάλων  βλέπουν μια «μουτζούρα»!!!...
Αν καταφέρουμε να «διαβάσουμε» αυτές τις ζωγραφιές, μας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουμε την πόρτα και να μπούμε στον κόσμο των «μικρών ζωγράφων».
Το παιδικό ιχνογράφημα  και η ζωγραφική αναγνωρίζονται  ως ένα αποτύπωμα της προσωπικότητας και των συναισθημάτων.
Εκτός λοιπόν από την χαρά της συμμετοχής μας στην προβολή του καλλιτεχνικού ταλέντου των παιδιών στο Βυζαντινό Μουσείο, ειδικά όταν αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης ενέργειας έκφρασης των παιδικών συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν από μια θεατρική παράσταση, ήμασταν εκεί καθώς οι ζωγραφιές γενικότερα αντανακλούν  την γνωστική ανάπτυξη και τον εσωτερικό τους κόσμο και μέσα από αυτές μπορούμε να δούμε τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα, όπως και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
Αυτά αποτελούν μια αρχή για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας, ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και καλλιέργεια των δεξιοτήτων με αποτέλεσμα να οραματισθούν τον εαυτό τους, να οργανώσουν τις προσπάθειές τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.
Η Multiactions, είναι μια εταιρεία συμβουλευτικής που εξειδικεύεται στην προσωπική ανάπτυξη και την επαγγελματική σταδιοδρομία δημιουργώντας προγράμματα και εργαστήρια και  απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, ηλικίας 6-12 ετών. www.multiactions.gr
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου