Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ο τρόμος πάνω από το Λονδίνο



Διπλή επίθεση με τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον 20 τραυματίες κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο



Συναγερμός έχει σημάνει στο Λονδίνο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να έχουν σπεύσει έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά και στη γέφυρα του Ουέστμινστερ για να αντιμετωπίσουν δύο αιματηρά περιστατικά, κατά τα οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 20. Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία αντιμετωπίζει τα δύο περιστατικά ως τρομοκρατικά χτυπήματα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών..
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα όχημα έπεσε με ταχύτητα πάνω σε ομάδα πεζών που περπατούσε στο πεζοδρόμιο της γέφυρας του Ουέστμινστερ, λίγα μέτρα από το βρετανικό κοινοβούλιο. 
Ακολούθησε πανικός, με αρκετούς ανθρώπους να τρέχουν προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από το κοινοβούλιο. 
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο δράστης της επίθεσης, που ξαφνικά έβγαλε ένα μεγάλο μαχαίρι και επιτέθηκε με μένος σε αστυνομικό. 
Οι υπόλοιποι φρουροί αντέδρασαν άμεσα, πυροβολώντας τον δράστη. 
Σύμφωνα με το Press Association, που επικαλείται γιατρό σε κεντρικό νοσοκομείο του Λονδίνου, αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.  Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο αστυνομικός που μαχαιρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο. 
Οι εικόνες από την γέφυρα του Ουέστμινστερ είναι ιδιαίτερα σκληρές, με αρκετούς ανθρώπους να είναι ξαπλωμένοι στο οδόστρωμα τραυματισμένοι. 



Ανησυχία για δεύτερο δράστη 

Λίγες ώρες μετά από την επίθεση, το BBC μετέδωσε  πληροφορίες ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονταν δύο άνθρωποι –κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα. 


Μεγάλη κινητοποίηση 

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και δεκάδες ασθενοφόρα. Ορισμένοι εκ των τραυματιών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής με ελικόπτερα ενώ άλλοι δέχονταν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. 
Η Τερέζα Μέι, που βρισκόταν στο κοινοβούλιο εκείνη την ώρα, φυγαδεύτηκε από πάνοπλους αστυνομικούς και πλέον έχει επιστρέψει στο γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ. 
Ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου Ντέιβιντ Λίντιγκτον επιβεβαίωσε ότι ένας άντρας πυροβολήθηκε από την αστυνομία και ότι υπήρχαν «πληροφορίες για βίαια περιστατικά στην περιοχή». 


Σε «κόκκινο συναγερμό» η Σκότλαντ Γιάρντ 

Η Σκόλαντ Γιάρντ ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο και να υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει εάν το περιστατικό έχει τελειώσει. 
«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των θυμάτων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπ. Τζ. Χάρινγκτον, και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός». 
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη αντιτρομοκρατικές έρευνες ενώ στους δρόμους του Λονδίνου περιπολεί πλέον μεγαλύτερος αριθμός πάνοπλων αστυνομικών. 


«Φαινόταν σαν να κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας…»

«Άκουσα φωνές και ουρλιαχτά έξω από το κοινοβούλιο, κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα μια ομάδα 40 ή 50 ανθρώπων να τρέχει…».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο ο πολιτικός συντάκτης του Press Association Άντριου Γούντκοκ, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο του.

«Έμοιαζαν σαν να τρέχουν να ξεφύγουν από κάτι… Ένας άντρας ξεπρόβαλε μέσα από το πλήθος ξαφνικά. Έμοιαζε να κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας… Άκουσα κάτι σαν πυροβολισμούς, νομίζω ήταν τρεις, και πριν καταλάβω καλά-καλά τι συνέβη δύο άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος, με κάποιους άλλους να τρέχουν προς το μέρος τους για να τους βοηθήσουν» ανέφερε ο δημοσιογράφος, και συμπλήρωσε:«Ένοπλοι αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο και τους άκουσα να φωνάζουν στον κόσμο να βγει από την αυλή [σ.σ. ο περίγυρος της βουλής». «Τους θέρισε…» Ο Ραντοσλάο Σικόρσκι, λέκτορας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σπουδών του Χάρβαρντ, ανάρτησε στο Twitter βίντεο από το περιστατικό με το αυτοκίνητο στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ. «Ένα αυτοκίνητο στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ μόλις θέρισε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους» έγραψε ο ίδιος.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου