Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

On-air με τον Γιάννη Γιαννάκη στον Super fm 104,3



 29 χρόνια εκπέμπει εκεί που χτυπά η καρδιά των Ελλήνων, μακριά από τα αστικά κέντρα, σε μέρη που οι άνθρωποι αδημονούν να ανοίξουν το ράδιο για να ενημερωθούν, να μάθουν, να επικοινωνήσουν.
Στο Πινάκιο μιλάει ο Γιάννης Γιαννάκης η πιο γνωστή φωνή της Ηπείρου, ο άνθρωπος που είναι ο επικεφαλής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Super 104,3.
Πρόκειται για τον αθλητικό σταθμό που εκπέμπει στην Ήπειρο και έχει φανατικούς ακροατές.

Σίγουρα στο πρώτο πλάνο είναι τα νέα της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννενα, τα αθλητικά παρασκήνια, αλλά και ειδήσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία και τον Πολιτισμό.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι συνεργασίες του Super 104,3 με τους leaders των αθλητικών media της χώρας.


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Ο Γιάννης Γιαννάκης θέτει και ερωτήματα που θα απηύθυνε στον υπουργό Αθλητισμού και έχουν να κάνουν με τη μη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Γιάννενα τα όποια όμως σε πείσμα των συνθηκών κρατούν τα αθλητικά ιδεώδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.


Ραδιοφωνικός Σταθμός SUPER 104,3 Ιωαννίνων εκπέμπει δυνατά από το 1989. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας όλα αυτά τα χρόνια;


«Το ραδιόφωνο δεν είναι απλά μια «μόδα» της εποχής. Είναι σταθερή αγάπη. Ο κόσμος πάντα βρίσκει χρόνο να ανοίξει το ραδιόφωνο, στο δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι. Κοιμάται με αυτό, ξυπνάει με αυτό. Κάπου έστω στο βάθος ενός γραφείου, παίζει η μουσική του. Κάπως έτσι και ο Super Fm μπήκε στις συνήθειες των Γιαννιωτών πριν από 29 χρόνια. Ο κόσμος μας αγάπησε γι’ αυτό που του προσφέρουμε, είτε είναι μουσική είτε αθλητική ενημέρωση, είτε κουβεντούλα για τα αθλητικά δρώμενα. Πάνω απ’ όλα υπάρχει η εγκυρότητα και η ταχύτητα στη μετάδοση των γεγονότων».

Ποιο είναι το ύφος και η ταυτότητα σας;


«Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1989 ως ειδησεογραφικός σταθμός, στελεχωμένος από πολύ γνωστούς δημοσιογράφους και εκδότες των Ιωαννίνων τότε. Κάποια στιγμή, όμως, το 2000 μετεξελίχθηκε σε αθλητικός. Ήταν η εποχή που ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε επιστρέψει μετά από πολλά χρόνια στην Α’ Εθνική και ο κόσμος ενδιαφερόταν όλο και πιο πολύ για το παρασκήνιο και τον σχολιασμό των αγώνων. Ήδη είχαν κάνει την εμφάνισή τους θεματικοί σταθμοί και στην Αθήνα, οπότε προέκυψε τότε η συνεργασία με τον αθλητικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 94,6. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκε ο κόσμος σ’ ένα τοπικό αθλητικό ραδιόφωνο, που είχε βέβαια και τη συνεργασία με την Αθήνα, ωστόσο τη δυναμική τη δίνει πάντα το τοπικό πρόγραμμα, γιατί ο κόσμος στα Γιάννενα πάνω απ’ όλα θέλει να μαθαίνει τα νέα του ΠΑΣ».
Μεταδίδετε αγώνες, ποιον έχετε να θυμάστε στην καριέρα σας και γιατί;


«Αναμφισβήτητα θα έλεγα, ότι ήταν ο πρώτος αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα εκτός Ελλάδας για τα προκριματικά του Europa League. Οργανώσαμε αποστολή στη Νορβηγία, στην πόλη Σίεν. Ήταν η πρώτη φορά που γιαννιώτικο ραδιόφωνο μετέδιδε αγώνα του ΠΑΣ εκτός συνόρων. Ο ΠΑΣ είχε νικήσει με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι εντός έδρας, αλλά στο επαναληπτικό ματς βρέθηκε στο β’ ημίχρονο να χάνει από την Οντ με 3-0 και το ματς πήγε στην παράταση, όπου εκεί ήρθε τελικά η πρόκριση μ’ ένα γκολ που το περιέγραψα με μεγάλη ένταση. Ήταν σίγουρα γκολ ιστορικής σημασίας για την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα».


Ποια ήταν τα highlights σας, οι ειδήσεις σας που άφησαν εποχή;

«Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ο σταθμός ήταν ειδησεογραφικός και κάθε φορά που κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή του καλλιτεχνικού χώρου, ερχόταν στα Γιάννενα, περνούσε από τα μικρόφωνα του Super Fm.. Ειδικά το ’89 με τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, ο σταθμός ήταν το βασικό μέσο ενημέρωσης για τους Γιαννιώτες, μαζί με τον τοπικό Τύπο».  


Θα μας μιλήσετε λίγο για τις συνεργασίες σας;


«Η πιο μακροχρόνια είναι με τον ΣΠΟΡ FM της Αθήνας, όπου από το 2000 είμαι ο ανταποκριτής του, ενώ είναι και ο σταθμός που αναμεταδίδει ο SUPER FM στα Ιωάννινα. Είχα την τιμή να είμαι και από τους πρώτους ανταποκριτές της Sportday, όταν ακόμα κυκλοφορούσε μόνο στο ΜΕΤΡΟ, μια συνεργασία που κράτησε μια δεκαετία και τερματίστηκε με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος. Το ίδιο και με το ΕΘΝΟΣΠΟΡ, ενώ από τις πρώτες συνεργασίες ήταν και με την Αθλητική Ώρα των Σπορ, συνεργασίες που ξεκίνησαν την περίοδο 2000-2004 οι περισσότερες απ’ αυτές. Κατά καιρούς υπήρξαν συνεργασίες με τα αθλητικά τμήματα του Ελεύθερου Τύπου και άλλων εφημερίδων, ενώ σε τοπικό επίπεδο πάνω από 12 χρόνια ήμουν ο αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες». Δυστυχώς οι πιέσεις που δέχεται πλέον ο Τύπος από τα σάιτ, έχουν τις επιπτώσεις τους στους ανταποκριτές της επαρχίας. Ουσιαστικά ο όρος «ανταποκριτής επαρχίας» πάει προς εξάλειψη, εις βάρος της εγκυρότητας και της ποιότητας της ενημέρωσης».    


Ο Αθλητισμός στην Ήπειρο είναι ακριβό σπορ;


«Πανάκριβο. Έχουν καταστραφεί επιχειρηματίες! Άλλοι ολοκληρωτικά, άλλοι πρόλαβαν την τελευταία στιγμή να σώσουν κάτι. Μιλάμε κυρίως για το ποδόσφαιρο, που υπήρχε μια λάθος νοοτροπία των συνεχόμενων μεταγραφών, χωρίς όμως να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα.
Πλην ποδοσφαίρου, τα Ιωάννινα έχουν καταφέρει να διαθέτουν ισχυρό ερασιτεχνικό αθλητισμό σε κωπηλασία και άρση βαρών, αλλά και αθλητές που διακρίνονται σε ατομικά αθλήματα. Ωστόσο τα ομαδικά αθλήματα δεν προσελκύουν παράγοντες, λόγω της τεράστιας έλλειψης υποδομών και προφανώς δεν υπάρχουν και τα ανάλογα χρήματα να στηριχτούν ομάδες στις υψηλότερες κατηγορίες του μπάσκετ και του βόλεϊ».


Αν μπορούσατε να θέσετε 3 ερωτήματα στον υπουργό Αθλητισμού αποκλειστικά για την Ήπειρο και άλλα 3 ερωτήματα αντίστοιχα στον Πρωθυπουργό ποια θα ήταν αυτά;

«Τα Ιωάννινα έχουν απαρχαιωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι η μοναδική μεγάλη πόλη, που όταν φτιάχνονταν αθλητικά έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εδώ έγινε μόνο μια αθλητική εγκατάσταση που δεν έφτασε στο μέγεθος του Πανθεσσαλικού, του Παγκρήτιου και του Παμπελοποννησιακού, αλλά έγινε ένα γήπεδο 2.500 θέσεων. Δεδομένων των αναγκών της πόλης, πόσο και πως προτίθενται να στηρίξουν με πράξεις και όχι μόνο με ευχολόγια, μια μεγάλη επένδυση με την κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου στη θέση του ΠΕΑΚΙ;
Και δεύτερον, η πόλη έχει έναν σύλλογο 25 χρόνια πρωταθλητή στην κωπηλασία, τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και μια λίμνη που μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο κωπηλασίας. Με αφορμή τους διεθνείς αγώνες Νέων του 2019, υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα κωπηλατοδρόμιο που θα εκτοξεύσει την πόλη, μετατρέποντάς την σε μόνιμο προπονητήριο εθνικών ομάδων απ’ όλον τον κόσμο;».   


Εκπέμπετε από την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, την Ήπειρο μας, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα που θέλετε να ακουστεί σε όλη την χώρα;


«Τα Ιωάννινα ήταν μια απομονωμένη περιοχή από τα βουνά, αλλά πλέον μετατράπηκε σε σταυροδρόμι της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού. Η πόλη αναμένεται να αλλάξει ραγδαία τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του τουρισμού. Ήδη το ενδιαφέρον για πτήσεις από το εξωτερικό είναι μεγάλο και τα Ιωάννινα συνδέονται με Κύπρο, Δανία και Σουηδία και αναμένονται Ισραήλ και άλλες χώρες. Είναι ευκαιρία επενδύσεων σε μια παρθένα περιοχή στον τουρισμό και τον αθλητισμό. Με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς ακρότητες, μπορεί η πόλη να γίνει παράδειγμα της πιο ταχέως αναπτυσσόμενης περιφέρειας της Ελλάδας, αν φυσικά και η χώρα αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή».

Η μαγεία που εκπέμπει το ραδιόφωνο όταν κλείσει η πόρτα και φανεί η ένδειξη on-air με ποιες λέξεις περιγράφεται;


«Νομίζω ότι είναι το μόνο μέσο που βγάζει αυτή τη «μαγεία». Οι ακροατές συνήθως δημιουργούν εικόνες με τη φαντασία τους, ο παραγωγός αισθάνεται ότι βρίσκεται στην πιο όμορφη παρέα και η «χημεία» αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Το ραδιόφωνο βγάζει αμφίδρομη οικειότητα. Ίσως βοηθάει ενίοτε και η μουσική που ακούει κάποιος, που μπορεί να τον χαλαρώνει και να τον βοηθά να αναπολεί, όταν παρακολουθεί μια εκπομπή. Οπότε οι λέξεις που περιγράφουν αυτή τη «μαγεία» έχουν να κάνουν με «φαντασία», «χημεία», «οικειότητα», «αναπόληση».».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου