Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Αλέξης Γούδας- Άννα Μπαλάσκα: Στην Καστοριά των ονείρων….





Τα δικά τους «όπλα» η κιθάρα, η φωνή τους και τα όνειρα τους

Στην Καστοριά και συγκεκριμένα στη Βόρεια Παραλία της πόλης ο νικητής του φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης Αλέξης Γούδας και η νεαρή τραγουδίστρια Άννα Μπαλάφα, θα αποχαιρετήσουν το καλοκαίρι , με το βλέμμα στραμμένο σε ένα αμφίβολο μέλλον.

Το ζευγάρι των καλλιτεχνών αποκαλύπτει τις αγωνίες του ,τις σκέψεις του, αναπολεί, ονειρεύεται, συγκρούεται και ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής ,με φόντο τραγούδια από όλες τις γωνιές του κόσμου .
Μια παράσταση world αισθητικής, παγκόσμιου συναισθήματος και επικαιρότητας .
Οι δύο τους μιλάνε στο Πινάκιο για τη μουσικοθεατρική παράσταση, για τα όνειρα τους, για την τέχνη, για την πόλη τους την Καστοριά, αλλά και για το μεγάλο θύμα της οικονομικό-κοινωνικής κρίσης που δεν είναι άλλο από τη γενιά μας.

Αξίζει να διαβάσετε τις σκέψεις που αποτύπωσαν στο ΠΙΝΑΚΙΟ οι δύο νέοι, καθώς εκφράζουν απόλυτα και τις δικές μας ανησυχίες και προσδοκίες για τις μέρες που έρχονται.

Αλέξης Γούδας

Mια αρνητική συγκυρία για τη χώρα και ένα αδιέξοδο απελπισίας ,σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνονται απ τη νέα γενιά ως ανασταλτικοί παράγοντες στα σχέδια , τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Πάνω σ αυτό το μονοπάτι δημιουργήθηκε και στήθηκε η παράσταση. Η τέχνη δε σ αφήνει να κοιμηθείς.

Αυτός είναι ο ρόλος της να επαναφέρει τα κρίσιμα ερωτήματα και να ρευματοδοτεί τα μέσα μας ξυπνητήρια. Έτσι καταλήξαμε σ ένα έργο ποικίλων αναφορών και παγκόσμιας αισθητικής, σε μια μουσικοθεατρική βόλτα παρέα μ ένα νέο ζευγάρι ανθρώπων που μοιράζεται την καθημερινότητά του και τις ανησυχίες του.

Ειδυλλιακό φόντο της βραδιάς η Καστοριά. Μια πόλη που προσωπική μου φιλοδοξία είναι να αποτελέσει το πολιτιστικό ακρολούλουδο των Βαλκανίων. Αν η ασυνέπεια των ανθρώπων που χειρίζονται τις τύχες μας τόσα χρόνια μετατραπεί σε συντονισμένη και υπεύθυνη στάση απέναντι στο μέλλον μας μπορούμε να ελπίζουμε.. Άλλωστε οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Με εκτίμηση Αλέξανδρος Γούδας



Άννα Μπαλάσκα

H παράσταση λειτουργεί σε τρεις αλληλοσυνδεόμενους άξονες : μουσικοθεραπευτικό, κοινωνικοπολιτικό , προσωπικό. Το ξαφνικό και παράδοξο της κρίσης που βιώνει η νέα γενιά και ο κομφορμισμός που την αποστασιοποίησε από ερεθίσματα ουμανιστικών πράξεων και από τη ν αληθινή γνώση του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι είναι η πλατφόρμα που οφείλουμε να ανατρέψουμε με εφόδια την παιδεία απ το σπίτι και την συνεχή ενημέρωση.

Η τέχνη δίνει σε τέτοιες περιστάσεις βροντερό παρόν και ορμώμενη απ τα ερεθίσματα και τα σημεία των καιρών λειτουργεί αναγεννησιακά καθώς κυοφορεί εντάσεις και ανθρώπινες διαθέσεις αγέννητες κ όμως τόσο ισχυρές. Και επειδή τέχνη σημαίνει επικοινωνία ..θα θελα ο καθένας να μπορεί άμεσα με τις συναναστροφές του να μεταδίδει πράγματα χρήσιμα στον άλλον ώστε να επικρατεί η καλή ψυχή του ανθρώπου με μια πλατωνική συνεχή ανταλλαγή ιδεών και που ξέρεις. .ίσως ακουμπήσουμε κ λίγο τον κόσμο των ιδεών του πλατωνα καποτε ..όταν υπερισχύσει το σθένος και η αγνή αγάπη ..

Με εκτίμηση Άννα Μπαλάσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου