Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Το ποδήλατο είναι στο DNA μας»



Στην Καρδίτσα κάνουν ποδήλατο μέχρι τα 90

«Η πόλη μας (σ.σ Καρδίτσα) είναι η 3η στην Ευρώπη -αναλογικά με τον πληθυσμό- στην χρήση ποδηλάτου, μετά την Κοπεγχάγη και το Άμστρενταμ»

Το 70% του πληθυσμού της Καρδίτσας κάνει χρήση ποδηλάτου

Δήμαρχος Καρδίτσας στο pinakio.blogspot.gr και στο eirinika.gr : Η ποδηλασία φέρνει τουρισμό

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο επικεφαλής του ΠΟΚ Μάκης Αρβανίτης
«Είχα το όνειρο μου το ποδήλατο μου κι όλα  έμοιαζαν σωστά…»…φαίνεται πως οι παραπάνω στίχοι του τραγουδιού του Κώστα Μακεδόνα μάλλον ήταν εμπνευσμένοι από τους κατοίκους της Καρδίτσας οι οποίοι έχουν εντάξει στον τρόπο ζωής τους το ποδήλατο.
«Η πόλη μας (σ.σ Καρδίτσα) είναι η 3η στην Ευρώπη -αναλογικά με τον πληθυσμό- στην χρήση ποδηλάτου, μετά την Κοπεγχάγη και το Άμστρενταμ», εξομολογείται στο Πινάκιο και στα eirinika.gr ο επικεφαλής του Ποδηλατικού Ομίλου Καρδίτσας Θωμάς Αρβανίτης, ο οποίος στην συνέχεια τονίζει πως  οι κάτοικοι από μωρά μέχρι τα βαθιά γεράματα επιδίδονται στις ορθοπεταλιές.
Οπότε μην προβληματιστείτε αν βρεθείτε στο συγκεκριμένο τόπο της χώρας μας και δείτε μια γιαγιά να συνοδεύει με το δικό της ποδήλατο -που πάνω από το φωτάκι στο τιμόνι έχει σίγουρα το καλάθι για τα ψώνια- το εγγόνι της που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία του στη σέλα και να βγάλει γρήγορα-γρήγορα τις βοηθητικές ρόδες του. 
Πώς όμως η ποδηλασία διαδόθηκε τόσο πολύ στην Καρδίτσα; Πόσοι είναι οι ποδηλάτες και ποιες είναι οι εξορμήσεις τους;
Ο Θωμάς Αρβανίτης απαντά στα ερωτήματα μας…(με ευκολία) και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, «Εδώ η ποδηλασία ανέκαθεν ήταν τρόπος ζωής. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει ποδήλατο από πολύ μικρή ηλικία και όχι μόνο εμένα αλλά όλα τα παιδιά από την γειτονιά. Ήταν πώς να σας το πω στο…DNA μας. Άλλωστε αυτό που βοηθά πολύ στην χρήση του ποδηλάτου είναι το γεγονός πως η Καρδίτσα είναι μια πόλη επίπεδη και οι δρόμοι της είναι, στην πλειονότητα τους, άψογοι. Δεν υπάρχουν ανηφόρες απότομες ή κατηφόρες ή ακόμη και στροφές που θα δυσκολέψουν τον ποδηλάτη…
Στην συνέχεια τον ρωτάμε αν εξαιτίας της κρίσης η χρήση του ποδηλάτου αυξήθηκε, εκείνος από την πλευρά του μας εξηγεί,  πως το 70% των κατοίκων της Καρδίτσας το χρησιμοποιούν ενώ δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει το δικό του και δεν νομίζει πως αυτό οφείλεται στην κρίση αλλά στην κουλτούρα του κόσμου. Σε ότι αφορά τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας -στον οποίο ο Θωμάς Αρβανίτης είναι ο Πρόεδρος- αυτός αριθμεί 40 μέλη από 8 έως 54 χρονών.
 «Μπορεί κάποιοι να πήραν το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου για περισσότερη οικονομία, αλλά εμείς ανέκαθεν στα γκαράζ μας είχαμε πλάι από τα αυτοκίνητα μας τα ποδήλατα και μάλιστα το κάθε μέλος της οικογένειας είχε το δικό του», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΟΚ.  Διαβάστε την συνέχεια και δείτε και τις φωτογραφίες που ακολουθούν...
Αγώνες και δράσεις
Ιδού οι ορεινοί ποδηλάτες
Όπως είναι φυσικό μια πόλη που ζει για το ποδήλατο κάνοντας ποδήλατο δεν μπορεί να μην δοκιμάζει και να ξεπερνά τα όρια της. Έτσι στον νομό  γίνονται σε αγωνιστικό επίπεδο πέντε αγώνες ετησίως. Οι αγωνιστικοί τύπου αγώνες γίνονται στην λίμνη Πλαστήρα ,στην λίμνη Σμοκοβου, στα Αγραφα, μέσα  στην πόλη της Καρδίτσας και στον δήμο Σοφαδων.
 Επίσης λαμβάνουν χώρα και οι Λαϊκοί Αγώνες όπως ο γύρος της  Καρδίτσας (δυο φορές τον χρόνο) τα Τιτάνια στο  Δήμο Παλαμά και μάλιστα κάποια χωριά κάνουν λαϊκούς γύρους. «Πέρα από τους αγώνες και τις δράσεις επισκεπτόμαστε σχολεία και αναλύουμε τα μυστικά της ποδηλασίας, ενώ για όλους τους πολίτες της πόλης διοργανώνουμε ποδηλατοβόλτες και για τους πιο extreme αναβάτες το μενού περιλαμβάνει ορειβατική ποδηλασία», λέει ο Θωμάς Αρβανίτης.


Τα κοινόχρηστα ποδήλατα
Πάρκινγκ ποδηλάτων στην καρδιά της Καρδίτσας
Στην Καρδίτσα εδώ και λίγες ημέρες η δημοτική αρχή διέθεσε κάρτες χρήσης του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων, σε περιορισμένο αριθμό δημοτών που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή του για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Στόχος αλλά και το σκεπτικό των ιθυνόντων του δήμου  είναι να δοκιμαστεί στην πράξη το σύστημα πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να επεκταθεί η χρήση ώστε να είναι διαθέσιμα τα ποδήλατα σε όλους τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.
Οι προσωρινοί, αλλά και οι μελλοντικοί χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους σταθμούς, αφού προηγηθεί διαδικασία ταυτοποίησής τους και εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους να τα επιστρέφουν σ' αυτούς.
Οι σταθμοί περιλαμβάνουν 102 θέσεις κλειδώματος ποδηλάτων (17 ανά σταθμό) ενώ διαθέτουν οθόνη αφής από όπου, θα μπορούν οι χρήστες να εγγραφούν απευθείας στο σύστημα, καθώς και αναγνώστη πιστωτικής κάρτας, με την οποία θα μπορεί επίσης -στη φάση της πλήρους εφαρμογής- να γίνεται χρήση του συστήματος.

Με το βλέμμα στον τουρισμό
Ο δήμαρχος της Καρδίτσας Κωνσταντίνος Παπαλός
Στο Πινάκιο και στο eirinika.gr μιλά επίσης και ο δήμαρχος της Καρδίτσας  Κωνσταντίνος Παπαλός ο οποίος κάνει λόγο για τους 6 σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων αλλά και για το βλέμμα στον τουρισμό μέσω των...ορθοπεταλιών.
«Αφουγκραστήκαμε την κουλτούρα των κατοίκων της πόλης μας και αφού βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα «πράσινη» πρόταση την υλοποιήσαμε και έτσι κατασκευάσαμε 6 σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων 70 θέσεων. Μάλιστα τώρα αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε διαδικασίες επέκτασης των ποδηλατοδρόμων».
Ο κ. Παπαλός στην συνέχεια αναφέρει πως η ποδηλασία είναι αυτή που έχει φέρει εξειδικευμένο τουρισμό στην πόλη του, ενώ δεν κρύβει πως η Καρδίτσα είναι πλέον για πολλούς η πόλη της «απόδρασης» και αυτό -μας εξομολογείται- θα ήταν σλόγκαν για τουριστική καμπάνια άλλες εποχές που τα οικονομικά θα το επέτρεπαν.

Μια 90χρονη κάνει ποδήλατο
Με το ποδήλατο στην εθνική οδό
Νεαροί ποδηλάτος στο Μεγαλόβρυσο
Ο Θωμάς Αρβανίτης και ένα άλλο μέλος του ΠΟΚ ποζάρουν με τα ποδήλατα τους
Ένα με τη φύση
 
Σε σχολεία της περιοχής ο Θωμάς Αρβανίτης μυεί τα παιδιά στη ποδηλασία
Έτοιμοι για εξόρμηση
Μια γεύση από τη Χριστουγεννιάτικη στολισμένη Καρδίτσα

Δείτε και άλλες φωτό και βίντεο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου