Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Τάκης Γρηγορίου (Greenpeace): Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια εδώ



Αυστραλία ώρα μηδέν: 26 νεκροί, 1 δισεκατομμύριο ζώα νεκρά ή τραυματισμένα, περισσότερα από  100 εκατομμύρια τ.μ. γης κάηκαν

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις φωτιές στην Αυστραλία.
Μια βιβλική καταστροφή που σηματοδοτεί μια περίοδο περιβαλλοντικής φρίκης;
Ένα ερώτημα που πλανάται και που οι εικόνες το επιβεβαιώνουν προς ώρας.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες πυρκαγιές μεγάλης έκτασης στην Αυστραλία μέχρι σήμερα -που σχεδόν 100 εστίες φωτιάς είναι ενεργές- έχουν καεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια τ.μ. γης (μια έκταση σχεδόν όσο η Ελλάδα) και εκατοντάδες σπίτια, ενώ 26  άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου άλλα τόσα αγνοούνται.  
Οι ειδικοί εκτιμούν πως  1 δισεκατομμύριο ζώα είναι  νεκρά ή τραυματισμένα!


Την δική του οπτική γωνία στο θέμα παραθέτει στο Πινάκιο ο κ. Τάκης Γρηγορίου Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών του Ελληνικού  Γραφείου της Greenpeace τονίζοντας πως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια εδώ!

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει,  «Η πρωτοφανής έκταση και ένταση των πυρκαγιών της Αυστραλίας, και μάλιστα αρκετά νωρίτερα του συνηθισμένου, αποτελεί άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Η ραγδαία μείωση των βροχοπτώσεων κατά 50% το διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος (2019) δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες ξηρασίας ώστε ένα φυσικό φαινόμενο, όπως είναι οι πυρκαγιές της Αυστραλίας, να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δυστυχώς το 2019 είδαμε όλον πλανήτη να φλέγεται: από τον Αμαζόνιο και την Σιβηρία και από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια εδώ. Κάποτε κάναμε λόγο για «εικόνα από το μέλλον». Το μέλλον είναι πλέον εδώ και πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε πολύ να αποφύγουμε τα εφιαλτικά σενάρια».



Guardian :Δεν είναι κάποιο preview ενός δυστοπικού μέλλοντος


Αυτό που συμβαίνει στην Ωκεανία, συνδυαστικά με τα όσα έγιναν πριν λίγους μήνες στον Αμαζόνιο, δεν είναι κάποιο preview ενός δυστοπικού μέλλοντος μετά τις απόλυτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι καν μία προειδοποίηση. Στην Αυστραλία εκτυλίσσεται μία κλιματική καταστροφή, σε πραγματικό χρόνο. Όπως πεσιμιστικά σημειώνει ο  Guardian «ο καπνός σκεπάζει απειλητικά όλο το νότιο κομμάτι της χώρας από το βράδυ της Τετάρτης. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με τις περιοχές που θα καταστραφούν». 


«Να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες»


Ο κ. Τάκης Γρηγορίου μιλώντας στο Πινάκιο τονίζει πως οφείλουμε ως πολίτες να ενεργοποιηθούμε και να έχουμε σωστή ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως η χώρα μας θα έχει περιββαλοντικές επιπτώσεις από το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Ειδικότερα τονίζει,  «Το κυριότερο είναι να είμαστε ενημερωμένοι, ενσυνείδητοι και ενεργοί πολίτες. Να γνωρίζουμε τι λέει η επιστήμη για να μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τις οικογένειές μας και τον τόπο μας. Έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από την επιστήμη για τον τερματισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων προκειμένου να γλυτώσουμε τα χειρότερα.

 Την κλιματική κρίση τη δημιουργεί η υπερκατανάλωση πόρων, κυρίως τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας) και η βιομηχανική κτηνοτροφία. Να απαιτήσουμε συγκεκριμένα μέτρα από τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα. Είναι αδιανόητο την ώρα που η Ελλάδα κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη ερημοποίηση τις επόμενες δεκαετίες να προχωράει ανενόχλητο το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα χωρίς να υπάρχει μαζική αντίδραση από την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου