Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Έφυγε η αληθινή ηρωίδα «γερόντισσα των Μαρασίων»


Κάποιοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί για να γίνουν μέρος της ιστορίας. Δεν είναι ανάγκη να είναι πολιτικοί –κάθε άλλο ειδικά στις μέρες μας- την ιστορία την γράφουν οι ηρωικοί απλοί άνθρωποι. Με λύπη μου σήμερα έμαθα πως «έφυγε» μια γυναίκα απλή αλλά ηρωίδα, μια γυναίκα που και αν είχε περάσει τα 100 χρόνια ζωής ύψωνε στην αυλή της κάθε μέρα την ελληνική σημαία. Το σπίτι της βρίσκονταν στα τριακόσια μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον ποταμό Έβρο.
Έφυγε και μαζί της δάκρυσε όχι μόνο η Θράκη αλλά ο απανταχού ελληνισμός. Η Βασιλική Λαμπίδου δεν είναι ανάμεσα μας. Πολλοί που υπηρέτησαν στον Έβρο την είχαν γνωρίσει από κοντά και σχεδόν όλοι είχαν ακούσει για τη «γερόντισσα των Μαρασίων».
Όταν τη ρωτούσε κάποιος αν χρειάζεται κάτι, εκείνη απαντούσε: «μια καινούρια ελληνική σημαία» καθώς, όπως υπογράμμιζε, το πανί σκίζεται εύκολα πάνω στον ιστό.
Η Βασιλική Λαμπίδου έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία ενώ τον περασμένο Ιανουάριο την επισκέφθηκε στο σπίτι της και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Όπως και να έχει η ψυχή της «γερόντισσας των Μαρασίων», είναι το φως μας, σε μια περίοδο όπου οι αληθινοί ήρωες ζουν μοναχοί και απομονωμένοι.
Η ζωή της όλη, ήταν η γαλανόλευκη που κυμάτιζε αγέρωχη 300 μέτρα πριν τα σύνορα της Τουρκίας. Η ελληνική σημαία της έδινε δύναμη και πίστη για ζωή.
Εμείς που δε σε γνωρίσαμε ποτέ σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και πως η δική σου ψυχή είναι το φως για τη δική μας ζωή,
Καλό σου ταξίδι…«γερόντισσα των Μαρασίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου