Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Εκδηλώσεις στην Αθήνα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Ν.Σμύρνη και στη συνέχεια συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 100ής επετείου από την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Με σθένος και αποφασιστικότητα ο αρμενικός λαός, τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την διασπορά, όπως επισημαίνει η Εθνική Αρμενική Επιτροπή, τιμά σήμερα τους 1.500.000 νεκρούς του και ενδυναμώνει τον αγώνα του για εθνική δικαίωση και αναγνώριση «της μαύρης αυτής σελίδας στην ιστορία της ανθρωπότητας» από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Από την πλατεία Συντάγματος η πορεία ξεκίνησε στις 18:30 με επικεφαλής μια τεράστια Αρμενική σημαία που κρατούσαν παιδιά, τα οποία νωρίτερα άφησαν ελεύθερα στον ουρανό 100 κόκκινα μπαλόνια.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν από την βασιλίσσης Σοφίας προς Ρηγίλλης και διερχόμενοι εμπρός από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν φώναξαν «Το Καραμπάχ ανήκει στην Αρμενία».



Με συνθήματα όπως «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «θυμάμαι και διεκδικώ», αλλά και με το «Αρμένιοι, Πόντιοι, Κύπριοι-Δεν ξεχνώ-Κοινός αγώνας-Κοινός εχθρός» το οποίο ενδυναμώθηκε από τις αντίστοιχες κοινότητες που συμμετείχαν στην πορεία, εκφράστηκαν τα αιτήματα των διαδηλωτών.




Στη συμβολή βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρεμπόδισαν την συνέχιση της πορείας με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά μέχρι να επιτραπεί η επίδοση του ψηφίσματος στην πρεσβεία.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «100 χρόνια μετά το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων, που διέπραξε το 1915 η χώρα σας, ακόμη εμμένει στην αδιάλλακτη στάση, της πλήρους άρνησης της ιστορικής αλήθειας. Ωστόσο, οι πιέσεις και οι απειλές δεν αποδίδουν, χάρη στον άοκνο αγώνα του αρμενικού λαού».

Γίνεται αναφορά στις αναγνωρίσεις της γενοκτονίας από ολοένα και περισσότερα κράτη με πιο τελευταία την Γερμανία και Αυστρία, αλλά και στη φωνή των διανοουμένων της Τουρκίας, που υψώνεται δυνατά υπέρ της αναγνώρισης και της «συγνώμης» αφού «κανένας λαός δεν θέλει να φέρει το στίγμα του γενοκτόνου!» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, προσθέτουν, «το τουρκικό κράτος πιστό στην τακτική των προκατόχων του και εκμεταλλευόμενο την κρίση στην Συρία στρέφεται ξανά κατά των αρμενίων. Διευκολύνει τη διέλευση εξτρεμιστών από το έδαφός της προς τη συριακή μεθόριο, με σκοπό να πλήξουν Αρμενίους αμάχους, ναούς, και νεκροταφεία στα αρμενικά χωριά του Κεσάμπ, καταστρέφοντας κάθε ίχνος των εκτοπισμένων αρμένιων το 1915.

Ζητούν από την Τουρκία:





  • Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.
  • Την επιστροφή των παράνομα κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.
  • Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.
Νωρίτερα το απόγευμα στην εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσε η περιφέρεια Αττικής με την Εθνική Αρμενική Επιτροπή, στην πλ. Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Ν.Σμύρνη, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων από τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εκπρόσωπο της περιφέρειας Αττικής, τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης και εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου