Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ο απόγονος του Ηρακλή είναι ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος

Ο πρώτος Έλληνας που σκαρφάλωσε στο Έβερεστ, κολύμπησε από την Αγγλία έως την Γαλλία σε 9 ώρες και τώρα ετοιμάζεται να τρέξει στην Σαχάρα


Αν ο Ηρακλής έχει απόγονο τότε σίγουρα αυτός είναι ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος.
Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομα του με το ακατόρθωτο και οι άθλοι που διαπράττει διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Κατόρθωσε και έγινε ο πρώτος Έλληνας αναβάτης της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, Έβερεστ 8.848μέτρα Κολύμπησε ασταμάτητα από την Πελοπόννησο μέχρι τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος.
Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για τον επόμενο του άθλο ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από το discovery channel ως ο πιο δύσκολος…πάνω στην γη Πρόκειται για τον
Μαραθώνιος des Sables ο οποίος λαμβάνει χώρα στην έρημο Σαχάρα του Μαρόκου. Είναι ένας αγώνας διάρκειας 6 ημερών, 250 χιλιομέτρων, όπου ο συμμετέχων είναι αυτοσυντηρούμενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει -χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια- όλο τον εξοπλισμό και την τροφή του από την αρχή μέχρι το τέλος, βάρους περίπου 15 κιλών.



Πρόκληση για…Θεούς

Ακραίες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των πολύ υψηλών θερμοκρασιών με σοβαρά κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, αμμοθύελλες, απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση, ηλίαση, θερμοπληξία, εγκαύματα, τραυματισμοί στα γόνατα, τραύματα στα πέλματα, τρέξιμο στην άμμο και στους αμμόλοφους, στο βραχώδες έδαφος και τα όρη. Προκλήσεις που πρέπει κανείς να αντέξει και να ξεπεράσει για να ολοκληρώσει αυτό το σπουδαίο εγχείρημα.
Και μόνο στην ανάγνωση προκαλούν φόβο, αλλά ο  Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος είναι πεπεισμένος να φτάσει ως το τέρμα για να υψώσει την γαλανόλευκη ψηλά (ακόμη μια φορά).


Το προφίλ του

Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Θεσσαλία. Η μαθητική του πορεία άρχισε στην Ελλάδα, αλλά ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στo Pine Crest School στη Φλόριντα των Η.Π.Α. Σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College του Λονδίνου. Το διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκοτία από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και εξειδικεύτηκε στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία στο υψόμετρο και το ψύχος έχοντας ολοκληρώσει ερευνητικό έργο στα βουνά της Σκοτίας, των ευρωπαϊκών Άλπεων και των Ιμαλαΐων στην Ασία. Επέστρεψε στην Ελλάδα με προορισμό το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου και ολοκλήρωσε σπουδές στην Ιατρική σχολή. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε σε νοσοκομεία παίδων και ενηλίκων στη Νότιο Αφρική και τις H.Π.A. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε στο Fort William στα Highlands της Σκοτίας, στο Εδιμβούργο, και στο Λίνκολν της Αγγλίας. Έχει εργαστεί στους τομείς της Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Τραύματος, Επειγόντων Περιστατικών και Γενικής Ιατρικής. Απασχολείται δυναμικά και έχει πιστοποιηθεί στην Ταξιδιωτική Ιατρική και Ιατρική Αποστολών, ενώ παράλληλα με τα ιατρικά του καθήκοντα, διατηρεί το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του στον ερευνητικό τομέα.

Αθλητής της εθνικής

Ξεκίνησε τον αθλητισμό από τον χώρο της κολύμβησης και διακρίθηκε στις πισίνες. Συμμετείχε με την εθνική ομάδα σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα υπήρξε πανελληνιονίκης, κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ και βαλκανιονίκης. Καθιερώθηκε στον χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε ποτέ μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Η πρώτη του «βουτιά» στην ανοιχτή θάλασσα, ήταν στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού ωκεανού, έξω από τις φυλακές του Αλκατράζ, στην Καλιφόρνια. Έχει λάβει μέρος σε διοργανώσεις ανά την υφήλιο διασχίζοντας λίμνες, ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς.

Ο διάπλους της Μάγχης
Ορόσημο στην καριέρα του στη μαραθώνια κολύμβηση αποτελεί ο διάπλους της Μάγχης, απόσταση 34χλμ από την Αγγλία στη Γαλλία, σε 9 ώρες και 20 λεπτά, η ταχύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα και ο καλύτερος χρόνος παγκοσμίως για το έτος 2000, επίδοση για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Rolex από την Κολυμβητική Ομοσπονδία της Μάγχηs. Στον χώρο της ορειβασίας είναι ένας από τους διακεκριμένους ορειβάτες στην Ελλάδα.


Από το βυθό στην…κορυφή

Η πρώτη του ορειβατική ανάβαση πραγματοποιήθηκε στην κορυφή του Ολύμπου στην Ελλάδα, με συνέχεια το ηφαίστειο Fuji της Ιαπωνίας και ακολούθησε πλήθος άλλων, όπως τα Βραχώδη Όρη του Καναδά, οι ευρωπαϊκές Άλπεις στη Γαλλία και την Ιταλία, τα Ιμαλάια του Νεπάλ και του Θιβέτ, τα Όρη Άτλαντα του Μαρόκου, τα Highlands της Σκοτίας. Το έτος 2004, συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” ως επιστημονικός σύμβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβατικό μέλος. Κατόρθωσε και έγινε ο πρώτος Έλληνας αναβάτης της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, Έβερεστ 8.848μέτρα, από την πλέον επικίνδυνη βόρεια διαδρομή του Θιβέτ, και σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή του 2004 ανέβηκε στην κορυφή, για πρώτη φορά στην ιστορία, η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων.


Η τορπίλη του Αιγαίου
Τον Οκτώβριο του 2011, επιχείρησε ένα από τα πιο τολμηρά αθλητικά εγχειρήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Κολύμπησε ασταμάτητα από την Πελοπόννησο μέχρι τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Τα 101 χιλιόμετρα που διήνυσε είναι απόσταση που αποτελεί την καλύτερη ελληνική χιλιομετρική επίδοση στη μαραθώνια κολύμβηση, ενώ ελάχιστοι κολυμβητές ανά τον κόσμο έχουν επιτύχει κάτι ανάλογο. Μέσω του διάπλου του Αιγαίου πελάγους και με γνώμονα την ιατρική του ιδιότητα, στήριξε έμπρακτα το φιλανθρωπικό έργο του χανιώτικου εθελοντικού συλλόγου για νεοπλασματικές ασθένειες, «Ορίζοντας».

Από τα κύματα στην Σαχάρα


Τον Απρίλιο του 2015, η επόμενη πρόκληση που θα επιχειρήσει στην επιδίωξη της ολοκλήρωσης του project «ICE WATER FIRE» είναι o Μαραθώνιος de Sables. Ο Μαραθώνιος des Sables λαμβάνει χώρα στην έρημο Σαχάρα του Μαρόκου και έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel o πιο δύσκολος αγώναs δρόμου στη γη. Είναι ένας αγώνας διάρκειας 6 ημερών, 250 χιλιομέτρων, όπου ο συμμετέχων είναι αυτοσυντηρούμενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει -χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια- όλο τον εξοπλισμό και την τροφή του από την αρχή μέχρι το τέλος, βάρους περίπου 15 κιλών. Ακραίες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των πολύ υψηλών θερμοκρασιών με σοβαρά κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, αμμοθύελλες, απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση, ηλίαση, θερμοπληξία, εγκαύματα, τραυματισμοί στα γόνατα, τραύματα στα πέλματα, τρέξιμο στην άμμο και στους αμμόλοφους, στο βραχώδες έδαφος και τα όρη. Προκλήσεις που πρέπει κανείς να αντέξει και να ξεπεράσει για να ολοκληρώσει αυτό το σπουδαίο εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου