Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Σπήλαια Διρού: Ταξίδι στη μαγεία της φύσης

Μας ξεναγεί στα βάθη των σπηλαίων του Διρού ο Αντώνιος Τουρκοχωρίτης

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία.
Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!
Οφείλει το όνομά του στα γλυφά νερά της τοποθεσίας που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά = Βλυχάδα. Από πολλούς πάντως αναφέρεται με την ονομασία Γλυφάδα από την παράφραση της λέξεως Βλυχάδα.

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το σπήλαιο Βλυχάδα.
 -Από το 1900 περίπου, οι ντόπιοι γνώριζαν την ύπαρξή του αλλά κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του. Το 1949 ήταν τότε που οι Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.
-Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο απ' ότι βρίσκεται τώρα.
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων.

-Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και η διάμετρος της είναι μόλις μισό μέτρο. Παλαιότερα, το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες έκλειναν σταδιακά.
-Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1600 μέτρα του σπηλαίου ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα! Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Συνεχίζεται έως σήμερα τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό με σπηλαιοκαταδύσεις.
-Το 1967 αποτέλεσε χρονολογία ορόσημο καθώς για πρώτη φορά οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για τους επισκέπτες, όταν ο ΕΟΤ ολοκλήρωσε τις εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα.
-Ο διάκοσμος του σπηλαίου δημιουργείται από το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και προκαλεί τη διάβρωσή του. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 


-Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C.

-Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο, δίπλα στην
είσοδο του σπηλαίου. 



-Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά λιονταριού, πάνθηρα, ύαινας, κουναβιού, ελαφιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη.
Η ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται από τα κεραμικά που έχουν βρεθεί κοντά στη φυσική του είσοδο. 



-Η τουριστική διαδρομή εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων, από τα οποία τα πρώτα 1200 είναι λιμναία, η περιήγησή τους πραγματοποιείται με βάρκα και η διάρκεια είναι 25 λεπτά περίπου.













Πως θα πάτε στο Σπήλαιο

Θα φτάσετε στο σπήλαιο μέσω Σπάρτης περνώντας από το Γύθειο και μέσω Καλαμάτας περνώντας από το Οίτυλο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 300 χλμ. Αξίζει να τα καλύψετε μιας και τόσο η ομορφιά του τοπίου της Μάνης, όσο και η μαγεία του σπηλαίου θα σας αποζημιώσουν! 
 
Υ.Γ: Ευχαριστώ θερμά για  τον κ.  Αντώνη Τουρκοχωρίτη για το φωτογραφικό υλικό και τις πληροφορίες που αφορούν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, τα σπήλαια του Διρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου