Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Βασιλική Γιατσίδου: Όλος ο κόσμος ένα μεγάλο ψηφιδωτό

Η Βασιλική Γιατσίδου μας χαρτογραφεί στις γειτονιές του κόσμου μέσω του cartepostalebyvasiliki.wordpress.com



Η travel-blogger ξεδιπλώνει τους  χάρτες και εμπειρίες της και μας παρασύρει σε ένα ταξίδι χωρίς διαβατήρια


Ένα ιστολόγιο που θυμίζει καρτ-ποστάλ στο διαδίκτυο και αναδύει έντονα τον πολιτισμό και ταυτόχρονα εξισώνεται με παραμυθένια ενσταντανέ είναι αυτό της  Βασιλικής Γιατσίδου και φέρει το όνομα cartepostalebyvasiliki.wordpress.com.
Η Γιατσίδου μας ταξιδεύει με την φωτογραφική της μηχανή σε προορισμούς εναλλακτικούς που εκπέμπουν μια απερίγραπτη μαγεία.


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το: Πινάκιο

Φωτογραφίες: Βασιλική Γιατσίδου από το:
cartepostalebyvasiliki.wordpress.com. &

Η ίδια μιλάει στο Πινάκιο για την γειτονιά του κόσμου και πως η ίδια ενστερνίζεται την άποψη του Μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη «…σίγουρα, ταξιδεύοντας, βρίσκεις πάντα ό,τι μέσα σου έχεις. Χωρίς να το θες, από τις αναρίθμητες εντυπώσεις που πλημμυρίζουν τα μάτια σου κάνεις επιλογές και διαλέγεις ό,τι περισσότερο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ή στις περιέργειες της ψυχής σου».
Στην συνέχεια εξηγεί γιατί ο «όλος ο κόσμος είναι ένα μεγάλο ψηφιδωτό, που απαρτίζεται από αναρίθμητα πολιτιστικά στοιχεία, έχοντας στη βάση του τον άνθρωπο χωρίς κοινωνικές, φυλετικές και άλλου είδους διακρίσεις».
Τέλος, αναφέρεται και στην πιο συγκλονιστική χώρα που δεν είναι άλλη από την Ελλάδα…
Τι λέτε; Πάμε να γίνουμε συνταξιδιώτες με την Βασιλική Γιατσίδου;



Cartepostalebyvasiliki είναι το όνομα του wordpress σου…Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να το «εκδώσεις» στο χώρο του διαδικτύου;
 
Το cartepostalebyvasiliki.wordpress.com
«Το ταξιδιωτικό ιστολόγιο cartepostalebyvasiliki.wordpress.com ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν δύο μήνες αν και η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια. Οι λόγοι, οι οποίοι με οδήγησαν στη δημιουργία και δημοσιοποίηση ενός ταξιδιωτικού ιστολογίου είναι καθαρά προσωπικοί. Αφενός, η αγάπη μου για τα ταξίδια (εντός και εκτός) και αφετέρου η ανυπέρβλητη χαρά και εσώτερη ανάγκη του να μοιράζομαι. Στην προκειμένη περίπτωση να μοιράζομαι προσωπικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, να αλληλεπιδρώ με ανθρώπους που αγαπούν εξίσου τα ταξίδια, να απαθανατίζω μέρη και φυσιογνωμίες που «αφυπνίζουν» τη δημιουργικότητα και φωτογραφική ματιά μου».


Οι δύο σου αγάπες είναι τα ταξίδια και η φωτογράφηση. Θες να μας μιλήσεις ξεχωριστά γι’ αυτές αλλά και για το σημείο που τέμνονται;


Συνδυάζοντας
φωτογραφία και ταξίδια

«Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσω την αγάπη μου τόσο για τα ταξίδια όσο και για τη Φωτογραφία. Ίσως γιατί δεν πρόκειται για «άψυχες» ενασχολήσεις αλλά για μια συνειδητή στάση ζωής. Στο δικό μου μονοπάτι, δεν υπάρχουν φυσικά σύνορα, εμπόδια και διακρίσεις. Κάθε φορά που «ταξιδεύω» κοιτάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη συνειδητοποιώ ότι η γη είναι μια μεγάλη γειτονιά. Πιστεύω ότι, ο Νίκος Καζαντζάκης εξέφρασε καλύτερα αυτό που χρόνια τώρα εγώ προσπαθώ «…σίγουρα, ταξιδεύοντας, βρίσκεις πάντα ό,τι μέσα σου έχεις. Χωρίς να το θες, από τις αναρίθμητες εντυπώσεις που πλημμυρίζουν τα μάτια σου κάνεις επιλογές και διαλέγεις ό,τι περισσότερο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ή στις περιέργειες της ψυχής σου». Η Φωτογραφία, όπως και τα ταξίδια χρειάζονται τριβή, πειραματισμούς και «ανοιχτό» πνεύμα. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι πλάθουν χαρακτήρα και προσωπικότητα….»


Παγώνοντας μια στιγμή
Θεωρείς ότι παγώνοντας μια στιγμή…την χαράζεις στην αιωνιότητα;

«Λέγεται ότι κανένας φωτογραφικός φακός δεν είναι σε θέση να απαθανατίσει αυτό που βλέπουν τα μάτια μας και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με αυτό. 

Η αποτύπωση ενός τοπίου ή ενός προσώπου δεν έχει καμιά αξία αν δεν συνυπολογίσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η λήψη μιας φωτογραφίας. 

Το αποτέλεσμα μιας λήψης, χαράσσεται πρώτα στην καρδιά μαζί με τους ήχους, τα χρώματα, τις μυρωδιές και την ηθική ικανοποίηση ότι έπραξες ό,τι καλύτερο για την ρεαλιστικότερη απόδοση της στιγμής.» 

Ποιο μέρος που έχεις μείνει και έχεις φωτογραφήσει, έχεις ξεχωρίσει και γιατί;  





Στις όχθες του ποταμού Λιουμπλιάνικα (Λιουμπλιάνα, Σλοβενία)


                 
«Δύσκολη ερώτηση… κάθε μέρος, το οποίο έχω επισκεφθεί έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, το καθένα για διαφορετικό λόγο. Ενδεικτικά, θα μπορούσα να αναφέρω τη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, για τη μαγευτική και οικεία ατμόσφαιρα που περιβάλλει την πόλη, την εγκαρδιότητα και την εκλεπτυσμένη αισθητική των κατοίκων της αλλά και τα καλοδιατηρημένα στοιχεία πολιτισμού, που δίνουν την ώθηση για εξερεύνηση των αριστουργηματικών μνημείων της». 




Ενστερνίζεσαι την άποψη πως η Ελλάδα είναι συγκλονιστική χώρα
Θέα από τη Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας (Αμοργός)

«Χωρίς ίχνος υποκειμενισμού, θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος, σε όλα τα επίπεδα. Φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά, εύκρατο κλίμα, πλούσια γαστρονομία, εκφραστικοί άνθρωποι και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι Έλληνες, επιλέγουν να υποβαθμίζουν, ηθελημένα ή άθελα, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα έναντι άλλων εθνών με αποτέλεσμα να διαχέεται στην ατμόσφαιρα ένα κλίμα μιζέριας και αναθεματισμού».



Αν σου ζητούσαν να ταξιδέψεις την χώρα σου για να έφτιαχνες ένα ημερολόγιο το οποίο θα το χρησιμοποιούσαν ως προωθητικό μέσο στο εξωτερικό ποια θα ήταν τα 12 μέρη που θα φωτογράφιζες και γιατί; 
Καταρράκτες Σκρα (Ν. Κιλκίς)

«1. Το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού
2. Την καθηλωτική θέα της Θεσσαλονίκης από την Άνω Πόλη
3. Τους Καταρράκτες του Σκρα στο Νομό Κιλκίς, που σε παραπέμπουν σε εξωτικούς προορισμούς
4. Τα Μαστιχοχώρια της Χίου για τη μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής τους και την ανάδειξη των πολύτιμων, αρωματικών «δακρύων» της Μαστίχας
5. Τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου και τις μυστικές παραλίες του
6. Το φημισμένο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης
7. Τα αρχοντικά της Καστοριάς και την ονειρεμένη λίμνη της
8. Την θαλπωρή και αίγλη των παραδοσιακών ξενώνων στα Ζαγοροχώρια
9. Παραλίες του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής γιατί ως γνωστόν «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»
10. Τα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης για τα σμαραγδένια νερά του και το περίφημο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων»
11 Τα παραδοσιακά ρακάδικα της Κρήτης και τον απίστευτο γαστρονομικό της πλούτο.
12 Τα ορεινά χωριά της Τήνου, για την ομορφιά και την πολιτιστική τους κληρονομιά»


Στα ταξίδια σου πέρα από τα σύνορα τι είναι αυτό που σε γοητεύει κυρίως; 
 



Χαλαρές στιγμές στο Izvoru Muresului (Ρουμανία)
«Χωρίς δεύτερη σκέψη  θα αναφερθώ στην απλότητα των ανθρώπων στο εξωτερικό, όσον αφορά στον τρόπο ζωής τους. Θαυμάζω τους ανθρώπους, που δεν «κραυγάζουν» με τις στυλιστικές επιλογές τους, είναι παρόντες 100% σε αυτό που βιώνουν και δεν σκέφτονται περίπλοκα. 
Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους στο εξωτερικό , με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και τολμώ να πω ότι αποτελούν  «μάθημα ζωής» για μένα».



Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις στον κόσμο που διαβάζει την συνέντευξη σου;
 

Λίμνη Κερκίνη/ Νομός Σερρών
«Θα ήθελα να μοιραστώ τα λόγια ενός αγαπημένου μου προσώπου και που έχουν γίνει το προσωπικό μου «Ευαγγέλιο»
«Είναι επικίνδυνο να ζεις με ασφάλεια γι’ αυτό γέμισε τη ζωή σου ταξίδια, λαχτάρες, χαρές, όνειρα, φαντασία, μουσική, πάθη, φωτιές, ηδονικές στιγμές και πράξεις ουσίας»». 


Αν θα μπορούσες τον κόσμο να άλλαζες θα…

Κάπου στον Νομό Κιλκίς

Θα ξαναέβαζα την Ελλάδα στο βάθρο αναδεικνύοντας την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, το αθάνατο και αξιοζήλευτο ελληνικό πνεύμα των ανθρώπων της, τα περίφημα γεωργικά προϊόντα που συνθέτουν τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας και την χαμένη ελληνική υπερηφάνεια που ψάχνει ακόμα και την πιο απλή αφορμή για να «υψώσει ανάστημα». 
 

just smile στη Χώρα της Τήνου
Τέλος, θα ζωγράφιζα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτου φυλής για να του υπενθυμίζει ότι είναι το μόνο εφόδιο που χρειάζεται για να αλλάξει ό,τι μπορεί να αντιτίθεται στη δημιουργία και διατήρηση μιας θετικής στάσης ζωής!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου