Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας



Με πλήθος εκδηλώσεων γιορτάζεται σήμερα η συμπλήρωση 71 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τον γερμανικό ζυγό.
Με επισημότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη ενώ χθες, Κυριακή, περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν στην ιστορική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 71η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από το γερμανικό στρατό κατοχής. 


 
Το χρονικό της απελευθέρωσης

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου 1944, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής.
Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των Γερμανών και των συμμάχων τους Βουλγάρων από την Ελλάδα είχε σημάνει λίγους μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, όταν οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία και άρχισαν να περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Γερμανία μαζί τους προελαύνοντες Σοβιετικούς από την ανατολική πλευρά. Ήταν φανερό ότι οι ημέρες της Ναζιστικής Γερμανίας ήταν μετρημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου