Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Κολυμπώντας σε «Ταραγμένα νερά»




Ένα πτώμα σε μια λίμνη, πολλά αναπάντητα ερωτήματα και ένα κουβάρι μεγάλο και πολύ σφιχτά δεμένο! Αυτοκτονία ή φόνος;  Ο αστυνόμος Ηλιού και η αστυνόμος Γεωργίου καλούνται να δώσουν λύσεις στους συνεχόμενους γρίφους και να εξιχνιάσουν το έγκλημα.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα και εξελίσσεται από τη λίμνη Δοϊράνη των Σερρών, την Θεσσαλονίκη έως την Κωνσταντινούπολη παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το τελευταίο βιβλίο «Ταραγμένα νερά» που υπογράφει η Χρύσα Σπυροπούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η συγγραφέας μιλά στο Πινάκιο για την ιστορία της, για τις Σέρρες αλλά και για τα ανθρώπινα ένστικτα που δεν είναι … αλάνθαστα! Τονίζει δε πως ο άνθρωπος είναι ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας.

 «Ταραγμένα νερά»: ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του οποίου η πλοκή ξεδιπλώνεται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία Γιατί ένας αναγνώστης που είναι λάτρης των αστυνομικών ιστοριών να επιλέξει τον δικό σας τίτλο;

«Η ιστορία διαδραματίζεται κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, αλλά και στις Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Δεν μπορώ να σας πω ποια είναι τα κριτήρια των αναγνωστών σύμφωνα με τα οποία επιλέγουν τίτλους. Πολλές φορές ο τίτλος ιντριγκάρει, αλλά και η περίληψη του οπισθοφύλλου. Πάντως, θα έλεγα ότι όποιος επιθυμεί να διαβάσει μια ιστορία με μυστήριο, συνεχείς ανατροπές, εύρεση τεκμηρίων, περιγραφές τόπων και τοπίων, ακριβή απόδοση των χαρακτήρων, αλλά και την επανεμφάνιση των δύο αστυνομικών, του Αλέκου Ηλιού και της Όλιας Γεωργίου, που αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση του μυστηρίου, δεν θα απογοητευόταν αν εμπιστευόταν τα Ταραγμένα νερά».




Ο αστυνόμος Ηλιού και η Γεωργίου είναι οι βασικοί σας εκφραστές. Ποια είναι τα γνωρίσματά τους και ποιες οι αδυναμίες τους;

«Είναι μεθοδικοί, πείσμωνες, προσεκτικοί, σταθεροί στις επιλογές τους, κανονικοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, χωρίς ακραίες επιλογές. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπερήρωες. Όσο για τις αδυναμίες τους..., ο Ηλιού καπνίζει και η Γεωργίου, μερικές φορές, δρα παρορμητικά, χωρίς να ενημερώνει τους συνεργάτες της. Κάτι επικίνδυνο για την ίδια αλλά και την εξέλιξη της υπόθεσης».


 
Αλήθεια, τα ονόματα των ηρώων σας έχουν συμβολική σημασία;

«Συμβολική όχι. Τα επέλεξα από ονόματα αγαπημένων μου φίλων. Ο Ηλίας έγινε Ηλιού, ο Γιώργος Γεωργίου».


Ο αστυνόμος Ηλιού και η βοηθός του, η υπαστυνόμος Γεωργίου, θα μπορούσαν να είχαν λύσει την υπόθεση με τα φαινομενικά στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, το ένστικτό τους τους οδήγησε στη λύση ενός πολυδαίδαλου προβλήματος. Το ένστικτο είναι αλάθητος οδηγός μας;


«Όχι, το ένστικτο δεν είναι πάντα αλάνθαστος οδηγός. Ακόμα και όταν κάποιος αναφέρεται σε αυτό, το λέει γιατί κάποιο στοιχείο που συνέλεξε και δεν μπορεί ακόμη να το δέσει με κάποιο τεκμήριο, τον κάνει να σκεφτεί το ένα ή το άλλο. Υπάρχει άλλωστε ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ότι ο τελευταίος, που συνάντησε το θύμα, είναι ο πρώτος ύποπτος».



«Το μαργαριτάρι της λίμνης» υπάρχει στην αληθινή διάσταση;

«Όχι. Θα ήθελα πάρα πολύ να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή, γιατί έχει όμορφες φυσικές γωνιές. Να γίνουν καλαίσθητα κτίρια που να δένουν με το περιβάλλον. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει μείνει τόσο αναξιοποίητη. Με γοητεύουν οι εναλλαγές της, το άγριο με το ήπιο».


«Η Σάρα τον σκέπαζε και κάλυπτε τη μετριότητά του» ακούγεται ηττοπαθές. Οι πιο παθητικοί δέκτες είναι και αυτοί που μπορούν να φτάσουν στο έγκλημα;


«Δεν ξέρω αν είναι ηττοπαθές, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν τέτοια ζευγάρια, που ο ένας είναι πιο ισχυρός έναντι του άλλου. Άλλωστε μερικοί βολεύονται σε τέτοιους ρόλους, αν και υπάρχει πάντα ο φόβος ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει η «επανάσταση», με όρους καταστροφικούς».


«Ο φόβος αντικαθιστούσε την ικανοποίηση και την αίσθηση ελευθερίας» αναφέρετε σε ένα σημείο του βιβλίου σας. Τελικά, οι φοβισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν ελευθερώνονται από τα πρέπει τους; Και σε δεύτερο επίπεδο ο φόβος δεν λειτουργεί ως ένστικτο προστατευτικά;

«Βεβαίως και ο φόβος λειτουργεί προστατευτικά. Η υπερβολή, όμως, ή οι φοβίες μπορεί να δεσμεύουν το άτομο, να το κάνουν παθητικό».


«Ο λογικός δεν πρόκειται να βγει νικητής στη μάχη με τον παλαβό». Θαρρείτε πως στην εποχή μας έχουν επικρατήσει πολλοί παλαβοί έναντι των λογικών;

«Δεν θα ήθελα να το γενικεύσω και να το περιορίσω στην εποχή μας.  Αλλά η λογική ηττάται από τον παραλογισμό. Και είναι δείγμα σωφροσύνης όταν κάποιος ξέρει πότε να υποχωρεί, γιατί δεν οδηγείται πουθενά με ατέρμονες συζητήσεις. Οι άνθρωποι συνεννοούνται καλύτερα όταν δεν χρειάζεται να εξηγήσουν».



Ο γιατρός κατά τη διαδικασία της ανάκρισης του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος δεν είναι μαθηματική εξίσωση. Υπάρχουν και απρόβλεπτες στιγμές. Η συμπεριφορά δεν ακολουθεί κάποια δεδομένα καλούπια». Στις ημέρες που βιώνουμε οι αριθμολάγνοι και οι ψυχροί λογιστές έχουν φτάσει ψηλά. Οι τραπεζίτες είναι αυτοί που έχουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Μήπως τελικά οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού είναι οι άνθρωποι που είναι… μαθηματικές εξισώσεις;

«Ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος. Αυτό μόνο».



«Οι απελπισμένοι κάνουν πράγματα που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα ήταν σε θέση να κάνουν». Αλήθεια, πότε θεωρείτε πως ένας άνθρωπος φτάνει στα επίπεδα της απελπισίας; Πώς το ορίζετε εσείς;

«Όταν ξεπερνάει τα όρια. Αλλά όλα αυτά είναι σχετικά. Το λέει ο συγκεκριμένος ήρωας λόγω κάποιων συγκεκριμένων συνθηκών. Δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε».


«Πώς επέδρασε σε αυτήν η απουσία της μάνας». Η «μάνα» είναι το σημείο αναφοράς για όλους μας;

«Οι γονείς είναι οι σταθερές μας, η ασφάλεια και η ισορροπία μας. Όταν απουσιάζει κάποιος από τους δύο, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται».


Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια, περιμένουμε κάτι νέο από εσάς σύντομα;

«Γράφω αστυνομικού τύπου ιστορίες. Μπορεί κάποια από αυτές να μετατραπεί σε μυθιστόρημα μελλοντικά».




Διαγωνισμός


Δύο αναγνώστες του Πινακίου μπορούν να διεκδικήσουν ένα αντίτυπο του βιβλίου «Ταραγμένα νερά» της κας. Χρύσας Σπυροπούλου.
Για να το διεκδικήσετε κάντε like στην σελίδα του Πινακίο https://www.facebook.com/pinakio/  και share στο facebook την ανάρτηση.
Οι 2 νικητές θα ανακοινωθούν στις 11/3…
Καλή επιτυχία σε όλους σας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου