Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΟΙ ΤΙΤΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ: Διαμαντίδης- Παπαλουκάς βίοι παράλληλοι με κοινή κορυφη


Οι δυό τους απογείωσαν την εθνική και έκαναν όλη την υφήλιο να σέβεται το ελληνικό μπάσκετ

Γεννημένοι ηγέτες έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα τους, μα δε τους θαυμάζει κανείς μόνο για τις επιτυχίες που έχουν φέρει στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και για την αγάπη τους στα παιδια


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου


Θοδωρής Παπαλουκάς – Δημήτρης Διαμαντίδης, ή αν προτιμάτε Δημήτρης Διαμαντίδης – Θοδωρής Παπαλουκάς, δύο παιδιά που πέρασαν δύσκολα μέχρι να αποδείξουν πως είναι οι κορυφαίοι παίχτες της Ευρώπης και του κόσμου αυτή τη στιγμή. Οι βίοι τους παράλληλοι μα η κορυφή τους χώρεσαι και τους δύο. Γεννημένοι ηγέτες έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα τους, μα δε τους θαυμάζει κανείς μόνο για τις επιτυχίες που έχουν φέρει στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και για τη βαρύτητα που δίνουν στα παιδιά που έρχονται τα επόμενα χρόνια.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως πως με τα καλάθια που σκόραραν οι δυο τους, ο κοινός τους χορηγός έδινε τα χρήματα για χάρη του Παπαλουκά στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά, αλλά και στο Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Καστοριάς που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Δημήτρη Διαμαντίδη.
Σε μια συνέντευξη που είχα πάρει από το Δημήτρη Διαμαντίδη για την εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ της Καστοριάς μου είχε πει πως ο Γκάλης ήταν η αιτία που από μικρός βρέθηκε στις αλάνες της Καστροιάς με τη πορτοκαλί μπάλα με τα σπυριά στα χέρια.
.Από την άλλη ο Θοδωρής Παπαλουκάς, που είχε δώσει συνέντευξη λίγες μέρες μετά από το Ευρωπαϊκό που είχε κατακτήσει με τη ΤΣΣΚΑ και με έκανε με δυσκολία να συγκρατήσω τα δάκρυα μου από μια δήλωση του και μόνο “Όταν είδα το χρονόμετρο στο 0 έψαχνα μια ελληνική σημαία”...
Παιδιά με ταλέντο αλλά και με ψυχή μας έκαναν καρδιακούς μπροστά από τους δέκτες μας και ήταν οι δύο κινητήριοι μοχλοί που έφεραν το μπάσκετ και πάλι στα σπίτια μας μετά από μια πολύ βαθιά κρίση που είχε περάσει.
Δημήτρη και Θοδωρή αν ποτέ διαβάσετε αυτές τις αράδες σας παρακαλώ και εγώ αλλά και οι αναγνώστες του ΠΙΝΑΚΙΟΥ, να γυρίσετε στην Εθνική έχετε να μας προσφέρετε ακόμη.....


Δύο εν ενεργεία θρύλοι

Φέρτε στο νου σας, αυτά τα δύο παιδιά το Διαμαντίδη και τον Παπαλουκά, αυτομάτως το μυαλό σας θα πλημμυρίσει από εικόνες μπασκετικές των εφτά τελευταίων χρόνων.
Ποιος θα ξεχάσει τα διαστημικό παιχνίδι απέναντι στους ακριβοπληρωμένους αστέρες του ΝΒΑ, τη κατάκτηση της 2ης θέσης στο μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, το Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι, το παιχνίδι με τη Γαλλία -το βάλτο αγόρι μου- το ότι γύρισαν το ματς με τη Σλοβενία ελάχιστα λεπτά πριν τελείωσει και ενώ η εθνική ήταν με την πλάτη στον τοίχο και τόσα άλλα με την Εθνική;
Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο έχουν σαρώσει και οι δυο τους όλους τους τίτλους.
Ο Παπαλουκάς έγινε ο τσάρος της ΤΣΣΚΑ και με την αγωνιστική του παρουσία αλλά και την σπάνια ευφυία του ανέβασε την ομάδα της Ρωσίας στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, αφού πρώτα είχε φύγει από τον Ολυμπιακό -τη μεγάλη του αγάπη- ως ανεπιθύμτος από τον προπονητή του τότε το 2002.
Στη συνέντευξη που μου είχε δώσει, είχα παίξει ως τίτλο, “οι διακρίσεις μου απάντηση σε αυτούς που με αμφισβήτησαν” . Ο Θοδωρής εδώ και τρία χρόνια είναι πάλι πίσω στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε δύο final-four -και σε ένα κύπελλο Ελλάδας- και παραλίγο να ακολουθήσει και το τρίτο συνεχόμενο. . Αυτή τη στιγμή οδηγεί τον Ολυμπιακό αήττητο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και προσδοκεί να φέρει στο λιμάνι το πρωτάθλημα, αφού το τελευταίο που έχει κατακτήσει με τον Ολυμπιακό ήταν το 1997. Ο Τεο κάνει το καλύτερο του πρωτάθλημα φέτος στην Ελλάδα και είναι έτοιμος για όλα, προκειμένου να βάλει άλλα δύο τρόπαια στην πλούσια συλλογή του.

Στον αντίποδα ο Δημήτρης Διαμαντίδης ο οποίος είναι γεννημένος στις 6 Μαΐου 1980. Εκείνη τη μέρα έκανε ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα ο μεγάλος Νίκος Γκάλης. Την ίδια μέρα, 27 χρόνια μετά, ο ίδιος αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό! Είναι μετά να μην πιστεύει κανείς στις συμπτώσεις; Το τελευταίο επίτευγμα του “Μήτσου” ήταν οι συγκλονιστικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε κόντρα στην Μπατσελόνα και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Final-four της Βαρκελώνης. Πολλοί πριν από τη σειρά των παιχνιδιών με τους μπλαουγκράνα έλεγαν πως ο η ομάδα της Αθήνας δεν έχει καμία τύχη απέναντι στους Πρωταθλητές Ευρώπης του 2010, όμως φαίνεται πως είχαν λογαριάσει χωρίς τον τρελό Καστοριανό, ο οποίος τα είχε πολλά μαζεμένα του Ναβάρο...

Όταν μιλούν οι τίτλοι...




Τα λόγια είναι περιττά όταν οι δυό τους μετρούν τους τίτλους τους:
Δημήτρης Διαμαντίδης: 14 τίτλοι 6 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό (05, 06, 07, 08, 09, 10) 5 κύπελλα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό (05, 06, 07, 08, 09) 2 Euroleague με τον Παναθηναϊκό (2007, 09) 1 χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδος (2005)

Θοδωρής Παπαλουκάς: 14 τίτλοι 6 πρωταθλήματα με την ΤΣΣΚΑ (2003, 04, 05, 06, 07, 08) 3 κύπελλα Ρωσίας με την ΤΣΣΚΑ (2005, 06, 07) 2 κύπελλα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2002, 10) 2 Euroleague με την ΤΣΣΚΑ (2006, 2008) 1 χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδας (2005)

Τα εντός και τα εκτός...παρκέ

Ο Μήτσος



Ηγέτης του πρωταθλητή Ελλάδας και αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής ομάδας. Αυτός είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο αθλητής Διαμαντίδης. Ποιος όμως είναι ο άνθρωπος Διαμαντίδης, ο Μήτσος για τους φίλους του; Μικρές ιστορίες από τη ζωή του Καστοριανού πλέι μέικερ, φανερώνουν και την άλλη του πλευρά, εκτός παρκέ.
-Στα πρώτα του χρόνια στην Θεσσαλονίκη ο Ηρακλής του είχε νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα απέναντι από το Στρατοδικείο, στην οδό Καυταντζόγλου. Από εκεί πήγαινε με τα πόδια στο Ιβανώφειο ή τον "κουβαλούσαν" οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες. Ούτε καν δίπλωμα δεν είχε τότε… Έτρωγε μεσημέρι και βράδυ στο εστιατόριο "Καλύβια" στη λεωφόρο Στρατού. Συνήθως, μακαρόνια και κοτόπουλο.
-Πρώτο του αμάξι ήταν ένα μεγάλο τζιπ, τόσο μεγάλο που ο ίδιος δύσκολα το έφερνε βόλτα. Μια μέρα, μετά από μια απογευματινή προπόνηση του Ηρακλή κινητοποιήθηκε ολόκληρος μηχανισμός για να μπορέσει να το ξεπαρκάρει από το πάρκινγκ του Ιβανώφειου! Συμπαίκτες, τεχνικό τιμ και υπάλληλοι του γηπέδου ήταν εκεί για να τον βοηθήσουν…
-Πρώτο του μεγάλο ταξίδι -και υπερατλαντικό- ήταν αμέσως μετά το τέλος της χρονιάς 2003-04, όταν ο Ηρακλής είχε βγει τρίτος. Μαζί με τον εκπρόσωπό του, Θόδωρο Φιλιούδη και τον "κολλητό" του και έτερο ήμισυ στο παρκέ, Λάζαρο Παπαδόπουλο, πήγαν για δυο βδομάδες στην Κούβα. Εκεί ξέχασε το μπάσκετ, χαλάρωσε και γύρισε για την προετοιμασία της Εθνικής και την υπογραφή του συμβολαίου στον Παναθηναϊκό.
-Αν δεν ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας στον Παναθηναϊκό, ίσως να μην άντεχε πολύ στην Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή έγιναν αυτοκόλλητοι. Δεν είναι τυχαίο ότι μένουν στην ίδια πολυκατοικία με τον "Βρέττα" και πηγαινοέρχονται μαζί στις προπονήσεις και στους αγώνες. Βέβαια, τυχερός δεν είναι μόνο επειδή υπάρχει ο Χατζηβρέττας, αλλά γιατί υπάρχει και η γυναίκα του Χατζηβρέττα, η Δήμητρα, που μαγειρεύει συνήθως για… τέσσερα άτομα. Για την οικογένεια Χατζηβρέττα και τον "Μήτσο"!

-Με τις υπογραφές του πρώτου συμβολαίου οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι τον ρώτησαν τι άλλο θέλει εκτός από τα ήδη συμφωνηθέντα. Τον ρώτησαν τι αυτοκίνητο ήθελε, τι διαμέρισμα ήθελε. Ό,τι και να ζητούσε θα το έκαναν, όμως αυτός προτίμησε να κινείται στην Αθήνα με ένα Μίνι Κούπερ, για να μην έχει και άλλους… μπελάδες στο κεφάλι του εκτός από το μπάσκετ. Με το Μίνι είναι άρχοντας, παρκάρει και ξεπαρκάρει εύκολα και δεν ενοχλεί κανέναν. Φέτος, όταν πήγε στα γραφεία της "Βιανέξ" για να ανανεώσει το συμβόλαιό του (τριετές με αποδοχές 1,7 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά, 1,8 εκατ. ευρώ τη δεύτερη και 1,9 εκατ. ευρώ την τρίτη), οι Γιαννακόπουλοι τον ρώτησαν -και πάλι- αν θέλει κάτι άλλο, ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή άλλο διαμέρισμα. "Σας ευχαριστώ πολύ, όλα είναι μια χαρά, δεν έχω πρόβλημα", ήταν η απάντησή του.
-Στο φάιναλ φορ της Μόσχας, το πρώτο της καριέρας του, τον Μάιο του 2005, "ψαρωμένος" ακόμα στις μεγάλες διοργανώσεις ρωτάει τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Τάσο Στεφάνου: "Μπορώ να πάρω μια Κόκα Κόλα;"! Τόσο μαζεμένος ήταν. Η απάντηση του κ. Στεφάνου; "Όχι μια, πάρε όλο το καφάσι"!
-Με τον Λάζο έχουν άριστη σχέση, που στηρίζεται πάνω από όλα στο χιούμορ και τον χαβαλέ. Όταν επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη με το χρυσό μετάλλιο από το Ευρωμπάσκετ -μαζί με τον Χατζηβρέττα εννοείται…- τον περίμενε ο Θόδωρος Φιλιούδης στο αεροδρόμιο. Ποια ήταν η πρώτη του ατάκα; "Ο δικός σου (σ.σ. Λάζος) που νομίζει ότι είναι όμορφος, ήθελε να πάει με σαγιονάρες στο Μαξίμου". Έκλαιγαν όλοι από τα γέλια!
-Οι σκάουτερ του ΝΒΑ λένε και ξαναλένε ότι έχει θέση εκεί και μπορεί να παίξει. Ο ίδιος δηλώνει κατ' επανάληψη ότι δεν μπορεί να παίξει εκεί, γιατί δεν του ταιριάζει αυτό το στιλ μπάσκετ. Στην πραγματικότητα άλλος είναι ο λόγος που δεν παίρνει απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό. Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος που η απόσταση Αμερικής - Καστοριάς θα γίνεται σε μισή ώρα! Όταν το ανακαλύψουν αυτό, τότε θα μπορέσει να το συζητήσει. Δεν αλλάζει την Καστοριά με τίποτα στον κόσμο και γι' αυτό όχι στο ΝΒΑ, αλλά ούτε εκτός Ελλάδας δεν θα παίξει μπάσκετ. Λατρεύει να παίρνει τον δρόμο για την ακριτική πόλη και να κάθεται στις καφετέριες στην λίμνη απολαμβάνοντας τη θέα. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει για να το συγκρίνει με αυτό.

Ο Τεο

Το ελληνικό μπάσκετ απαρνήθηκε τρεις φορές τον Θοδωρή Παπαλουκά! Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 1998, όταν ο τότε προπονητής της Εθνικής Ελπίδων κ. Θανάσης Παπαδημητρίου αποφάσιζε να τον «κόψει» - και μάλιστα άκομψα - από τη 12άδα που επρόκειτο να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σικελία και τελικώς τερμάτισε προτελευταία και... καταϊδρωμένη!
Η δεύτερη προσωπική απογοήτευση ήλθε τρία χρόνια αργότερα, στη νοκ άουτ αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Γερμανία στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, όπου παρά τους 17 πόντους και τις 7 ασίστ ο ψηλόλιγνος γκαρντ στιγματίστηκε και κόντεψε να... κρεμαστεί εξαιτίας των πέντε (στις έξι) άστοχων βολών που συνδυάστηκαν με τον αποκλεισμό της Εθνικής.

Η τρίτη φορά υπήρξε και η πιο... φαρμακερή για τον διεθνή γκαρντ, ο οποίος - μην έχοντας κρύψει ποτέ τα αισθήματα που τρέφει για τον Ολυμπιακό - δεν περίμενε να έχει τέτοιο τέλος, και μάλιστα από την πρώτη κιόλας χρονιά του στους Ερυθρόλευκους, που έδωσαν ένα κάρο λεφτά στον Πανιώνιο (500 εκατ. δρχ.) και πλήρωναν ακόμη τις δόσεις, ενώ ο παίκτης είχε μετακομίσει στη Μόσχα! Το σύντομο πέρασμά του από τον Θρύλο, το οποίο συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου (Κύπελλο Ελλάδος) ύστερα από πέντε χρόνια ξηρασίας, απέφερε στον Παπαλουκά περί τα 100 εκατ. δρχ. (300.000 ευρώ), όμως ο προπονητής που τον είχε ευεργετήσει στον προηγούμενο σταθμό της καριέρας του, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, πήρε την πιο άστοχη απόφαση στην αθλητική διαδρομή του. Εκτελώντας και χρέη γενικού διευθυντή στην ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο «Πίξι» πρότεινε στον Παπαλουκά μείωση αποδοχών υποβαθμίζοντάς τον στα... 72 εκατ. δρχ., ενώ την ίδια στιγμή ο παρηκμασμένος αρχηγός Μίλαν Τόμιτς παρέμενε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας.
Λίγους μήνες αργότερα, στην πρώτη σύγκρουση Ολυμπιακού - ΤΣΣΚΑ στο κλειστό του Κορυδαλλού, ο Παπαλουκάς πέρασε ένα από τα εφιαλτικότερα βράδια της ζωής του βλέποντας τη φωτογραφία του σε ιπτάμενα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ! Κι όμως ο Τεό δεν έπαψε στιγμή να αγαπά την ομάδα του Πειραιά και γύρισε για να τα σαρώσει όλα στο πέρασμα του.


Το PAPALOUKAMP
Το PAPALOUKAMP, το προσωπικό camp του Θοδωρή Παπαλουκά, που καλεί τους νέους σε όλη την Ελλάδα να μάθουν τα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας. Μάλιστα ο Τεό ταξιδεύει σε πολλά μέρη της χώρας μας για να μιλήσει στα παιδιά και να παίξει μπάσκετ μαζί τους. Κάθε χρόνο στο PAPALOUKAMP φιλοξενούνται παιδιά και κοινωνικές ομάδες με κινητικά προβλήματα, Μάλιστα, η Εθνική μπάσκετ με καρότσι και ο Γιώργος Κούζας (πρόεδρος της ΟΣΕΚΚ) προσωπικά, έχουν δώσει το παρών πολλές φορές στο παρελθόν στο PAPALOUKAMP, για να μιλήσουν στα παιδιά και να τους δείξουν πως η αγάπη για το μπάσκετ και τη ζωή δε γνωρίζει εμπόδια και αποκλεισμούς.





Δίπλα σε όλους



Η προσωπικότητα του Δημήτρη και του Θοδωρή σε συνδυασμό με την αγωνιστική τους παρουσία είχε ταιριάξει με την δυναμική της WIND ενώ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η σχέση έγινε το όχημα για το σπουδαίο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΙΚΑΝΕ», που κάνει πράξη την ενίσχυση των παιδιών και των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΙΚΑΝΕ» η WIND προσέφερε 100 € για κάθε καλάθι του Θοδωρή και του Δημήτρη στους αγώνες της Α1, τον τελικό του Κυπέλλου και την Ευρωλίγκα. Την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 ο απολογισμός για το Δημήτρη Διαμαντίδη και το Θοδωρή Παπαλουκά έφτασε τα 24.600€, χρήματα που προσφέρθηκαν για τους σκοπούς δύο κοινωφελών ιδρυμάτων που οι ίδιοι επέλεξαν: το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά, εκεί που χτυπά η καρδιά του Ολυμπιακού, και το Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Καστοριάς που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Δημήτρη. Την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 οι δύο αθλητές συνέχισαν να σκοράρουν για τα παιδιά του Δήμου Αχαρνών. Με τα καλάθια τους συγκέντρωσαν 40.800€ που διατέθηκαν για την κατασκευή ενός υπαίθριου γηπέδου μπάσκετ στην περιοχή Αγριλέζα. Το νέο γήπεδο, που πληροί όλες τις προδιαγραφές άθλησης και ασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τους παίκτες και εκπροσώπους της WIND στο Δήμο Αχαρνών σε ειδική εκδήλωση. Επίσης, ο Δημήτρης και ο Θοδωρής τα 3 χρόνια που πέρασαν επικοινωνούσαν με θαυμαστές και φιλάθλους μέσα από το κοινό τους blog στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://papaloukas-diamantidis-blog.wind.com.gr καταγράφοντας και σχολιάζοντας με το δικό τους τρόπο τις αγωνιστικές εξελίξεις και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου