Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δημήτρης Γιατζόγλου: “Τα Γυρίσματα” είναι μία εκπομπή που δε θα με εξέθετε ποτέ...



"Ένα διάστημα πολύ μικρό αναγκάστηκα να μην κάνω ραδιόφωνο και μου έλειψε αφάνταστα, νόμιζα πως δεν δούλευα”


"Δεν μπορούν εύκολα συνάδελφοι να προσαρμοστούν στο μοτίβο του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ"

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Αν σας ρώταγε κάποιος ποιος είναι ο πιο συμπαθής παρουσιαστής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση, αυτομάτως θα απαντήσετε ο Δημήτρης Γιατζόγλου των “Γυρισμάτων” του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος πάντα χαμογελαστός μας ξεναγεί σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Ωστόσο δεν στέκεται μόνο στην παρουσιάση, αλλά θα λέγαμε πως τα “Γυρίσματα” είναι ένα μωσιακό που πάνω σε αυτό αποτυπώνεται η ελληνική λαογραφία, η ιστορία, ο πολιτισμός και η παράδοση. Βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα με το Δημήτρη Γιατζόγλου στη γειτονιά του, στο Κορυδαλλό. Ήταν η ημέρα που είχαν οι δημοσιογράφοι απεργία κι έτσι ξέκλεψε λίγο από το βαρύ του πρόγραμμα και ήπιαμε έναν καφέ. Το ραντεβού ήταν στην πλατεία Ελευθερίας, ήρθε με το ποδήλατο του ακριβώς στις 16:00. Ζεστός και σε καμία περίπτωση ψωνισμένος.Μιλήσαμε για τα “Γυρίσματα” , για την εκπομπή του στο ραδιόφωνο, για τον ΣΚΑΪ, για την ελληνική τηλεόραση... Μου εξομολογήθηκε πως το ραδιόφωνο είναι η μεγάλη του αγάπη και αντιλήφθηκα πως δίνει μεγάλη σημασία στις πράξεις αλλά και στο λόγο των νέων, ενώ υποστηρίζει πως για να γίνει καλύτερος ο κόσμος πρέπει πρώτα όλοι μας να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Παρά την απήχηση που έχουν τα “Γυρίσματα” δεν έχει καβαλήσει το καλάμι κάθε άλλο, νιώθει πως κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει και απο ότι φαίνεται ο Γιατζόγλου έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας η οποία φαίνεται να έχει και άρωμα ραδιοφώνου... Και κάτι ακόμη που μου έκανε εντύπωση όσο και να σας φαίνεται περίεργο ο παρουσιαστής δεν παρακολουθεί τηλεόραση εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πως ξεκίνησε η ιδέα των "Γυρισμάτων";
"Η ιδέα των Γυρισμάτων ήταν μια ιδέα του κ. Αλαφούζου. Είχε αναλάβει ο ΣΚΑΙ μια παραγαγωγή του Skai Olympous Marathon.Ήταν ένας μαραθώνιος στον Όλυμπο και μαγεμένοι από την ελληνική φύση όλη μας μα πιο πολύ ο κ. Αλαφούζος, αποφασίστηκαν τα “Γυρίσματα” μια εκπομπή που θα έδειχνε την όμορφη πλευρά της Ελλάδας. Την Ελλάδα που δώ εμείς οι αστοί, την έχουμε ξεχάσει. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλη δομή έχει πάρει τώρα. Είναι η τρίτη χρονιά άλλωστε η φετινή και έχουμε προσθέσει πολλά νέα στοιχεία. Καταρχάς η εκπομπή από καθημερινή έγινε εβδομαδιαία και έτσι μπορούμε να στεκόμαστε και σε περισσότερες ενότητες, όπως αυτή του πολιτισμού και της παράδοσης της κάθε περιοχής. Επίσης, από αυτή τη σεζόν σε κάθε εκπομπή πλέον έχουμε και έναν καλεσμένο"

Περίμενες ότι θα έχει τέτοια επιτυχία;
“Καταρχάς δεν περιοριστήκαμε στο να κάνουμε απλώς μια περιήγηση και τέλος. Κοιτάξαμε και κοιτάμε φυσικά να αναδείξουμε θέματα, δίνουμε το βήμα στην νεολαία του κάθε τόπου να μας εκθέσει τα προβλήματα της, τις σκέψεις της, τα όνειρα της κι όχι μόνο καθώς παρουσιάζουμε συγκροτήματα,νέους που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό ή σε κάτι άλλο. Δεν θέλω κάτι φλατ αλλά κάτι πολυεπίπεδο να δώσω στον κόσμο.Και ξέρεις κάτι τη δουλειά μου κάνω. Δεν ήταν μια εκπομπή που θα μπορούσε να με εκθέσει. Έκανα μια εκπομπή ταξιδιωτική για την Ελλάδα. Το άγχος μου είναι να κάνω όσο πιο καλά μπορώ τη δουλειά μου. Όλο το άλλο κομμάτι για μένα είναι πολύ εκτός (σ.σ εννοεί αυτό της ειτυχίας). Σου μιλάω ειλικρινά το ζητούμενο για μένα όπως πάντα να κάνω σωστά τη δουλειά όμως όπως τη θεωρώ εγώ σωστή".

Η Ελλάδα έχει μαγευτικά μέρη;
“Έχει πάρα πολλά ωραία μέρη αλλά και πάρα πολύ κακοποιημένα μέρη. Δηλαδή την Ελλάδα δεν την έχουν προσέξει πάρα πολύ. Μπορεί να πας σε ένα απομακρυσμένο χωριό και να φας προτηγανισμένη πατάτα ή να έχει τραπεζάκια και καρέκλες πλαστικές, εκεί δηλαδή που περιμένεις να γνωρίσεις την παράδοση δεν υπάρχει. Ωστόσο έχουμε υπέροχα μέρη. Μ' αρέσουν πολύ τα Ζαγοροχώρια, θεωρώ απίστευτο μέρος το Πήλιο, τη Σκόπελο

Που θα πρότεινες τους αναγνώστες να πάνε όπωσδήποτε για ενα ΣΚ αλλά που τώρα το Πάσχα;
“Αν είναι για διήμερο και μένει κάποιος στην Αθήνα θα πρότεινα ανεπιφύλακτα την ορεινή Αρκαδία, ή τα Καλάβρυτα. Αλλιώς Πήλιο...”

Ποια μέρη θα ήθελες να επισκεφτείς;
“Δεν έχω πάει στους Οθωνούς, στα νησάκια πάνω από την Κέρκυρα. Αλλά είναι άλλα πολλά μέρη που θα ήθελα να επισκεφτώ”

Πιστεύειες πως η ελληνική τηλεόραση έχει χάσει την ποιότητα της; “Δεν μπορώ να το πω αυτό. Μπορεί εγώ να είμαι ένας άνθρωπος που να μη βλέπει τηλεόραση, όμως υπάρχουν εκπομπές που έχουν ποιότητα. Να αντιστρέψω την ερώτηση και να σου πω, πως υπάρχουν και θετικά παραδείγματα. Δεν μπορώ να πω πως δεν είναι ποιοτική η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη οι Πρωταγωνιστές ή του Χρήστου του Βασιλόπουλου και τη Μηχανή του Χρόνου. Όποιος δε θέλει απλά δε τα βλέπει τα άλλα.

Όταν ξεκίνησε ο ΣΚΑΙ (τη δεύτερη φορά) πολλοί από τα ανταγωνιστικά κανάλια ήταν αυτοί που λέγανε που πάει με τέτοιο πρόγραμμα με τα ντοκιμαντέρ με εκπομές σαν τη δική σου και όμως καταφέρατε και μπήκατε στα σπίτια του κόσμου. Είναι μια δικαίωση αυτό;
“Μακάρυ να συνεχίσουμε έτσι και θα συνεχίσουμε”

Κάνεις και ραδιόφωνο;
“Ραδιόφωνο κάνω καθημερινά στην συχνότητα του ΣΚΑΪ στις 16:00-18:00 μαζί με τη Χριστίνα Βίδου. Το ραδιόφωνο το αγαπάω, το ραδιόφωνο είναι η δουλειά μου. Φαντάσου πως για ένα διάστημα πολύ μικρό αναγκάστηκα να μην κάνω ραδιόφωνο και μου έλειψε αφάνταστα, νόμιζα πως δεν δούλευα”


Δύο λόγια για την εκπομπή;
“Η εκπομπή λέγεται Ζωή.gr και έχει να κάνει με τα μυστικα και οι αλήθειες του "ευ ζην". Ένα δύωρο γεμάτο... καθημερινότητα. Η εκπομπή ασχολείται με την ποιότητα της ζωής μας. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες που έχει η κοινωνία, με έμφαση την νεολαία. Η εκπομπή έχει πολλές ανατροπές. Δηλαδή την ώρα που είμαστε στον αέρα μπορεί να προκύψει κάτι πολύ διαφορετικό απο αυτό που έχουμε ετοιμάσει. Για παράδειγμα κάναμε ένα θέμα για τον εθισμό στο διαδίκτυο, αλλά ζητήσαμε την άποψη από νέα ζευγάρια. Δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε. Δύο μέρες ακυρώσαμε τις εκπομπές μας και έβγαινε κόσμος στον αέρα και έλεγε την εμπειρία του. Υπήρχε ζευγάρι που επέστρεφε σπίτι, ταίζε ο ένας ή ο άλλος το παιδί και την υπόλοιπη μέρα και νύχτα μέχρι να ξαναπάνε στη δουλειά ήταν μέσα στο νετ”.

Για να κάνεις αλλαγές on-air και βγαίνεις τελείως από το πλάνο της εκπομπή σου, δεν απαιτεί μεγάλη δημοσιογραφική εμπειρία;
“Από μόνο του το ραδιόφωνο είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Δηλαδή δεν μπορούν εύκολα συνάδελφοι να προσαρμοστούν στο μοτίβο του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ. Γενικά δψεν είναι εύκολο ραδιόφωνο ο ΣΚΑΪ. Όταν βλέπεις το λαμπάκι κόκκινο είσαι σύ και ο κόσμος, ούτε μουσικά χαλιά, ούτε τραγούδια, τίποτα”.

Τι κάνει ο Δημήτρης Γιατζόγλου ότι δεν έχει “Γυρίσματα” και ραδιόφωνο;
“Μ' αρέσει πάρα πολύ να οδηγώ. Με χαλαρώνει πάρα πολύ η οδήγηση, κάνω ποδήλατο, πάω θέατρο και περνάω ωρές στιγμές με τους φίλους μου. Μας αρέσει να συναντιόμαστε για λίγο κρασί σε ένα σπίτι. Οι φίλοι είναι ιερο πράγμα, είναι και η σανίδα σωτηρίας μας.

Είσαι προσιτός όπως φαίνεσαι στην εκπομπή η κρατάς αποστάσεις απο τους ανθρώπους;
“Είμαι προσιτός σε βαθμό κακουργήματος. Μπορεί αυτό κάποιος να το κακοχαρακτηρίσει ή ακόμη και να το παρεξηγήσει αλλά δε με νοιάζει. Αν κάποιον δεν το πάω του το δείχνω αμέσως.

Τι θα άλλαζες στον κόσμο;
“Αν ο καθένας έκανε καλύτερο τον εαυτό του τότε θα άλλαζε και ο κόσμος. Πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς ως άνθρωποι και μετά όλα τα άλλα” Θα έμενες ποτέ σε μια απο τις πόλεις που έχεις βρεθεί για τα γυρίσματα; “Στα Γιάννενα ή στη Ρόδο, αλλά από την άλλη δε θα έφευγα ποτέ από τον Κορυδαλλό. Το πατρικό μου ήταν στην Αγ. Βαρβάρα, αλλά πάντα εδώ ήταν πάντα το σημείο αναφοράς μας για όσους μεγαλώσαμε στις γύρω γειτονιές”.

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ!!!!!!
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΕΙΧΑΝ "ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ" ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ. Η ΠΕΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ "ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ". ΕΜΠΛΕΚΕ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.ΠΟΛΟΤΙΚΟ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ,ΙΣΤΟΡΙΚΟ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ,ΑΘΛΗΤΙΚΟ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ,ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ.....ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ....ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΩΣ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή