Οι προπαγάνδες δεν ξεκινάνε από τους Σκοπιανούς αλλά από Αμερικάνους και Βρετανούς...
Πρωτοσέλιδο τα Σκόπια το State-Magazine και Quiz του BBC για τη “Μακεδονία”
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Έχετε δοκιμάσει να googlaρετε τη λέξη Macedonia; Καντε το και θα εκπλαγείται απο τα χιλιάδες απτελέσματα που θα βγάλει μέσα σε λίγα δέκατα του δευτερολέπτου.Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για περίπου 220।000.000 αποτελέσματα (0.12 δευτερόλεπτα), τα οποία παρουσιάζουν τους Σκοπιανούς ως Μαkεδόνες Σαν Έλληνας προσωπικά αισθάνθηκα αίσχος για τους επί χρόνια κυβερνώντες μου και αηδία, γιατί πολύ απλά το όνομα της γης των προγόνων μου πουλήθηκε για να κάνουν οι Αμερικάνοι αποικία στα βαλκάνια και τα παπαγαλάκια τους συνεχίζουν τη προπαγάνδα τους.
Το ΠΙΝΑΚΙΟ σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπει στη διαδικασία να κάνει πολιτική ή να ασκήσει αντιπολίτευση। Απλώς εμείς που είμαστε 25αρηδες και 28αρηδες δε θα μείνουμε με το στόμα κλειστό για όλα όσα συμβαίνουν και καταγράφουμε τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβανόμαστε.
Σκληρό Πόκερ για δυνατούς παίχτες
Δεν ξέρω τι σκληρό πόκερ παίζεται στα βαλκάνια κάτω από το τραπέζι σε χαμηλόφωτα υπόγεια, αλλά σίγουρα το παιχνίδι είναι για δυνατούς και αιμοβόρους παίχτες. Οι προκλήσεις δεκάδες τα τελευταία χρόνια όχι τόσο από τους Σκοπιανούς όσο από τους Αμερικανούς αλλά και από τους Βρετανούς.
Πρωτοσέλιδο τα Σκόπια το State-Magazine
Δεν έχει περάσει καλά-καλα ένας χρόνος που ένα εξαιρετικά προσβλητικό και προκλητικό δημοσίευμα, που προήλθε από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια και εμφιλοχώρησε στην επίσημη μηνιαία περιοδική έκδοση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «State Magazine» η αμερικανική γραφειοκρατία γι' άλλη μια φορά «έδειξε τα δόντια της» στην Αθήνα για το Σκοπιανό και οι δικοί μας σφύριζαν αδιάφορα.
Μάλιστα με μοναδικό τίτλο εξωφύλλου, μάλιστα, που κάνει αναφορά στο «Μαργαριτάρι των Βαλκανίων» (σ.σ. λέγεται πως θυμίζει σχετική προπαγανδιστική παράδοση των γειτόνων περί της «υπόδουλης» Μακεδονίας), η συγγραφέας του κ. Στέφανι Ρόουλαντς υπαινίσσεται πως οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, που τους επιβουλεύονται οι γείτονές τους και πρωτίστως η «κακή» Ελλάδα, που τους αντιμάχεται στο ζήτημα της ονομασίας. “Η αρχαία Μακεδονία χτίζει σύγχρονη δημοκρατία», είναι ο εσωτερικός τίτλος του άρθρου, που με τον τρόπο αυτό ταυτίζει απόλυτα τα Σκόπια με την αρχαία Μακεδονία και προχωρεί στην έμμεση υιοθέτηση των επεκτατικών βλέψεων των γειτόνων με τη διαπίστωση πως «σήμερα βασικά τμήματα της ιστορικής Μακεδονίας κείνται εντός γειτονικών χωρών» (σ.σ. ακριβώς μια πιο εύηχη εκδοχή της σκοπιανής προπαγάνδας περί «υπόδουλων Μακεδόνων»). Η ιστορία και ο πολιτισμός της Μακεδονίας έχουν προκαλέσει συζήτηση εντός της περιοχής των Βαλκανίων», γράφει η σύζυγος του στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια. «Πολλοί Βούλγαροι δεν θεωρούν τη μακεδονική γλώσσα ως ξεχωριστή από τη βουλγαρική, πολλοί Σέρβοι απορρίπτουν την ανεξαρτησία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και -πιο φιλονικούσα απ' όλους- η Ελλάδα αντιτίθεται στο όνομα της χώρας”αναφέρεται χαρακτηριστικά στο περιοδικό.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BBC
ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προσβλητικό για την Μακεδονία και για την Ελλάδα, quiz δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού BBC.
Οι χρήστες που επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα είχαν την ευκαιρία ν’ απαντήσουν σε σωρεία ερωτήσεων που αφορούν…την Μακεδονία!Μάλιστα και σύμφωνα πάντα με το BBC τα Σόφια, είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας…Πως μπορεί να εξηγήσει κανείς αλλιώς την ακόλουθη ερώτηση που τίθεται στο site: Ποιος από τους παρακάτω, γεννήθηκε στην Σόφια, την Μακεδονική πρωτεύουσα; Ο Πάπας Ιωάννης ο δεύτερος; Ο Άγιος Αυγουστίνος; Ή η Μαρία Τερέζα; «Ποια είναι η επίσημη γλώσσα της Μακεδονίας; Τα ελληνικά; Τα βουλγαρικά; Ή τα Σέρβικα;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια πάντα ιστοσελίδα.
Μια άλλη ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν οι χρήστες είναι σε ποια χώρα υπάγεται η Πέλλα. Οι επιλογές που έχουν είναι οι εξής: Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία.Βέβαια υπάρχουν και αθλητικές περιεχομένου ερωτήσεις, οι οποίες «βαφτίζουν» Μακεδόνες, τους ποδοσφαιριστές Ντάρκο Πάνσεφ, Γκιόργκι Χριστόφ και Σάσα Κίριτς. Ειδικότερα η ερώτηση που θέτει το site στους χρήστες είναι: «Ποιος Μακεδόνας ποδοσφαιριστής,είχε αναδηχθεί πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη;» «Τα 2/3 των κατοίκων της Μακεδονίας είναι χριστιανοί και το 1/3 είναι Μουσουλμάνοι», έτσι ισχυρίζονται αυτοί που φτιάξανε την συγκεκριμένη σελίδα και μάλιστα η παραπάνω πρόταση υπάρχει ως λεζάντα σε φωτογραφία του κουίζ.
Πάγκαλος: Υπέρ του ονόματος των Σκοπιανών
Ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, δεν βοήθησε την εθνική υπόθεση όταν στις 15 Φεβρουαρίου του 2008, ενάμιση μήνα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας έδιναν μια δύσκολη μάχη σε ένα αφιλόξενο διεθνές περιβάλλον και είχαν μάλιστα απέναντί τους την Ουάσιγκτον, έλεγε στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί όποιο όνομα επιλέξει. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «γελοία» την υπόθεση της ονομασίας και εκτίμησε ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΠΓΔΜ, οι κάτοικοί της θα πρέπει να μπορούν να αποκαλούνται όπως θέλουν.
Αποδυνάμωσε τη θέση της Ελλάδας
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο και στην ίδια συζήτηση, ο κ. Πάγκαλος είχε επίσης περιγράψει ως «γελοίες» τις αναφορές σε επεκτατικές βλέψεις της ΠΓΔΜ, παρότι αυτές προκύπτουν από συστηματικές ενέργειες των τελευταίων ετών και αποτελούν την ουσία του ελληνικού επιχειρήματος, καθώς οι ενστάσεις περί παραχάραξης της αρχαίας ιστορίας δεν έπεισαν τη διεθνή κοινότητα. Οι αποκαλύψεις για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος δεν βοηθούν επίσης τη νομική προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου εκδικάζεται η προσφυγή της ΠΓΔΜ. Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Καραμανλή θα πρέπει να του αναγνωρίσουν ευθύτητα και, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το Σκοπιανό, τόλμη. Αγνόησε το πολιτικό κόστος και αποδέχθηκε σύνθετη ονομασία («Νέα, Βόρεια, Ανω, οτιδήποτε Μακεδονία», όπως είχε πει χαρακτηριστικά στον Αμερικανό πρέσβη). Στην πρώτη του συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, τον Μάιο του ’04, ο τότε πρωθυπουργός ανέδειξε πιεστικά τη σημασία του θέματος για τους Ελληνες. Κι, όμως, ο Θόδωρος Πάγκαλος, κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, που έμελλε στη συνέχεια να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έλεγε στους Αμερικανούς το ακριβώς αντίθετο, αποδυναμώνοντας όχι τον Καραμανλή, αλλά την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου