Πέμπτη 19 Μαΐου 2011
Μια προσπάθεια όλοι...."Μαζί για το Παιδί"
Παιδικά χαμόγελα, μάτια στραμένα πάνω σου νιώθεις ότι τη ψυχή σου τη διαπερνάνε πολλά βολτ όταν συμβαίνει, όταν ακόμη κρατήσεις ένα παιδάκι από το χέρι και κοιτώντας το θα δεις αγάπη και μόνο.
Κι όμως η πολιτεία με της λάθος πολιτικές που χαράζει φαίνεται ότι νευραλγικοί τομείς αυτού του τόπου έχουν γεμίσει από τεχνοκράτες που δεν κράτησαν ποτέ στην αγκαλιά τους ένα μικρό παιδί.
Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος πως απειλούνται με λουκέτο φορείς, που έχουν ανοίξει τις φτερούγες τους για παιδιά που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα διαβίωσης.
Ένας πολύ σημαντικό φορέας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν είναι άλλος απο το “Μαζι για το Παιδί” .
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ένωση δέκα μη-κερδοσκοπικών φορέων, που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει κάθε μορφή βοήθειας σε παιδιά και νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους. Η Ένωση παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων. Επιπλέον, έχει θέσει σε λειτουργία τη «Γραμμή Βοήθειας 115 25 Μαζί για το Παιδί», μια δωρεάν γραμμή βοήθειας, στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχει συμβουλές και ατομικά ραντεβού κατόπιν αξιολόγησης, σε παιδιά, νέους και γονείς.
Το ΠΙΝΑΚΙΟ μίλησε με την υπεύθυνη των δημόσιων σχέσεων του “Μαζί για το Παιδί” κα. Μαρία Χατζηνικολάκη η οποία μας εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας και πως αν δεν βρεθούν κατευθυντήριες γράμμες 10.000 παιδιά θα πάψουν να χαμογελούν...
Πόσα παιδιά και σε ποιες δομές εξυπηρετεί το Μαζί για το Παιδί;
Η Ένωση Μαζί για το Παιδί εξυπηρετεί συνολικά περισσότερα από 10.000 παιδιά ετησίως. Συγκεκριμένα για το έτος 2010, τα μέλη της φιλοξενούσαν σε ημερήσια βάση 1.217 παιδιά στις εγκαταστάσεις τους, ενώ μέσω των υπηρεσιών τους εξυπηρετήθηκαν 5.800 παιδιά και νέοι. Επιπλέον, η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας «115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί» εξυπηρέτησε περισσότερα από 6.000 περιστατικά μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις των περισσότερων μελών μας βρίσκονται στο νομό Αττικής με εξαίρεση τα Παιδικά Χωριά SOS που δραστηριοποιούνται και στην Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη οι υπηρεσίες της Ένωσης και των περισσότερων μελών της είναι Πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τηλεφωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών τηλεϊατρικής και δράσεις που καλύπτουν την περιφέρεια.
Συγκεκριμένα τα μέλη της Ένωσης είναι:
- Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών
-Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη».
-Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας – Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκαταστάσεως
Σπαστικών Παιδιών
-Κέντρο Ειδικών Ατόμων : «Η Χαρά»
-Οι Φίλοι της Μέριμνας – Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην
Αρρώστια και στο Θάνατο
-Οι Φίλοι του Παιδιού
-Πανελλήνια Ένωση Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη
-Πνοή – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού
-Φίλοι του Ιδρύματος «Θεοτόκος»
-Παιδικά Χωριά SOS
Από που και πως αντλείτε την οικονομική σας ενίσχυση;
Προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική της ανεξαρτησία και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την επίτευξη των στόχων της, η Ένωση αναπτύσσει φιλανθρωπικές δραστηριότητες, και συνάπτει συνεργασίες με νομικά και φυσικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Συγκεκριμένα το 43% των εσόδων μας για το έτος 2010 προήλθε από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που πραγματοποιήσαμε εμείς οι ίδιοι, το 55% από την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, των χορηγών και δωρητών μας και το 2% από τις συνδρομές των μελών μας. Τα ποσά που συγκεντρώνονται από όλες τις δραστηριότητες της Ένωσης, μοιράζονται ισόποσα στα μέλη της στο τέλος κάθε έτους. Τέλος ο εθελοντισμός αποτελεί για εμάς κινητήριο μοχλό και συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχημένη υλοποίηση των εκδηλώσεων και τη γενικότερη προώθηση των σκοπών μας.
Τι θα συμβεί αν την επόμενη ημέρα σταματήσει η χρηματοδότηση; Και αν ναι μπορείτε να μας απαριθμήσετε κάποιες από αυτές;
Φαντάζομαι εννοείτε την κρατική χρηματοδότηση. Η Ένωση Μαζί για το Παιδί δε χρηματοδοτείται από το κράτος, τέσσερεις όμως από τους πιστοποιημένους φορείς της που δικαιούνται κρατική επιχορήγηση και πολλοί άλλοι φορείς εκτός Ένωσης, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πολιτική πρόβλεψη για τα παιδιά που φιλοξενούν οι φορείς παιδικής προστασίας αν αυτοί κλείσουν. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε ένα βήμα μπροστά για τους λιγότερο ευνοημένους πολίτες της. Εγκρίθηκαν νόμοι που είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν τα άσυλα-φυλακές που λειτουργούσαν για να στοιβάζουν σε άθλιες συνθήκες τα παιδιά με αναπηρίες και εγκαθιδρύθηκε ένα καινούριο περιβάλλον για τα παιδιά αυτά. Οι κοινωφελείς φορείς που λειτουργούν σήμερα παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στα παιδιά με αναπηρίες, είναι στελεχωμένοι με εργοθεραπευτές φυσικοθεραπευτές λογοθεραπευτές κ.ο.κ. Τις υπηρεσίες, αυτές για να τις προσφέρει το κράτος, θα χρειαζόταν τον τριπλάσιο σήμερα προϋπολογισμό κι αυτό γιατί η επιχορήγηση που δίνει στους φορείς παιδικής προστασίας δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 1/3 του κόστους των υπηρεσιών τους, τα υπόλοιπα 2/3 τα εξασφαλίζουν οι ίδιοι από ιδιωτικές χορηγίες και δωρεές. Αν το κράτος σταματήσει να ενισχύει έστω και με τα λίγα αυτά χρήματα τους φορείς, καταλαβαίνετε ότι ξαναγυρνάμε στο μεσαίωνα της ασυλοποίησης. Ακόμα κι αν οι φορείς δεν κλείσουν θα πρέπει να συρρικνώσουν στο ελάχιστο τις υπηρεσίες που προσφέρουν να γίνουν δηλαδή και πάλι άσυλα.
Αυτή τη στιγμή ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τι ζητάτε;
Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε αυτή τη Συνέντευξη Τύπου γιατί διαπιστώσαμε ότι απειλείται η βιωσιμότητα όχι μόνο των δικών μας φορέων αλλά και πολλών άλλων φορέων παιδικής προστασίας. Κατανοούμε το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αυτό δε σημαίνει όμως ότι το κράτος δεν έχει υποχρέωση να συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική και να φροντίζει για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Σύμφωνα με το φορολογικό Νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010, το ύψος της δωρεάς που μπορεί να δεχτεί ένα κοινωφελές σωματείο δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του δωρητή και ο δωρητής απαλλάσσεται μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζει ενώ παλιά απαλλασσόταν για το 100%. Καταλαβαίνετε ότι ο νόμος αυτός έχει λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους πολύτιμους για εμάς χορηγούς/ιδιώτες δωρητές. Τα σωματεία έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας γιατί παράλληλα με τη μείωση των εσόδων από τις χορηγίες και δωρεές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απρόσμενες περικοπές και καθυστερήσεις των τακτικών τους ετήσιων επιχορηγήσεων, δραματικές καθυστερήσεις στην καταβολή νοσηλίων και τροφείων από τα ασφαλιστικά ταμεία που αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά και την απαράδεκτη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους. Όλα αυτά μαζί σκιαγραφούν μια ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον των φορέων.
Ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία να καταβάλλει άμεσα σε όσους φορείς δικαιούνται κρατική επιχορήγηση τα χρήματα που τους αναλογούν, χωρίς περαιτέρω περικοπές, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν και τη δημιουργία ενός μηχανισμού συμψηφισμού των υποχρεώσεων των μη κερδοσκοπικών φορέων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να εξασφαλιστεί μια υποτυπώδης ρευστότητα. Επιπλέον ζητάμε την τροποποίηση του φορολογικού νόμου ώστε να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες δωρητές /χορηγούς να στηρίζουν το έργο μας, και τέλος την κατάργηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των φορέων που τους αποφέρουν απαραίτητους, συμπληρωματικούς πόρους και την άμεση απεμπλοκή των πόρων ΕΣΠΑ για υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Κι άλλοι φορείς ζητούν βοήθεια για να μην βάλουν λουκέτο αυτή τη στιγμή. Γιατί θέτετε τον εαυτό σας ή το φορέα σας -αν προτιμάτε-ως προτεραιότητα;
Από το 1996 έως σήμερα, η Ένωση έχει διαγράψει μια πορεία 15 χρόνων προσφοράς προς το παιδί και την οικογένεια σε ανάγκη, διατηρώντας πάντα χαμηλό προφίλ, σοβαρότητα και σεμνότητα, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που υπηρετεί. Στην Ένωση Μαζί για το Παιδί, πιστεύουμε ότι η «Ισχύς» βρίσκεται πραγματικά «εν τη ενώσει» κι αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουμε εμείς οι 10, μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία μας. Μακριά και έξω από κάθε έννοια συνδικαλισμού, ενωθήκαμε πριν από 15 χρόνια με ένα και μόνο σκοπό, να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα για τα παιδιά σε ανάγκη. Σήμερα ερχόμαστε και πάλι, χωρίς καμία πρόθεση υπεροψίας, να μιλήσουμε γι’ αυτά τα παιδιά, που κινδυνεύουν να θυσιαστούν στο βωμό της έλλειψης προνοιακής πολιτικής, έχοντας στο πλάι μας και άλλους 21 φορείς παιδικής προστασίας απ’ όλη την Ελλάδα γιατί η πραγματική προτεραιότητα όλων, είναι το παιδί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η Ένωση Μαζί για το Παιδί όπως και όλοι οι πιστοποιημένοι φορείς για το παιδί κάνουν εξαιρετική δουλεία που θα έπρεπε να κάνει το προνοιακό μας κράτος και την έχει αναθέσει σε αυτούς τους φορείς για να του την κάνουν στο 1/3 του κόστους που θα την πλήρωνε.... Είναι ντροπή να κλείσουν πρέπει να μιλήσουμε και να πάρουμε όλοι θέση σε αυτό το ζήτημα ως υπεύθυνοι πολίτες!
ΑπάντησηΔιαγραφή