Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Γιορτή της Μητέρας αλά origami





Μυρτώ Δημητρίου: Η φαντασία, το όνειρο, η μαγεία δε χάνονται ποτέ… Μπορεί να «κρυφτούν» για λίγο, αλλά είναι μαζί μας, στο μυαλό μας, στην καρδιά μας περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ξεπηδήσουν και πάλι!




Γιορτή της Μητέρας σήμερα και σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν όλες οι μαμάδες όλων των ηλικιών. Είναι μια μέρα που μικρά αλλά και τα “μεγάλα¨παιδιά εκφράζουν την αγάπη τους προς τον άνθρωπο που τους έφερε στη ζωή....Ωστόσο στη Θεσσαλονίκη σήμερα η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται από τα μικά παιδιά με πιο Ιαπωνική...διάθεση και τι εννούμε. Πως η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Ομάδα Τέχνης και Λόγου "Φαντασία" θα πραγματοποιήσουν από τις 11:00- 13:00μ.μ στο Φουαγιέ του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Όπως μας εξηγεί η μια εκ των δύο επικεφαλών της “Φαντασίας” κα. Μυρτώ Δημητρίου τα παιδιά από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και όχι μόνο, θα δημιουργήσουν μοναδικά χάρτινα λουλούδια , με την τεχνική του ORIGAMI, της Ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής, για να τα προσφέρουν μαζί με όλη την αγάπη τους στις μανούλες τους!

Θα υπάρχει ένας υπέροχος διάκοσμος με πίνακες και τρισδιάστατα έργα ओरिगमΕπίσης σε μεγάλη οθόνη θα προβάλλονται υπέροχα λουλούδια, συνθέσεις και κήποι ,η φύση σε όλο της το μεγαλείο! Παράλληλα θα ακούν ιστορίες παραμυθιών αλλά και αποφεύγματα για τη μητέρα...
Η κα. Δημητρίου μας λέει επίσης τι ακριβώς είναι το origami, για τα παιδιά που απολαμβάνουν παραμύθια, για τη φαντασία πως δεν έχει χαθεί αλλά έχει κρυφτεί πίσω από τη μουντή καθημερινότητα μας, αλλά και για τις ομοιότητες του ελληνικού και ιαπωνικού πολιτισμού.




Την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας θα βρεθείτε με παιδιά από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς όλης της πόλης, για να γιορτάσετε αυτή την ημέρα. Τι ακριβώς θα κάνετε με τα παιδιά;

ΤηνΚυριακή 8 Μάιου 2011, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Ομάδα Τέχνης και Λόγου "Φαντασία" θα πραγματοποιήσουν από τις 11:00- 13:00μ।μ στο Φουαγιέ του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας।

Θέλω να τονίσω ότι όλη η δράση γίνεται στο πλαίσιο των εθελοντικών εκδηλώσεων της Ομάδας «Φαντασίας».
Με την καθοδήγησή μου, τα παιδιά από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και όχι μόνο, θα δημιουργήσουν μοναδικά χάρτινα λουλούδια , με την τεχνική του ORIGAMI, της Ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής, για να τα προσφέρουν μαζί με όλη την αγάπη τους στις μανούλες τους!Θα υπάρχει ένας υπέροχος διάκοσμος με πίνακες και τρισδιάστατα έργα ORIGAMI.

Επίσης σε μεγάλη οθόνη θα προβάλλονται υπέροχα λουλούδια, συνθέσεις και κήποι ,η φύση σε όλο της το μεγαλείο!
Θα τους αφηγηθώ μικρά χαρακτηριστικά παραμύθια και ιστορίες που δίνουν έμφαση στην ανιδιοτελή αγάπη της Μητέρας.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης παιδάκια και νηπιαγωγοί θα λένε «αποφθέγματα» για την μητέρα.
Στην παρέα μας θα έχουμε και τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών Gummy Bear, που θα μας μάθει απίθανες χορευτικές φιγούρες!!! Η Μίνυ και ο Μίκυ Μάους θα χορέψουν, θα παίξουν και θα διασκεδάσουν με τα παιδιά! Στο τέλος της εκδήλωσης οι μικροί μας φίλοι θα μεταμορφωθούν σε μαθητευόμενους μάγους και θα διασκεδάσουν με ταχυδακτυλουργικά τρικ!



Θα μας πείτε δύο λόγια για την ομάδα Τέχνης και Λόγου Φαντασίας;



Η Ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία» δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια από την παιδαγωγό-σκηνοθέτιδα κ. Ζέτα Στεφάνου. Συμμετέχουν περίπου πενήντα άτομα: εμψυχωτές, μουσικοί, χορευτές, παιδαγωγοί, animateur, μαζορέτες, ταχυδακτυλουργοί, ζογκλέρ, κλόουν. Στόχος μας είναι αφ’ ενός μεν να προσφέρουμε στιγμές χαράς και δημιουργίας στους μικρούς μας φίλους αφ’ ετέρου να φέρουμε τους γονείς και τα παιδιά σε στενότερη επικοινωνία μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι απελευθερώνει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους «καταπιεσμένους» ψυχολογικά γονείς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Διοργανώνουμε εκδηλώσεις: πάρτυ, δεξιώσεις, βαφτίσεις, χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες, καλοκαιρινές εκδηλώσεις και γιορτές για σχολεία, εταιρείες και οργανισμούς.Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα έχουν ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, είναι διαδραστικά βιωματικά εμπλουτισμένα με δρώμενα και παιχνίδια.

Η φιλοσοφία μας είναι: παίζω μαθαίνοντας και μαθαίνω παίζοντας.





Τι ακριβώς είναι η τέχνη ORIGAMI;




Το origami, η ιαπωνική χαρτοδιπλωτική είναι μία εικαστική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 794 μ.Χ. (“ όρι”= δίπλωμα και “κάμι”= χαρτί), και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, όπου διδάσκεται και σαν μάθημα στα σχολεία. Έχει δε εφαρμογές σε πολλούς τομείς από τα μαθηματικά, την ιατρική, αρχιτεκτονική, διαστημική μέχρι και την νανοτεχνολογία!

Στο origami δίνουμε μορφή σε ένα τετράγωνο συνήθως χαρτί, τσακίζοντας και διπλώνοντάς το με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας συνήθως ειδικό χαρτί ORIGAMI.




Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και ό,τι άλλο είδος χαρτιού θέλουμε, κόλλες Α4, χαρτί περιτυλίγματος, ακόμα και εφημερίδες ή περιοδικά!



Υπάρχει ακόμα και η τεχνική του kirigami, στην οποία χρησιμοποιούμε και ψαλίδι, καθώς και το storygami, που απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά. Διηγούμαστε μία ιστορία, ένα παραμύθι, κάνοντας ταυτόχρονα και τις τσακίσεις στο χαρτί μαζί με τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι μένουν έκπληκτοι βλέποντας το αποτέλεσμα που έχουν στα χέρια τους!

Πραγματοποιώ εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και σεμινάρια ενηλίκων.Επίσης παρουσιάζω την εκπομπή «Origami με φαντασία» (σκηνοθεσία Ζέτα Στεφάνου) στην Ωμέγα Τηλεόραση, καθημερινά 15:00-15:30 και το σαββατοκύριακο 14:30-15:00.


Στις 28 Μαρτίου 2011 και θέλοντας να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο ιαπωνικό λαό, κάναμε τον παλιό ιαπωνικό μύθο πραγματικότητα. Στα πλαίσια των «Ημερών Έκφρασης και Δημιουργίας 2011» δημιουργήσαμε σε μία ώρα μαζί με τα παιδιά του 1ου-5ου Δημ. Σχολείου Συκεών 1.000 χάρτινους γερανούς. Το πουλί γερανός θεωρείται ιερό για τους ιάπωνες, και σύμφωνα με το μύθο όποιος φτιάξει 1.000 γερανούς μπορεί να ζητήσει την εκπλήρωση μιας ευχής. Οι γερανοί στάλθηκαν στην ιαπωνική πρεσβεία, μέσω της οποίας θα υπάρξει αδερφοποίηση με αντίστοιχο δημοτικό σχολείο της Ιαπωνίας.
Τον Οκτώβριο του 2011 θα πλαισιώσουμε τη 15η Biennale νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο origami του κόσμου για το ρεκόρ Γκίνες. Θα δημιουργήσουμε μια υδρόγειο σφαίρα με ανακυκλωμένο χαρτί, στέλνοντας έτσι μηνύματα ανακύκλωσης, ειρήνης, αγάπης, ενός πράσινου πλανήτη.




Έχετε συγγράψει ένα βιβλίο ORIGAMI με φαντασία, τι ακριβώς διαπραγματεύεται αυτό το βιβλίο;



Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορεί το βιβλίο μου«Origami με φαντασία!» το μοναδικό βιβλίο origami στα Ελληνικά. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε οκτώ μήνες και επανεκδόθηκε. Περιλαμβάνει την ιστορία του origami, ιαπωνικούς μύθους και πολλά σχεδιαγράμματα με οδηγίες για να δημιουργήσετε.

Επίσης κυκλοφορεί και το βιβλίο «10 διακοσμητικά και λουλούδια origami», το πρώτο από μια σειρά βιβλίων για την εικαστική αυτή τέχνη . Θα ακολουθούν βιβλία για: τα ζώα της θάλασσας, τα αστέρια, τα ζώα υπό εξαφάνιση κ.ά. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε 10 σχεδιαγράμματα για να φτιάξετε υπέροχα λουλούδια και διακοσμητικά καθώς και τα αντίστοιχα χαρτάκια!

Λέτε παραμύθια στα μικρά παιδιά;



Είμαι ιδρυτικό μέλος του Π.Ο.Φ.Α (Πανελληνίου Ομίλου Φίλων Αφήγησης) καθώς και μέλος της UNIMA (σύλλογος κουκλοθεάτρου).Ασχολούμαι με την αφήγηση λαϊκών, παραδοσιακών και κλασικών παραμυθιών, για παιδιά αλλά και μεγάλους. Η αφήγηση γίνεται με μικτές τεχνικές κουκλοθεάτρου, χορού, μουσικής, κινηματογραφικής προβολής (όταν είναι εφικτό) και θεατρικού παιχνιδιού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους θεατές να ταξιδεύουν στον κόσμο της μαγείας και της φαντασίας.






Πως αντιδρούν αυτά;


Η αφήγηση τους συναρπάσει. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα, ζουν την κάθε στιγμή και μεταφέρονται μαζί μου στον κόσμο των παραμυθιών και του ονείρου. Οι εκδηλώσεις των παιδιών είναι πραγματικά απρόβλεπτες ,πολύ συγκινητικές, Να φανταστείτε ότι στο τέλος των παραστάσεων πολλά παιδάκια βάζουν τα κλάματα, γιατί δεν θέλουν να φύγουν! Είναι δε μοναδικό συναίσθημα οι αγκαλιές και τα φιλάκια που μου χαρίζουν οι μικροί θεατές!



Τα παιδιά δείχνουν να έχουν ανάγκη τα παραμύθια;



Όλοι μας έχουμε ανάγκη τα παραμύθια- και πολύ περισσότερο τα παιδιά। Εξάλλου, τα παραμύθια δε φτιάχτηκαν για να αποκοιμίζουν τα παιδιά, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους! Λειτουργούν σαν λόγος μυητικός για τις αλλαγές που θα ζήσει ο άνθρωπος στη ζωή του, ενώ το συμβολικό στοιχείο του νοήματος που κρύβεται μέσα στις λέξεις, δημιουργεί μια προσωπική ερμηνεία και προσέγγιση από τον καθένα. Γιατί τα παραμύθια έχουν την κρυφή, μαγική δύναμη να ταράζουν τα κύματα του μυαλού μας, να ξεπερνάνε τα όρια και να μας πηγαίνουν μακριά, μεταφέρουν αλήθειες. Σου μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να ελπίζεις, να αγωνίζεσαι, να ονειρεύεσαι. Η γλυκιά γλώσσα τους όπου μαγεία και πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται οδηγούν το παιδί πέρα από τους καθημερινούς του ορίζοντες. Έτσι μπορεί και αναπτύσσει τη φαντασία του, μαθαίνει τον κόσμο, τον ίδιο του τον εαυτό. Το κυρίαρχο στοιχείο του παραμυθιού είναι άλλωστε η ενεργητική του στάση απέναντι στη ζωή που βοηθάει την κοινωνικοποίηση παράλληλα με την αυτονομία. «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι για να τ’ ακούς γλυκύτερα …»




Θεωρείτε πως ο κόσμος έχει χάσει πλέον τη φαντασία του;

Η φαντασία, το όνειρο, η μαγεία δε χάνονται ποτέ… Μπορεί να «κρυφτούν» για λίγο, αλλά είναι μαζί μας, στο μυαλό μας, στην καρδιά μας περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ξεπηδήσουν και πάλι! Η φαντασία είναι τα μάτια της ψυχής, έτσι αν αφήσουμε ανοιχτή μια πορτούλα του μυαλού μας, μπορούμε να κάνουμε την πραγματικότητα όμορφη και πολύχρωμη σαν τα όνειρά μας!


Η Ελλάδα έχει κοινά στοιχεία με την Ιαπωνία, στην παράδοση, στον πολιτισμό;


Και οι δύο αυτές χώρες έχουν μια ιστορία αιώνων, και μια ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη και τις μορφές έκφρασής της. Δυο ενδιαφέροντες πολιτισμοί που εκφράζουν τον διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης αυτών των λαών. Παρ’ όλες τις διαφορές όμως, η τέχνη μπορεί να ενώσει και να γεφυρώσει την όποια απόσταση.

Ως κοινωνική ανθρωπολόγος, θέλοντας να συνδυάσω την ελληνική παράδοση με την ιαπωνική τέχνη του origami, αναπαρέστησα με χαρτί μοτίβα ελληνικών κεντημάτων, από τη συλλογή κεντημάτων της Αμαλίας Μεγαπάνου, του Μουσείου Μπενάκη.


Τι θα αλλάζατε στον κόσμο αν μπορούσατε;
Αν είχα το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας των παραμυθιών θα διαμόρφωνα έναν κόσμο χωρίς κοινωνικές ανισότητες, πολέμους, πυρηνικά. Θα σκόρπιζα παντού την υγεία, την χαρά και τα χαμόγελα!

http://omadafantasia.blogspot.com

http://origamiwithfantasygroup.blogspot.com

6 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στην Ομάδα "Φαντασία",για την όμορφη εκδήλωση! Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή "Γιορτή της Μητέρας", όπου μαζί με τα παιδιά μας δημιουργήσαμε και διασκεδάσαμε! Τη Μυρτώ Δημητρίου την έχουμε παρακολουθήσει σε πολλές εκδηλώσεις και είναι μοναδική σε ότι κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περάσαμε υπέροχα! Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν, έπαιξαν και έφτιαξαν τα πιο όμορφα λουλουδάκια!
    Ένα πλούσιο πρόγραμμα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας μικρών αλλά και μεγάλων!
    Μπράβο στην Ομάδα "Φαντασία" και θέλω να σας πω ότι η Μυρτώ Δημητρίου, την οποία παρακολουθούμε χρόνια, είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!
    Η συνέντευξη ήταν πολύ κατατοπιστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία συνέντευξη, πολύ ενδιαφέρον θέμα! Μπράβο σας! Είδα και τα blog της καλλιτέχνιδος είναι φανταστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για την όμορφη συνέντευξη! Τα θέματα της τέχνης και του πολιτισμού μας ενδιαφέρουν όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. polu omorfa auta.....alla pou ginontai ta seminaria?????athina ginontai....kaigomai na matho...eyxaristo polu!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείτε να πάτε στα blog που αναγράφονται πριν από τα σχόλια για να δείτε περισσότερα,καθώς και στο face-book(Myrto Dimitriou)
    Επίσης μπορείτε να αγοράσετε τα βιβλία της Μυρτώς Δημητρίου και αν θέλετε στείλτε μας mail και έτσι θα σας ενημερώνουμε για κάθε δραστηριότητα.
    Σεμινάρια γίνονται και στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, παντού όπου υπάρχει ενδιαφέρον!
    myrto.dimitriou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή