Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Σάββας Πούμπουρας: Αν θα μπορούσα τον κόσμο ν' άλλαζα θα πάταγα ένα μεγάλο...reset


Ο κόσμος κλείνεται στον εαυτό του και στον υπολογιστή του. Χρησιμοποίησε το ίντερνετ αλλά να μη σε χρησιμοποιεί αυτό. Όταν είσαι νέος άνθρωπος και καταντάς να κάνεις έρωτα μέσω ίντερνετ εκεί έχεις πρόβλημα”.

H τηλεόραση χαλάει τα παιδιά. Τους δείχνει άλλο κόσμο, άλλα ερεθίσματα και άλλα πρότυπα που απέχουν πολύ από την πραγματική διάσταση”

Του Λευτέρη Χ. ΘεοδωρακόπουλουΤετάρτη σήμερα και οι περισσότεροι από εσάς περιμένετε να δείτε στον Antenna το “Πλάκα Κάνεις”. Σίγουρα πρόκειται για την πιο μεγάλη έκπληξη στο φετινό τηλεοπτικό τοπίο. Σήμερα το ΠΙΝΑΚΙΟ, φιλοξενεί συνέντευξη του Σάββα Πούμπουρα. Ξέρετε κάτι; Είναι από τις λίγες φορές να μην πω από τις ελάχιστες που κάνω συνέντευξη σε έναν άνθρωπο που παρά το ντόρο γύρω από το όνομα του και την συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του παραμένει τόσο νηφάλιος και ευθύς και σε καμία περίπτωση δεν έχει καβαλήσει κανένα καλάμι.
Τον είχα γνωρίσει από κοντά στο lalu όταν κάναμε την εκδήλωση για το Διαδρασις. Πολύ εύθυμος, πολύ προσίτός και διαρκώς χαμογελαστός. Του προτείναμε για συνέντευξη και δέχτηκε αμέσως. Έτσι και έγινε την περασμένη εβδομάδα, βρεθήκαμε σε ένα καφέ στο κέντρο και μιλήσαμε για την εκπομπή (Πλακα Κάνεις), για τον ίδιο που είχε εθιστεί στα ηλεκτρονικά μια περίοδο στη ζωή του, για τη κλειδαρότρυπα της ζωής μας που δεν είναι άλλο από το facebook, για τα μικρά παιδιά που οι γονείς τους τα σπρώχνουν στα ηλεκτρονικά κ.αΟ Σάββας Πούμπουρας είναι ένας άνθρωπος ευθύς και σε καμία περίπτωση μαγεμένος από τις ηχούς των σειρήνων της δημοσιότητας. Και πραγματικά δεν ήταν μια τυπική συνέντευξη, αλλά ένας καφές με έναν ευχάριστο και γελαστό άνθρωπο.Σάββα εμείς στο ΠΙΝΑΚΙΟ και στο ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ σε ευχαριστούμε για όλα και ευχόμαστε να συνεχίσεις το ταξίδι σου ακόμη πιο μακρυά, ακόμη πιο ψηλά....
Από την Πορτογαλία -που σε γνωρίσαμε που έκανες το μεγάλο μπαμ- μέχρι και σήμερα συνεχίζεις το ταξίδι σου με σταδιακή πρόοδο। Έχεις φανταστεί ως που μπορείς να φτάσεις;“Στα ταξίδια βάζεις στόχους και πλώρη αλλά ο άνεμος είναι αυτός που σε κατευθύνει....Κανείς όσο και αν βάζει τη ζωή του σε πρόγραμμα δεν μπορεί να την καθορίσει. Ας φτάσω λοιπόν όπου θέλει ο Θεός...την υγειά μας να έχουμε και είμαστε καλά όλοι”
Παρουσιάζεις αυτή τη στιγμή με το Δημήτρη Βλάχο το “Πλάκα Κάνεις” Αναμφισβήτητα ήταν η έκπληξη της φετινής τηλεοπτικής σεζόν. Το περίμενες ότι θα πήγαινε τόσο καλά;“Περίμενα ότι θα πήγαινε καλά, σίγουρα όμως δεν περίμενα πως θα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο, αλλά πίστεύω πως ήταν μια εκπομπή που έφερε ανάσα γιατί ο κόσμος το χρειάζεται το γέλιο. Το γέλιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, αλλά είναι και στο DNA του Έλληνα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας και το έχουμε ανάγκη, χαίρομαι που το “Πλάκα Κάνεις” καθιερώθηκε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο”.
Ο κόσμος έχει την ανάγκη να γελάσει σήμερα, είναι αλήθεια πως πολλοί κρυβόμαστε πίσω από ένα πέπλο σοβαροφάνειας;“Όταν βλέπεις σοβαροφανείς να το παίζουν σοβαροί πάνω στην πλάκα είναι πιο αστείοι. Αυτοσαρκάσου, θα γελάσουμε λιγότερο από ότι όταν είσαι σοβαροφανής”.Έχεις γράψει στο σάιτ της Έλλης Στάη, για το σύγχρονο τρόπο καμακίου που περικλείεται στα κλικ του facebook. Στη δίνει αυτή η εξέλιξη....Σημαίνει κάτι;“Καταρχάς εγώ μόνο για λόγους ιδεολογίας δεν έχω facebook. Με ρωτάς αν με ενοχλεί; Εμένα δεν μου κάνει κακό ίσα-ίσα. Θες να είσαι όλη μερα στο facebook; Εμένα χάρη μου κάνεις γιατί στον να φλερτάρω μια κοπέλα έχω περισσότερες πιθανότητες από εσένα, γιατί πολύ απλά εσύ είσαι στο σπίτι σου μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου, ενώ αντίθετα εγώ θα έχω μπει στη διαδικασία να μιλήσω με μια κοπέλα και να τη γνωρίσω, άρα...”

Αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς τηε εποχής μας;“Ο κόσμος κλείνεται στον εαυτό του και στον υπολογιστή του। Χρησιμοποίησε το ίντερνετ αλλά να μη σε χρησιμοποιεί αυτό. Όταν είσαι νέος άνθρωπος και καταντάς να κάνεις έρωτα μέσω ίντερνετ εκεί έχεις πρόβλημα”

Στην ίδια στήλη έχεις γράψει για τα δικαιώματα των παιδιών। Και μάλιστα είχες πιαστεί απο μία αφορμή όταν έβαζαν όλοι στο προφίλ τους στο facebook εικόνες απο παιδικούς ήρωες, είχες τονίσει να δείξει ο κόσμος εμπρακτως τη συμπαράσταση του στα παιδιά και όχι από το ίντερνετ. Στην είχε δώσει η στάση αυτή;“Να στο απαντήσω αλλιώς. Όλοι στις 10 Δεκεμβρίου είχαν κλείσει τα φώτα τους για μία ώρα, αλλά αυτοί δεν ήταν που την επόμενη πέταξαν τα σκουπίδια τους έξω από τους κάδους, που είχαν τους θερμοσίφωνες αναμένους για ώρες. Είναι κοροιδία και πόσο μάλλον τώρα που μιλάμε για τα παιδιά . Υπήρχε η μόδα με το βραχιολάκι το live strong, λίγοι τον πήραν για τα παιδάκια, οι περισσότεροι το αγόρασαν για να είναι χάι, για να δείχνουν στους γύρω τους ότι και καλα αυτοί νοιάζονται. Η φωτογραφία στο facebook ok, αλλά κάνε και άλλα πράγματα για τα παιδιά, πιο ουσιαστικά. Άλλο παράδειγμα κάντε forward το mail πως αυτό το παιδάκι χρειάζεται αίμα, είναι δυνατόν αν ενδιαφέρεσαι πας και δίνεις και κρατάς την ανωνυμία σου”Εσύ μαζί με την Όλγα Φαρμπάκη την Πρόεδρο του ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ ήσουν ο πρώτος που αγκάλιασε την προσπάθεια για την πρόληψεη του ηλεκτονικού εθισμού σε παιδιά και εφήβους και μάλιστα είχες υπογραμμίσει πως κάποια περίοδο ήσουν και εσύ εθισμένος. Πως ήταν αυτή η περίοδος της ζωής σου. Θα μπορούσες να πεις πως ήταν στείρα σε πολλά επίπεδα;“Εμένα με είχε πιάσει η μανία αυτή σε σχετικά μεγάλη ηλικία, είχα περάσει την εφηβεία. Αρχικά θα σου πω τι έχασα. Έχασα χρόνο από το φίλους μου, από το φλερτ, από τις σχέσεις μου, από την οικογένεια μου, δηλαδή έχασα πολύτιμο χρόνο της ζωής μου. Ήταν μια πολύ περίεργη περίοδος. Φανταστείτε πως κοιμόμουν και ξυπνούσα με τη σκέψη πως θα γίνω καλύτερος στο παιχνίδι και αυτό ήταν νόσημα. Είχα φτάσει σε επίπεδο να βλέπω στον ύπνο μου τι πρέπει να κάνω την άλλη μέρα στο παιχνίδι. Εκείνη την περίοδο είχα αδυνατίσει τρομερά, είχα παραμελήσει τον εαυτό μου, κοιμόμουνα πολλές φορές πάνω στο pc. Πως ξεκόλησσα; Μια μέρα είπα τι κάνω; Έχασα δύο χρόνια της ζωής μου άδικα. Σήμερα τη στιγμή που μιλάμε, είμαι ακόμη gamer και playstation παιζω και pc και ότι μ' αρέσει. Αλλά ξέρεις τί γίνεται; Τώρα πια παίζω μια ώρα για να χαλαρώσω ή να περάσω καλά με φίλους. Δεν γίνομαι μέρος του παιχνιδιού κάθε άλλο. Ωστόσο για πολλά παιδάκια φταίνε και οι γονείς που τους παίρνουν ότι ζητήσουν. Αντι για το τελευταίο playstation πάρε του παιδιού σου μια μπάλα, ένα επιτραπέζιο, μη το σπρώχνεις κι εσύ εκεί. Μη το αφήνεις να βλέπει πολύ τηλεόραση. Η τηλεόραση χαλάει τα παιδιά. Τους δείχνει άλλο κόσμο, άλλα ερεθίσματα και άλλα πρότυπα που απέχουν πολύ από την πραγματική διάσταση”.
Είσαι ένας νέος άνθρωπος, δυναμικός, χαμογελαστός και όμως ζούμε βιώνουμε αν θες τη χειρότερη περίοδο για τη χώρα। Πως το αντιμετωπίζουμε αυτό;“Η κρίση είναι στον καθένα μας. Υπομονή και τόλμη χρειάζεται. Όλοι μουρμουράμε από το σπίτι, αλλά πόσοι από εμάς έχουμε κατέβει σε πορείες, πόσοι από εμάς έχουμε διαμαρτυρηθεί ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματα που μας δίνει η δημοκρατία”
Σε ενα τραγούδι του ο Πλιάτσικας λέει αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα...ο Πούμπουρας με μια φράση πως θα τον άλλαζε τον κόσμο;“Ένα μεγάλο reset. Απότο 0 όλα να αρχίσουν. Το pc όταν μπλοκάρει πατάς το reboot και ξαναρχίζει να τρέχει πάλι από την αρχή. Η κοινωνία και εμείς έχουμε μλοκάρει...κάποιος ή εμείς πρέπει να κάνουμε επανακκίνηση”

1 σχόλιο: