Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Όταν τα παιδιά λένε ΟΧΙ στην ιστορική λήθη – Αφιέρωμα μαρτυρικών Χωριών από τους μαθητές του 4ου Λυκείου Περιστερίου


Ημέρα εθνικής επετείου σήμερα, ημέρα συμβολική. Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί το ΟΧΙ στον κατακτητή, ένα ΟΧΙ πιο επίκαιρο από ποτέ εν έτει 2011.

Η κυβέρνηση…Τσολάκογλου μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις παρέδωσε τα κλειδιά στους Γερμανούς και παρακολουθεί εμάς βήμα-βήμα πριν ανέβουμε στη λαιμητόμο. Γιατί φτάσαμε εδώ; Γιατί δεν ξέρουμε την ιστορία μας. Είναι αλήθεια και σε αυτή την αλήθεια υπόλογα δεν είναι σε καμία περίπτωση τα παιδιά.

Ωστόσο ελπίδα υπάρχει πάντα. Είχα την τύχη να φοιτήσω στο 4ο ΓΕΛ Περιστερίου το ΚΓ για όσους ξέρετε. Εκεί η ο κ. Διονύσης Κοσμάς,η κ. Ρεγγίνα Μανουσάκη,μέλη της εκδοτικής ομάδας ,η κ.Ελένη Παπαζησίμου πιστή συνεργάτης του περιοδικού, και μια ομάδα καθηγητών-συνεργατών του 4ου (3ου πλέον μετά τη συγχώνευση) μόνο ως δημόσιοι δεν λειτουργούν, αλλά ως γονείς για τα παιδιά που ζηλεύουν πολλοί επαγγελματίες δημοσιογράφοι- ‘’Της γάτας το Κουδούνι’’, ο τίτλος του από το μύθο του Αισώπου. Οπότε υπάρχουν ακόμη παιδιά που μαθαίνουν ιστορία, εξαιτίας καθηγητών-στυλοβατών. Όταν είχα επισκεφθεί το σχολείο και ξεφύλλιζα το περιοδικό στάθηκα στο αφιέρωμα των παιδιών στα ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ. Σκέφτηκα αμέσως, πως τόσα χρόνια τα κανάλια το μόνο ρεπορτάζ που έχουν αυτή την ημέρα είναι αν ξέρουν οι νέοι τι γιορτάζουν ή τι φοράνε οι κοπέλες στην παρέλαση। Κανείς ποτέ δεν αναφέρθηκε στα Μαρτυρικά χωριά και όμως το έκαναν παιδιά 16 και 17 χρονών। Μόνο δύο στα τόσα χρόνια με αναλυτικά ρεπορτάζ-αφιερώματα τα έκανε και αυτοί είναι ο Νίκος Ασλανίδης με τα Αληθινά Σενάρια και ο Χρήστος Βασιλακόπουλος με τη Μηχανή του Χρόνου।

Σήμερα μέρα που είναι το ΠΙΝΑΚΙΟ ως συνδετικός κρίκος χρέους τιμής στους προγόνους που με το αίμα τους γράφτηκε η ελληνική ιστορία, αλλά και στις γενεές που έρχονται και την αναζητούν, παραθέτει ένα απόσπασμα από το ΑΦΙΕΡΩΜΑ των παιδιών του 4ου Λυκείου ΚΓ Περιστερίου. Η ιστορία υπάρχει όσο εμείς την αναζητάμε…ας το κάνουμε λοιπόν.

Ακολουθεί απόσπασμα από της Γάτας το Κουδούνι

Καλάβρυτα

Η γενναία συνεισφορά τους στην ιστορία της πατρίδας μας άφησε τραγικές μνήμες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια τραγική εκδίκηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής γνώρισαν τα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Για αντίποινα σε ενέργειες ανταρτών οι Γερμανοί σκότωσαν όλους τους νέους και τους άνδρες των Καλαβρύτων και έκαψαν την κωμόπολη. Στον τόπο της απάνθρωπης εκτέλεσης έχει στηθεί ένας σταυρός ύψους 8 μέτρων, πάνω στον ομαδικό τάφο των 1.100 μαρτύρων που θυμίζει σήμερα στο έθνος την άγρια εκείνη πράξη, ενώ το ρολόι της καθεδρικής εκκλησίας είναι από τότε σταματημένο στην ώρα της μεγάλης μεσημεριάτικης τραγωδίας: 2.34΄. Η επαρχία Καλαβρύτων από μόνη της παρουσιάζει μία ξέχωρη γραφικότητα και οι ευκαιρίες που προσφέρει για πολλαπλές εμπειρίες είναι απρόσμενες...

Τα σχόλια των παιδιών


''...ένοιωσα περήφανος την ώρα που καταθέσαμε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων...
..περήφανος για τη χώρα μου αλλά και για το σχολείο μου !!!!''

...μας είπε το μέλος της αποστολής και μέλος του δικτύου νεολαίας μαρτυρικών πόλεων Ελλάδας ( Κομμένο ΄Αρτας) Χρήστος Κοντογιάννης

Υ.Γ. Και μεις Χρήστο είμαστε περήφανοι για όλη τη δραστηριότητα της αποστολής!!!!

Μαρτυρικές Πόλεις & Χωριά της Ελλάδος 1940 - 1945:

ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΕΤΟΣ
ΑΜΙΡΑ
ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ
ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ
ΑΡΓΙΝΙΑ
ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ
ΒΑΧΟΣ
ΒΛΑΧΕΡΝΑ
ΒΟΡΙΖΙΑ
ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ
ΒΡΥΣΕΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
ΓΔΟΧΙΑ
ΓΕΡΑΚΑΡΙ
ΔΑΜΑΣΤΑ
ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ
ΔΙΣΤΟΜΟ
ΔΟΛΙΑΝΗ
ΔΟΜΕΝΙΚΟ
ΔΟΞΑΤΟ
ΔΡΑΚΕΙΑ
ΔΡΑΜΑ
ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ
ΕΛΑΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ
ΕΜΠΑΡΟΣ
ΕΠΤΑΛΟΦΟ
ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑ

ΚΑΒΑΛΛΑΡΙ
ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΛΑΜΙ
ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ
ΚΑΛΟΥΤΑΣ
ΚΑΜΑΡΕΣ
ΚΑΝΔΑΝΟΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
ΚΑΤΩ ΒΙΑΝΝΟΣ
ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ
ΚΕΡΑΣΙΑ
ΚΕΡΠΙΝΗ
ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙ
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ
ΚΟΜΜΕΝΟ
ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ
ΚΟΞΑΡΕ
ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ
ΛΕΧΟΒΟ
ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ
ΛΙΔΩΡΙΚΙ
ΛΙΛΑΙΑ
ΛΟΧΡΙΑ
ΜΑΚΡΙΝΟ
ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ
ΜΑΝΑΣΣΗΣ
ΜΑΓΑΡΙΚΑΡΙ
ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ
ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ
ΜΟΥΡΝΙΕΣ
ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ

ΜΥΡΤΟΣ
ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
ΝΕΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΕΥΚΟΣ
ΠΡΟΣΗΛΙΟ
ΠΤΕΡΗ
ΠΥΡΓΟΙ
ΡΙΖΑ
ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ
ΡΟΓΟΙ
ΡΟΔΑΚΙΝΟ
ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ
ΣΑΡΧΟΣ
ΣΕΡΒΙΑ
ΣΚΙΝΕ
ΣΟΥΓΙΑ
ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ
ΤΡΙΣΤΕΝΟ
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
ΤΥΜΠΑΚΙ
ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ
ΥΠΑΤΗ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΙ
ΧΟΝΔΡΟΣ
ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
ΧΩΡΙΣΤΗ

Επισκεφθείτε το Κουδούνι της Γάτας: http://gatakoudouni.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου