Το φεστιβάλ της ΕΔΡΑΣ έγινε θεσμός το 5ο ART 4 MORE ’11 άρχισε…
Την στιγμή που το κράτος γυρίζει την πλάτη ακόμη και στις ευπαθείς ομάδες, στοιβάζοντας ανθρώπους σε ιδρύματα για να κερδίσει ευρώ και να τα αποδώσει στους «εταίρους» μας , έρχεται ένα φεστιβάλ που αποδεικνύει απλά το μεγαλείο της ψυχής. Δεν είναι βαρύγδουπη η προηγούμενη φράση, καθώς ο λόγος γίνεται για το Art For More, το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στις ευπαθείς ψυχικά ομάδες.
Το ΠΙΝΑΚΙΟ φιλοξενεί σήμερα τη υπεύθυνη διοργάνωσης του Art For More, την κα. Μαριτίνα Κονταράτου η οποία τονίζει ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας κινδυνεύουν να στερηθούν τη χρηματοδότησή τους και οι ψυχικά πάσχοντες να εγκαταλείψουν τα προγράμματα αποασυλοποίησης τους και να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, το 5ο ART 4 MORE ’11 θέλει να δηλώσει το παρόν και να δώσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της γνωριμίας με τις ευπαθείς ομάδες και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους».
Κρατάμε το μήνυμα της κας. Κονταράτου και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν γύρω μας.
Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο
Τι είναι το Art for More;
«Το Art For More είναι το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ. Παρουσιάζει σύγχρονα έργα τέχνης που συνδέονται με κοινωνικές θεματικές, όπως η διαφορετικότητα, η ψυχική υγεία, τα ανθρώπινα διακαιώματα. Το φεστιβάλ καταπιάνεται με νέα καλλιτεχνικά και επιστημονικά πεδία σε κάθε του διοργάνωση (π.χ. Animation, Video Art, Performances, Κοινωνικό Design, Θεραπευτική Αρχιτεκτονική, κ.α.), για να προσφέρει ποικιλία και να εναρμονίζεται με την πόλη και τη δυναμική της».
Για ποιο λόγο γίνεται και που είναι αφιερωμένο;
«Είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ψυχική υγεία και πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Αντιμετωπίζει, ωστόσο, τη Ψυχική Υγεία ως στάση ζωής και στοχεύει στην ενεργοποίηση του κοινού και την ευαισθητοποίηση του. Είναι μια ευκαιρία για γιορτή και ένα "άνοιγμα" του φορέα προς την πόλη με στόχο την επικοινωνία από και προς όλες τις πλευρές. Το Art For More ταυτόχρονα, παρουσιάζει έργα από ψυχικά πάσχοντες καλλιτέχνες και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να τους εντάσσει στο πολιτισμικό μας τοπίο».
Πως επιλέγονται τα καλλιτεχνικά δρώμενα και πως δρουν στη ψυχή του καθενός μας;
«Τα καλλιτεχνικά δρώμενα επιλέγονται με βάση την αισθητική τους αξία και την "ευαισθησία" τους σε κοινωνικές θεματικές. Πριν από κάθε διοργάνωση υπάρχει έρευνα και πρόσκληση συγκεκριμένων καλλιτεχνών ενώ συχνά απευθύνουμε και ανοιχτό κάλεσμα. Τα έργα που επιλέγουμε είναι συνήθως έργα που παρακινούν τον επισκέπτη να "δράσει". Έτσι, το φεστιβάλ δίνει ενεργό ρόλο στο κοινό και τη δυνατότητα να συμβάλλει σε ό,τι παρουσιάζεται».
Ποιες είναι οι ζώνες που χωρίζεται το Art for More;
«Φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί την Έκθεση από Όσους Σχεδιάζουν στο Περιθώριο - NON PLACE ART, την Έκθεση Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής, την Ημερίδα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων στη Ψυχική Υγεία, Happenings και live συναυλία. Στην έκθεση NON PLACE ART ο επισκέπτης βρίσκει προσωπικά σημειωματάρια με σκίτσα από καλλιτέχνες, ενώ αυτοσχεδιάζει, με μουσικά και ζωγραφικά happenings. Στην Έκθεση Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής θα έχει την ευκαιρία να δει αναρτημένες επιστημονικές ανακοινώσεις (posters) από γραφεία και ερευνητικές ομάδες που συμμετείχαν σε διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς με θέμα κτίρια και εφαρμογές της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής στην καθημερινή ζωή. Στην ημερίδα θα συμμετάσχει σε ένα διαδραστικό διάλογο διανθισμένο με ολιγόλεπτες εισηγήσεις επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τα Εναλλακτικά Θεραπευτικά Μέσα στη Ψυχική Υγεία. Τέλος θα γιορτάσει με το πάρτυ εγκαινίων της Παρασκευής και με τη live συναυλία του Σαββάτου».
Τι θα κερδίσει κάποιος αν παραβρεθεί στο συγκεκριμένο φεστιβάλ;
«Θα δει καταξιωμένους ή νέους καλλιτέχνες και επιστήμονες να αποκαλύπτουν έργα με έντονα προσωπικό χαρακτήρα, θα γνωρίσει την τέχνη από ψυχικά πάσχοντες, θα μπορέσει να συνομιλήσει μαζί με τους στα εγκαίνια. Θα δημιουργήσει με αφορμή τα αυτοσχεδιαστικά happenings ο ίδιος κάτι για το φεστιβάλ και θα συναντήσει ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν τα ίδια πράγματα. Θα έχει στη διάθεση του πληροφορίες για τις δράσεις της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ αλλά και άλλων συμμετεχόντων φορέων που θα εκπροσωπούνται στο φεστιβάλ. Τέλος θα διασκεδάσει με το dj party και την εκρηκτική live συναυλία».
Που γίνεται και πόσες θα διαρκέσει;
«Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα σε έναν νέο πολυχώρο στο σταθμό Κεραμεικό, το HUB (www.thehubevents.gr), Αλκμήνης 5 Κ. Πετράλωνα, για τρεις συνεχόμενες ημέρες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 7 - 8 - 9 Οκτωβρίου 2011, από τις 12.00 έως τα μεσάνυχτα».
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από το Art for More;
«Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας κινδυνεύουν να στερηθούν τη χρηματοδότησή τους και οι ψυχικά πάσχοντες να εγκαταλείψουν τα προγράμματα αποασυλοποίησης τους και να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, το 5ο ART 4 MORE ’11 θέλει να δηλώσει το παρόν και να δώσει
ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της γνωριμίας με τις ευπαθείς ομάδες και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους».
Η ταυτότητα του Art for More
Το Διεθνές Φεστιβάλ “ART4MORE”, υπό τη διοργάνωση της Μ.Κ.Ο. «ΕΔΡΑ», πραγματοποιείται ετησίως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου) και είναι αφιερωμένο στη σύνδεση της Τέχνης με την Ψυχική Υγεία και καίριους κοινωνικούς προβληματισμούς, προβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και αναδεικνύοντας έναν εναλλακτικό τρόπο αντίληψης της υγείας ως στάση ζωής. Ζητούμενο του “ART4MORE” αποτελεί η καταπολέμηση των βασικότερων «συμμάχων» της αρνητικής στάσης που επικρατεί σε σχέση με τους ψυχικά πάσχοντες: την προκατάληψη, την έλλειψη ενημέρωσης και τον στιγματισμό. Έτσι, η ψυχική υγεία μέσω της τέχνης δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, της γνωριμίας με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.
Στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ ART4MORE υλοποιούνται δύο εκθέσεις - δράσεις, διερευνώντας επιστημονικά και αισθητικά τους τρόπους με τους οποίους ο χώρος επηρεάζει και δομεί την ανθρώπινη ζωή και την τέχνη. Οι δύο εκθέσεις πλαισιώνονται από ομιλίες, προβολές, performances και live μουσικές συναυλίες ευαισθητοποίησης.
Αναλυτικά, στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνεται:
Έκθεση – Ημερίδα:
1. «Θεραπευτική-Αρχιτεκτονική»
Ημερίδα και έκθεση με έργα Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής (οικοτροφεία, κέντρα ημέρας, προστατευόμενα διαμερίσματα, προσαρμοσμένες οικίες κ.ά.). Η ημερίδα θα δομηθεί γύρω από ένα διαδραστικό διάλογο διανθισμένο με ολιγόλεπτες εισηγήσεις επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρεμβάσεις του κοινού. Τον συντονισμό θα αναλάβει η Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Νοσοκομειολόγος). Συμμετέχουν με τοποθετήσεις η Dr. Upali Nanda (ΗΠΑ), η Annette Ridenour (Καναδάς), ο Dr Cornel Lustig (Ισραήλ), προσωπικότητες από το Ισραήλ, την Αμερική, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
2. «Εναλλακτικά Θεραπευτικά Μέσα στην ψυχική υγεία ως συμπληρωματικό μοντέλο μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής: Τοπίο – Θεραπευτική Γεωργία (Κήπος)»
Τα εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα, αποδεδειγμένα από μελέτες που έχουν γίνει έχουν καταδείξει την συμβολή τους όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και σε θέματα πρόληψης ασθενειών και μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής τόσο σε επίπεδο παθολογικό όσο και ψυχιατρικό. Η πιλοτική εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων από την "ΕΔΡΑ", έχει καταγράψει θετικά αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν σε αυτή την συνάντηση.
Με σημείο εκκίνησης την παρέμβαση της Δρ. Τζούλιας Τζώρτζη (Αρχιτέκτων Τοπίου-Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος) σχετικά με τη Θεραπευτική Κηπουρική και την εφαρμογή της στην Αρχιτεκτονική Τοπίου, το δεύτερο τμήμα της ημερίδας θα αναπτυχθεί γύρω από τη δημιουργία και τη χρήση κήπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων και στην υιοθέτηση ενός αρμονικότερου ρυθμού ζωής. Για παραδείγματα από την Ελλάδα θα μιλήσει ο κος Μιχάλης Μανιαδάκης (Τεχνικός Ανθοκομίας- Σύμβουλος Οικολογικής Γεωργίας), ενώ θα γίνουν τοποθετήσεις από ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ημερομηνία διεξαγωγής Ημερίδας: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011, ώρα 17.00-21.00.
Έκθεση Από όσους Σχεδιάζουν στο Περιθώριο
Η δεύτερη έκθεση-δράση φιλοξενεί περίτεχνα σκίτσα σε λευκές σελίδες, στο περιθώριο σημειώσεων, σε post-its, moleskines, ημερολόγια και κάθε άλλη επιφάνεια που ένα σχέδιο μπορεί να γεννηθεί αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα. Στην έκθεση συμμετέχουν και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το project αυτό αντικατοπτρίζει την επιστροφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πιο απλοϊκές, πειραματικές και πρωτογενείς μορφές τέχνης. Σκοπός είναι: Να δώσει έναν τόπο έκθεσης στην εφήμερη τέχνη που δημιουργείται και χάνεται καθώς δεν έχει αποδεκτή ή περιποιημένη φόρμα. Να φανερώσει την άμεση σχέση της τέχνης αυτής με το υποσυνείδητο και τον ψυχισμό μας. Να συνδέσει τα σκίτσα με τις προσωπικές στιγμές και περιστάσεις κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν, μέσα στην καθημερινότητα των δημιουργών τους.
Συμμετέχουν: οποιοσδήποτε, εικαστικοί, σκιτσογράφοι, εικονογράφοι, γραφίστες, new media artists, street artists, performers, κ.α.
Συμμετέχουν: οποιοσδήποτε, εικαστικοί, σκιτσογράφοι, εικονογράφοι, γραφίστες, new media artists, street artists, performers, κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου