Άκρως επικίνδυνες είναι οι επιπτώσεις που δρομολογούνται μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Πλήττονται άμεσα οι ελληνικές Τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρίες, το ελληνικό Δημόσιο και φυσικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ελληνικές Τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ και τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι αντοχές τους απέναντι σε ένα κούρεμα φθάνουν μέχρι το 35%.
Υψηλό «haircut» θα δημιουργήσει «τρύπα» η οποία πρέπει να καλυφθεί μέσω επανακεφαλαιοποίησης.
Η «τρύπα» αυτή θα είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερη, εξαιτίας των μη εξυπηρετούμουν δανείων τα οποία μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της BlackRock. Έτσι θα χρειαστούν συνολικά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σημεία-κλειδιά είναι αν το «κούρεμα» είναι εθελοντικό ή μη και αν η επανακεφαλαιοποίηση γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές.
Εάν γίνει με προνομιούχες, τότε κάποιες από τις μεγάλες τράπεζες μπορεί να αποφύγουν την κρατικοποίηση. Ζημιές ύψους 3,4 δισ. ευρώ εκτιμά η μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ότι θα υποστεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ασφαλιστικά ταμεία
Η στήριξη τους αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους γρίφους. Συνολικά εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 13 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση τους. Έτσι, ο κίνδυνος για νέες περικοπές στις παροχές και τις συντάξεις είναι άμεσος.
Ασφαλιστικές εταιρείες
Απώλειες που θα κυμανθούν μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα υποστεί και αυτός ο κλάδος.
Ελληνικό Δημόσιο
Το λογαριασμό των τουλάχιστον 57,4 δισ. ευρώ, ο οποίος προκύπτει από τις παραπάνω παρεμβάσεις, θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο, προσθέτοντας αυτομάτως νέο χρέος στο μόλις απομειωμένο.
Έτσι όμως η καθαρή τελική μείωση του χρέους μας ύστερα από ένα κούρεμα κατά 50% θα είναι περίπου 43,6 δισ. ευρώ –και όχι 101 δισ ευρώ όπως αρχικά προκύπτει.
Επιπλέον ένα γερό «κούρεμα», υπολογίζεται ότι θα κρατήσει την Ελλάδα εκτός αγορών για μια δεκαετία.
Αν η Ε.Ε και το ΔΝΤ, όπως όλα δείχνουν συνεχίζουν να δανειοδοτούν τη χώρα μας αλλά μόνο για τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό, τότε όλες οι δαπάνες στο εσωτερικό (μισθοί, συντάξεις κλπ) θα πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά με δικές μας δυνάμεις. Όσο οι δυνάμεις της χώρας δεν επαρκούν τόσο μισθοί και συντάξεις θα συρρικνωθούν εκ νέου.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Θα δεχθούν διπλό χτύπημα αφενός από την έλλειψη ρευστότητας του κράτους και αφετέρου από τις ισχυρότατες αναταράξεις στο τραπεζικό πεδίο. Τα μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν θα πρέπει να ξεπερνούν το ύψος του ελλείμματος που υπήρχε πριν από το κούρεμα. Επίσης, μετά την υπερψήφιση του περιβόητου άρθρου 37 έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
Η εσωτερική υποτίμηση, η κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων και η αδυναμία αποπληρωμής θα «στεγνώσουν» την αγορά από ρευστότητα, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία, πολλαπλασιάζοντας τα λουκέτα και βαθαίνοντας την ύφεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου