Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Αλώστε και οι 2 την Πόλη με όπλο την πορτοκαλί μπάλα


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα απόψε στο ΟΑΚΑ, γιατί αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει και προσπεράσει το εμπόδιο της σκληρής και αιμοβόρας Μακάμπι τσεκάρει το εισιτήριο για το Final 4 της Κωνσταντινούπολης και θα είναι η 4η  φορά που στην τελική ευθεία θα βρίσκονται οι δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες.
Ωστόσο η ιστορία είναι πολύ παλιά και ξεκινά από το 1994 χρονιά όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί Εβραϊκού εδάφους.
Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που, ο Αλβέρτης, ο Πάσπαλι, ο Βράνκοβιτς, ο Γιαννάκης, ο Οικονόμου, ο Σιγάλας, ο Τζόνσον, ο Βολκόφ, ο Τάρλατς, ο Φασούλας, ο Τόμιτς, όλοι αυτοί οι μεγάλοι μπασκετμπολίστες, βρέθηκαν αντιμέτωποι στον ημιτελικό του Final Four στην Σαραγόσα και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ατμόσφαιρα αυτού του αγώνα.
Πραγματικά, όσοι έζησαν εκείνον τον ημιτελικό, αλλά και τον αμέσως προηγούμενο του 1994 στο Τελ Αβιβ με τονΓκάλη, τον Τάρπλεϊ και τους υπολοίπους, δεν μπορούν παρά να φέρουν στο μυαλό τους τις συγκινήσεις που μας προσέφεραν τότε εκείνες οι αναμετρήσεις! Αναμετρήσεις που μας είχαν κάνει να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο και να αφεθούμε στον διαφορετικό κόσμο του μπάσκετ.
Αν ο Παναθηναϊκός νικήσει απόψε θα είναι η 4η φορά που δύο ελληνικές ομάδες θα συγκαταλέγονται στις 4 κορυφαίες της Ευρώπης.

Ας κάνουμε ένα flashback για να φτάσουμε στο σήμερα.


Γκάλης εναντίον Πάσπαλιε
Ο πρώτος ημιτελικός ή αν προτιμάτε εμφύλιος το 1993 ήταν γεγονός. Γκάλης εναντίον Πάσπαλιε σε ένα παιχνίδι που έκοβε την ανάσα σε κάθε φάση.
Πάσπαλιε και Τάρπλεϊ παίρνουν από το χέρι την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη και την οδηγούν στη νίκη. Ο εξαιρετικός Γιώργος Σιγάλας παίζει άμυνα για σεμινάριο και ο Παναγιώτης Φασούλας κερδίζει τον Βράνκοβιτς στη μάχη της στρατόσφαιρας. Από τον Παναθηναϊκό του Κώστα Πολίτη ξεχώρισε ο Σάσα Βολκόφ που παλεύει μόνος και βάζει 32 πόντους. Το τελικό σκορ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 77-72


Έντι Έντι Τζόνσον και η τιμωρία του Ζάρκο
Την επόμενη χρονιά η Σαραγόσα γίνεται κόκκινη και πράσινη καθώς οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι του ελληνικού μπάσκετ διεκδικούν ένα εισιτήριο τελικού. Μπάσκετ τακτικής και όχι θεάματος ήταν αυτό που διέκρινε τον ημιτελικό, γεγονός το οποίο το μαρτυρά το τελικό σκορ 58-52 υπέρ του Ολυμπιακού. Ωστόσο όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι δεν μπορεί να ξεχάσει τα διαστημικά τρίποντα του Έντι Τζόνσον, ο οποίος πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό και εκτέλεσε τον Παναθηναϊκό από τη γραμμή των 6 και 25 (τότε).



Διαφήμιση του μπάσκετ το 2009
Ακόμη και οι πιο απαιτητικοί φίλοι του μπάσκετ ανταμείφθηκαν από τον ημιτελικό του Βερολίνου  το 2009 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Θέαμα, στρατηγική, φάσεις, ανδρεναλίνη στο κόκκινο. Το ένα καλάθι διαδεχόταν το άλλο και το ντέρμπι  ανάμεσα στους δύο αιώνιους έκανε το παρκέ να πάρει φωτιά από ένταση και το άγχος. Για πρώτη φορά ανάμεσα στους 2 νικητής ο Παναθηναϊκός του Διαμαντίδη με σκορ 84-82. Από την αντίπερα όχθη παρά την υπερπροσπάθεια του ο Παπαλουκάς δεν κατάφερε να πάει τον Ολυμπιακό στον τελικό.

Παρακαταθήκη από τον Άρη και τον ΠΑΟΚ  
Πριν ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κυριαρχήσουν στην Ευρώπη και στα Final 4, υπήρχε η παρακαταθήκη του Άρη του Γκάλη και του ΠΑΟΚ του Μπάνε.
Τη δεκαετία του 80 μόνιμος εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ ήταν ο Άρης ο οποίος κατάφερε να αγωνιστεί τρεις συνεχόμενες φορές στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης, τις περιόδους 1987-88, 1988-89 και 1989-90 αντιμετωπίζοντας επί ίσοις όροις τις μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Από την δεκαετία του 1990 και μετά το ελληνικό μπάσκετ έγινε κυρίαρχο στην Ευρώπη. Πέρα από την εντυπωσιακή αγωνιστική άνοδο των ελληνικών ομάδων στο γεγονός αυτό συνέβαλε και η παρακμή των πανίσχυρων ομάδων της ανατολικής Ευρώπης λόγω της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ. Από το 1993 που ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στο φάιναλ φορ που είχε διεξαχθεί τότε στην Αθήνα και πέρα οι ελληνικές ομάδες συμμετείχαν ανελλιπώς στο Φάιναλ φορ της διοργάνωσης.
Την επόμενη χρονιά μάλιστα σημειώθηκε και η δυναμική επιστροφή του  Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και έγιναν με την σειρά τους οι κύριοι εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρώπη.



Διαγωνισμός από την Toptrends


Η Toptrends προσφέρει στους αναγνώστες του Πινακίου 3  μπάλες του μπάσκετ Spalding. Διεκδικήστε τις στέλνοντας mail στο pinakio.blogspot@gmail.com με την ένδειξη spalnding- basket.
Ο διαγωνισμός λήγει την Μεγάλη Τρίτη στις 17:00 το απόγευμα.
Κάντε επίσης like και στην σελίδα του Πινακίου στο facebook http://www.facebook.com/pinakio γιατί έρχονται και άλλοι διαγωνισμοί.
Επίσης μπείτε εδώ να δείτε τα προϊόντα της εταιρείας http://goo.gl/ohxzF

17 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για το δώρο! Ο διαγωνισμός προβάλεται στο Save & Win, το πληρέστερο σάιτ διαγωνισμών (http://www.SaveAndWin.GR αλλά και http://www.facebook.com/saveandwin.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή