Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Διεκδικώντας μια θέση στον Ήλιο....




Μυστικά επιβίωσης για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Αντίστροφα μετρούν τις ημέρες που θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες οι μαθητές ή,αν προτιμάτε, οι υποψήφιοι εισακτέοι της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το άγχος και η αγωνία στα ύψη αφού διεκδικούν «μια θέση στον Ήλιο».
Σε όλη την ήδη βεβαρυμμένη  ψυχολογική φόρτιση αρκεί να προσθέσει κανείς τις αλλεπάλληλες αλλαγές του συστήματος, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να αγχώσουν ακόμη περισσότερο τα παιδιά μας.
Η Σοφία Συρίγου εκπαιδευτικός έγραψε για το Πινάκιο οδηγό επιβίωσης για τους μαθητές που καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Πανελληνίων εξετάσεων.

Της Σοφίας Συρίγου

  Σε μία εποχή έντονης απογοήτευσης και απαισιοδοξίας, οι νέοι είναι εκείνοι που δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Οφείλουν λοιπόν να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνουν. Ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη των στόχων τους είναι και η επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, αφού είναι εκείνες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των ιδίων και της ευρύτερης κοινωνίας. Πώς όμως θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων και τελικά θα κερδίσουν το μέλλον τους; Ασφαλείς τρόποι για την υλοποίηση ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου σχεδίου αποτελούν…

 Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως
 Είναι σίγουρο πως η καθημερινή και οργανωμένη μελέτη είναι το μυστικό συστατικό για την επιτυχία κάθε μαθητή. Η επανάληψη λοιπόν, είναι ο καθοριστικός παράγοντας της μάθησης, αρκεί βέβαια ο μαθητής να διαθέτει ήδη τις απαραίτητες γνώσεις, και όχι να προσπαθεί τελευταία στιγμή να αναπληρώσει οποιαδήποτε κενά. Η δυνατότητα εξάλλου απόκτησης νέων γνώσεων την παραμονή των εξετάσεων είναι μειωμένη. Με την επανάληψη απλά επαναφέρει στο νου του όσα έχει αφομοιώσει ολόκληρη τη χρονιά και αισθάνεται σιγουριά ότι τα γνωρίζει και συνεπώς αυτοπεποίθηση.
 
Διαχείριση άγχους 
Πολλοί είναι οι παράγοντες του άγχους των εξετάσεων, όπως η είσοδος ή όχι σε κάποια σχολή, η αυτοπεποίθησή του σχετικά με την προετοιμασία που έχει κάνει ακόμη και η αγωνία των γονέων. Το άγχος σε μεγάλο βαθμό μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογική υγεία του εξεταζόμενου όσο και στο αποτέλεσμα των εξετάσεων. Ας μην παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι το άγχος σε ελεγχόμενο βαθμό κινητοποιεί και δραστηριοποιεί τον μαθητή .
Πώς θα φροντίσουν όμως για την  ψυχική τους ισορροπία; Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μελλοντική τους ζωή κι επιτυχία δεν κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από την αποτυχία ή την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Ο μαθητής πρέπει να εστιάζει την προσοχή του περισσότερο στο πώς θα επιτύχει και λιγότερο στο τί θα κάνει εφόσον αποτύχει. Και εκείνα που βοηθούν στην επιτυχία των μαθητών είναι η χαλάρωση, η θετική ενέργεια, η αυτοπεποίθηση και βέβαια η καλή προετοιμασία, με μελέτη και επαναλήψεις.

Διατροφή και ανάπαυσις 
Εκτός βέβαια από την ψυχική υγεία οι υποψήφιοι πρέπει να προνοήσουν και για τη σωματική. Ξεκινώντας από τη διατροφή τους, για να είναι δραστήριοι και αποδοτικοί πρέπει να εφοδιάζονται με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό να ξεκινούν με καλό πρωινό, ενώ να αποφεύγουν τους πολλούς καφέδες γιατί προκαλούν εκνευρισμό και αϋπνία. Όσο για την ανάπαυσή τους πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες. Τα διαλείμματα επίσης βοηθούν τους μαθητές να ανακτούν δυνάμεις και να συνεχίζουν το διάβασμα με περισσότερη όρεξη και άρα αποδοτικότητα. Εκτός, όμως, από τα διαλείμματα οι εξεταζόμενοι πρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο για όσα τους χαλαρώνουν. Από την άλλη δε, οι γονείς την περίοδο των εξετάσεων δεν δίνουν στο παιδί χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες, πιστεύοντας θα στερηθεί τον χρόνο για διάβασμα, το οποίο οδηγεί στην με τη σειρά του στην αποτυχία.

  Ο δρόμος λοιπόν για την επιτυχία και την απόλαυση των καρπών είναι απλός. Αρκεί βέβαια να υπάρχει θέληση και όραμα. Οι εξετάσεις είναι πράγματι μία καθοριστική φάση στη ζωή των παιδιών. Αλλά δεν χρειάζεται οι μαθητές να σκέφτονται και να αγχώνονται για μία πιθανή αποτυχία. Άλλωστε , μια πιθανή αποτυχία στις εξετάσεις δε σημαίνει και το τέλος του κόσμου. Από την άλλη πλευρά δεν είναι και λόγος αυτός για να μειωθεί το κίνητρο του μαθητή.
Καλή Επιτυχία!!!

Διαγωνισμός SKAG

Την ίδια ώρα η εταιρία σχολικών SKAG σε συνεργασία με το Πινάκιο σας εξοπλίζει για τις πανελλήνιες εξετάσεις σας. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει στους αναγνώστες
6 ντοσιέ, 3 κλασέρ, 3 ημερολόγια και 3 τετράδια σπιράλ όλα τύπου MAD.
Για να τα διεκδικήσετε στείλτε mail στο pinakio.blogspot@gmail.com
Επίσης κάντε like στην σελίδα του Πινακίου στο  http://www.facebook.com/pinakio καθώς έρχονται και άλλοι διαγωνισμοί.

24 σχόλια:

  1. Ότι πρέπει για τα παιδιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΥΙΟ ΜΟΥ theopapasj@hotmail.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό για το παιδί μου...ritasifis@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το γυιό μου,το μικρο μαθητούδι! mchalofti@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O διαγωνισμός σας προβάλεται από το site διαγωνισμών www.tixerakias.com
    και στο fan page μας sto Facebook : https://www.facebook.com/tixerakias.com.gr
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. TELEIAAAAA
    MBURGOS46@HOTMAIL.COM


    ευχαριστω για την μαιλινγκ λιστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
    aspakat805@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. MAD ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αμα τα κερδισω θα ειμαι κομπλε για την σχολη μου :)
    faihtopia@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΘΑ ΠΑΩ ΠΡΩΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΑ ΠΙΟ ΤΕΛΕΙΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ!!
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ MAD ΤΕΤΡΑΔΙΑ...ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ ,Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΓΕΤΕ MAD,ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ!!!
    nantia_97@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. exw simera genethlia!!! despoina_tz@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή