Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πανεπιστήμιο στην Έδεσσα θα ανοίξουν οι Σκοπιανοί;


ΜΕ «ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ» ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ

Ο φιλοσκοπιανός πυρήνας στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία,  Η οργάνωση «Ουράνιο Τόξο», υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξη του στόχου όλα τα μέσα του.
Κλιμακώνονται σε επικίνδυνο βαθμό, οι προκλήσεις των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, όχι πλέον μόνο σε επίπεδο προπαγάνδας, αλλά με προσπάθεια «εισβολής» ακόμα και στην ελληνική εκπαίδευση!


Το Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στα Σκόπια
 Η πρόθεση του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος» να ιδρύσει παράρτημα στην Έδεσσα, αποτελεί νέα ανθελληνική εστία «φωτιάς» που ανάβουν τα Σκόπια, η οποία αν δεν …σβήσει εν τη γενέσει της, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Οι Σκοπιανοί του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» οργανώθηκαν ταχύτατα, όταν το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», που προβλέπει την συγχώνευση ή απορρόφηση τμημάτων Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Οι κινήσεις των Σκοπιανών, μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι παρασκηνιακές. 
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι της νέας προκλητικής πρόθεσης για την ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» στην Έδεσσα, προΐσταται ο υπουργός Παιδείας των Σκοπίων Πάνσε Κράλεφ, ο οποίος θεωρείται «πολύ πατριώτης» σε βαθμό εθνικισμού αλλά και φιλότουρκος. Το πανεπιστήμιο άλλωστε έχει αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε δηλώσει τότε προκλητικά ότι «η Μακεδονία είναι το δεύτερο σπίτι μου».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι σύμβουλοι του Σκοπιανού υπουργού Παιδείας Πάνσε Κράλεφ, με εντολή μάλιστα του προέδρου των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφκσι, επισκέφθηκαν ήδη την Έδεσσα.
Επισήμως για να συζητήσουν με επιστήμονες της περιοχής Πέλλας αλλά και της Θεσσαλονίκης (στην οποία μετέβησαν στη συνέχεια) το θέμα της συνεργασίας, πάνω στα διασυνοριακά προγράμματα που διεξάγονται υπό την σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» συμμετέχει ήδη στο πρόγραμμα Border Crosiings μαζί με άλλα βαλκανικά ιδρύματα. Βέβαια, ο βασικός σκοπός ήταν άλλος. Να οργανώσουν μαζί με τον  γνωστό  φιλοσκοπιανό πυρήνα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την οργάνωση «Ουράνιο Τόξο», που θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξη του στόχου όλα τα μέσα του.

Η «Αθηνά» φταίει…

Το υπουργείο Παιδείας
Μπορεί οι Σκοπιανοί να προκαλούν με την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν την δική τους σχολή στην πρωτεύουσα της Πέλλας, ωστόσο την «κερκόπορτα» την άνοιξε το ελληνικό υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο «Αθηνά». Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την συγχώνευση του τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών της Έδεσσας με αυτό της Θεσσαλονίκης.

Έτσι η Έδεσσα, θα μείνει εκτός πανεπιστημιακού χάρτη, αν και όπως υποστηρίζουν οι φορείς του νομού Πέλλας, (όπως και άλλων περιοχών) το τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών, πρέπει να παραμείνει στην Έδεσσα. Σύμφωνα με τους φορείς, η υπάρχουσα φοιτητική κοινότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρή, καθώς οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι περίπου 450. Το προσωπικό (ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό) δεν θεωρείται ολιγομελές ή ανεπαρκές, αφού στο τμήμα έχουν ήδη εκλεγεί οκτώ μόνιμοι καθηγητές και απασχολούνται τρεις εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει πρόβλημα στέγασης, αφού οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος και μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλο ένα (το κόστος αρχικής διαμόρφωσης του κτιρίου έφτασε το 1.300.000 ευρώ ενώ ισχύει πολυετής παραχώρηση χρήσης από τον Δήμο Έδεσσας). Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του τμήματος (πλην μισθολογικού) δεν ξεπερνά τα 35.000 ευρώ και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα καλυφθεί από τον Δήμο Εδεσσας - ο οποίος ήδη συνεισφέρει και στη σίτιση των φοιτητών-, ενώ το κόστος μεταφοράς και εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.  


Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Τα στοιχεία αυτά, τέθηκαν υπόψη του υπουργού Παιδείας Κων/νου Αρβανιτόπουλου, σε συνάντηση που είχαν μαζί του οι φορείς της Πέλλας. Πέραν αυτών όμως, υπάρχει πλέον και ο …κίνδυνος των Σκοπίων, τον οποίο δεν πρόβλεψε φαίνεται το υπουργείο Παιδείας. Μετά από την επίσκεψη αυτή των φορέων, αλλά και την ενημέρωση που είχε ο κ. Αρβανιτόπουλος για τις παρασκηνιακές κινήσεις των Σκοπιανών και την πρόθεσή τους να «εισβάλλουν» ακόμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, θα περίμενε κανείς να υπάρξει άμεση αντίδραση. Κι όμως, φαίνεται ότι το σχέδιο «Αθηνά» προχωράει, χωρίς παρεκκλίσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καθώς δεν στηρίζεται απόλυτα, στον αναπτυξιακό χαρακτήρα που του δίνει ο υπουργός Παιδείας, αλλά στην εξοικονόμηση παντί τρόπω χρημάτων. Ίσως και να στηρίχτηκε στις δηλώσεις του Νίμιτς, ότι «οι θέσεις Ελλάδος και Σκοπίων έχουν αποκρυσταλλωθεί».Για το όνομα ναι, όμως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δίνουμε δικαιώματα στους προκλητικούς γείτονες.
Πηγή: Εφημερίδα Press-Time

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ !

    http://www.zougla.gr/blog/article/690581

    ΑπάντησηΔιαγραφή