Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Βαγγέλης Ιωάννου στο Πινάκιο: «Όταν ζεις αυτό που περιγράφεις το παιχνίδι γέρνει αναγκαστικά αλλά νομίζω πως αυτό είναι και το σωστό»


«Το εγχείρημα του Ολυμπιακού δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί έχοντας πετύχει ένα μοναδικό κατόρθωμα στην ιστορία του θεσμού με την επική ανατροπή και την κατάκτηση του τροπαίου, χάνοντας λίγο πριν με 19 πόντους από το μεγάλο φαβορί τη ρωσική υπερδύναμη την ΤΣΣΚΑ. Φέτος την συναντά στον ημιτελικό και είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει ξανά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παλέψει και ο προπονητής και οι παίχτες του Ολυμπιακού και περιμένουμε να δούμε αυτή την μαχητικότητα στο παρκέ»


«Ο Παναθηναϊκός έδειξε τεράστια δύναμη. Έδειξε μέσα σε λίγους μήνες, παρότι άλλαξε άρδην το ρόστερ του σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές,  ότι η δυναμική του ήταν τεράστια και κόντραρε την Μπαρτσελόνα»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο 

Λίγες ώρες απομένουν για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να υπερασπιστεί το στέμμα του…
Η πρώτη του αποστολή ακούγεται και είναι επικίνδυνη αφού οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα κληθούν να «πετάξουν» στον μικρό τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Και ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει στο Λονδίνο και κυρίως στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού στο Πινάκιο μιλά ο Βαγγέλης Ιωάννου που θα κάνει και την μετάδοση του αγώνα.
Ο γνωστός αθλητικός συντάκτης μας μεταφέρει το κλίμα από το Λονδίνο, μιλά για το δύσκολο έργο του Ολυμπιακού και ταυτόχρονα επισημαίνει πως και ο Παναθηναϊκός έδειξε πυγμή στην φετινή διοργάνωση και θα μπορούσε και αυτός να ήταν σήμερα στο Λονδίνο.
Ο Βαγγέλης Ιωάννου επίσης τονίζει πως ο δημοσιογράφος που μεταδίδει το παιχνίδι πρέπει να μπορεί να μεταφέρει την ένταση που επικρατεί στο παρκέ, στον τηλεθεατή και στον ακροατή γιατί έτσι είναι αυθεντικός αφού απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπάνε το άθλημα και το ζουν κι αυτοί εκείνη τη στιγμή μαζί του…
Πριν την συνέντευξη που  θα διαβάσετε και θα ακούσετε θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Βαγγέλη Ιωάννου καθώς «θυσίασε» λίγα λεπτά από την ξεκούραση του – πριν ακολουθήσει μια γεμάτη έντονες συγκινήσεις βραδιά- και δεν μου αρνήθηκε να μου μιλήσει. Σας ευχαριστώ θερμά… και δημόσια…


 Πως είναι το κλίμα στο Λονδίνο αυτή τη στιγμή; Ζουν σε ρυθμούς Final 4;
«Το Λονδίνο είναι δύσκολο να μπει απολύτως σε ρυθμούς Final 4 γιατί κινείται σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς…Ωστόσο η παρουσία των φιλάθλων των 4 φιναλίστ και κυρίως των οπαδών του Ολυμπιακού –που είναι και οι πιο πολυάριθμοι- έχουν δώσει ένα ξεχωριστό χρώμα…σήμερα. Τις προηγούμενες ημέρες δεν καταλάβαινες εύκολα πως πρόκειται να διεξαχθεί η μεγάλη γιορτή αυτή του μπάσκετ. Σήμερα είναι αντιληπτό και από τις αφίσες που υπάρχουν στους δρόμους κι από τους οπαδούς των ομάδων που κυκλοφορούν με τα διακριτικά, τα κασκόλ, τις φανέλες των παιχτών…Έχει ένα χρώμα Final 4 σήμερα και το Λονδίνο»

Η ένταση στο παρκέ μεταφέρεται και στους τηλεθεατές…Εσείς πως μπορείτε να φιλτράρετε αυτά τα συναισθήματα που νιώθετε την στιγμή του αγώνα;
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε πάντα. Μερικές φορές η ένταση του αγώνα και ο ρυθμός λόγω των διαγωνιζομένων παιχτών σε παρασύρει αναγκαστικά…Και όταν ζεις αυτό που περιγράφεις το παιχνίδι γέρνει αναγκαστικά και νομίζω πως αυτό είναι και το σωστό.  Να απολαμβάνει ο καθένας αυτό που κάνει και να το αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο, να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Όπως συμβαίνει και με τους συναδέλφους που περιγράφουν τους αγώνες του NBA ή με τους συναδέλφους από την λατινική Αμερική που περιγράφουν τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπυ. Αυτό είναι το ωραίο, αυτό είναι το όμορφο, αυτό είναι το ξεχωριστό, να μεταδίδεις  τον παλμό μιας μεγάλης αθλητικής προσπάθειας. Και ο σκοπός που γίνεται η μετάδοση είναι να μεταφέρεις στο κοινό που δεν μπορεί να είναι στην κερκίδα εκείνη την ώρα αλλά βλέπει το παιχνίδι από το σπίτι του ή σε μία καφετέρια να του περιγράφεις όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια την διάσταση του αθλητικού κατορθώματος που επιχειρεί η ομάδα, ο παίχτης κ.ο.ε»

Θα μου πείτε πως με τη δυναμική της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια είναι εύκολο να παρασυρθείς….

«Όχι, μόνο με την εθνική αλλά και με τους συλλόγους μας…Δεν πρέπει να έχουμε κανένα παράπονο ούτε από την εθνική ομάδα από το 1987 και εντεύθεν, ούτε ασφαλώς από τον Άρη που ξεκίνησε ως ατμομηχανή για το ελληνικό μπάσκετ και στην συνέχεια τον ΠΑΟΚ και τις υπόλοιπες ομάδες για να φτάσουμε στην παντοκρατορία του Παναθηναϊκού αλλά βεβαίως και την έντονη παρουσία του Ολυμπιακού στα Final 4 μετά τις κατακτήσεις των τροπαίων το 1997, το 2012 και τις συνεχόμενες παρουσίες του αφού σε 5 χρόνια έχει συμμετάσχει σε 4 final 4 και θέλει να εκπροσωπήσει κι αυτή τη φορά επάξια το σύλλογο, την ομάδα του Πειραιά αλλά και ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ».

Άξιζε φέτος στο Final 4 να υπήρχε και δεύτερη ελληνική ομάδα;

«Αυτό φάνηκε καθαρά. Στην προημητελική φάση, στα playoffs της Euroleague με τον Παναθηναϊκό να παλεύει στα ίσα . Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε 5 παιχνίδια (που είχε το πλεονέκτημα έδρας) για να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό  με τον τρόπο που τον απέκλεισε. Ο Παναθηναϊκός έδειξε τεράστια δύναμη. Έδειξε μέσα σε λίγους μήνες, παρότι άλλαξε άρδην το ρόστερ του σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές, η δυναμική του ήταν τεράστια και κόντραρε την Μπαρτσελόνα».

Είμαι πολύ ρομαντικός που πιστεύω πως το ευρωπαϊκό μπορεί να έρθει για 3η συνεχόμενη χρονιά σε ελληνικά χέρια;

«Η συζήτηση μας γίνεται λίγες ώρες πριν από τον πρώτο μεγάλο ημιτελικό τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Το εγχείρημα του Ολυμπιακού δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί έχοντας πετύχει ένα μοναδικό κατόρθωμα στην ιστορία του θεσμού με την επική ανατροπή και την κατάκτηση του τροπαίου, χάνοντας λίγο πριν με 19 πόντους από το μεγάλο φαβορί τη ρωσική υπερδύναμη την ΤΣΣΚΑ, φέτος την συναντά στον ημιτελικό και είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει ξανά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παλέψει και ο προπονητής και οι παίχτες του Ολυμπιακού και περιμένουμε να δούμε αυτή την μαχητικότητα στο παρκέ. Αλλά επαναλαμβάνω πως κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως μόνο 2 ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης, Γιουγκοπλάστικα και η Μακάμπι, έχουν καταφέρει να πάρουν δύο συνεχόμενα τρόπαια. Ο Ολυμπιακός θέλει να γίνει η μόλις 3η ομάδα που θα το κάνει».

Ποιο είναι το final 4 το οποίο έχει χαραχτεί στην μνήμη του Βαγγέλη Ιωάννου;

«Υπήρχαν συγκλονιστικά φινάλε πολλές φορές. Και στην Κωνσταντινούπολη όταν το πήρε η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο τρόπος που το πήρε ο Παναθηναϊκός στο Παρίσι το ’96 και η κατάκτηση του Παναθηναϊκού πάλι στο Βερολίνο με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ ήταν όλοι τους πολύ σπουδαίοι τελικοί…Αλλά νομίζω πως το μοναδικό παιχνίδι που δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί με τον τρόπο όπως εξελίχθηκε ο αγώνας και ολοκληρώθηκε είναι ο περσινός τελικός του Ολυμπιακού από το -19 στην κατάκτηση του τροπαίου με σουτ στην εκπνοή».  

Ακούστε και ένα ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου