Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μας κοροϊδεύουν πολύ άγρια - Μας σπρώχνουν στον Καιάδα και αυτοί με τους συνεργάτες τους ζουν πλουσιοπάροχα

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Press-Time για τους μισθούς των Ελλήνων βουλευτών και των «παρατρεχάμενων» τους

Στις υπόλοιπες χώρες  της κρίσης τα όποια προνόμια - τα περισσότερα-  και επιδόματα των εκάστοτε βουλευτών έχουν κοπεί. Στην Ελλάδα όμως… όχι!

Όσες φορές έχει ακουστεί και συζητηθεί το θέμα της μείωσης μισθών και επιδομάτων των 300 της Βουλής εκείνοι «σφυρίζουν» αδιάφορα ενώ πολλοί δε βγαίνουν και εκτός εαυτού. Η κοινωνία… βράζει, η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται, αλλά οι βουλευτές δείχνουν να είναι στον κόσμο τους. Αφού, ο μισθός τους όχι μόνο δεν έχει μειωθεί - παρά τις περικοπές κάθε είδους εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών και παρά την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα- αλλά αντιθέτως είναι από τους πιο… καλοπληρωμένους πολιτικούς ανάμεσα σε πολλές χώρες, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι πληρώνονται το ίδιο καλά, ή και καλύτερα  ακόμα από τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Για να είναι και πιο ορθή ωστόσο η σύγκριση, ας την κάνουμε τουλάχιστον με τις Ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται και εκείνες από την οικονομική κρίση. Έτσι λοιπόν, έχουμε τις βασικές βουλευτικές αποδοχές των βουλευτών της Πορτογαλίας να κινούνται στα 3.700 ευρώ, της Ισπανίας 2.814 ευρώ και της Κύπρου στα 3.580 ευρώ. Στην Ελλάδα όμως παρά το ότι ίσως έχει και μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα από τις παραπάνω χώρες οι βασικές αποδοχές των βουλευτών φθάνουν στις  5.750 ευρώ. Περισσότερα και από τους βουλευτές της Αυστρίας (4.080 ευρώ) που δεν είναι «λαβωμένη» από την κρίση. Κι αυτά; Χωρίς τα… εξτραδάκια;

Τα.. προνόμια
Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με τα επιδόματα και προνόμια των 300 της Βουλής. Προνόμια τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται με μια μικρή περικοπή (και αυτή κάτω από την θύελλα σφοδρών αντιδράσεων του πολιτικού κόσμου) ενώ στις υπόλοιπες χώρες  της κρίσης τα όποια προνόμια- τα περισσότερα-  και επιδόματα των εκάστοτε βουλευτών έχουν κοπεί. Στην Ελλάδα όμως… όχι!
Εκτός των «μπόνους» συμμετοχής στις επιτροπές και τα θερινά τμήματα, οι βουλευτές μας απολαμβάνουν και δωρεάν εξοπλισμό των γραφείων τους είτε αυτό αφορά έμψυχο είτε άψυχο υλικό. Φαίνεται πως η κρίση δεν τους δίνει την ευκαιρία να «χτίσουν» το γραφείο τους με δικά τους χρήματα και έτσι αν και εν καιρώ κρίσης, τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες – φορολογούμενοι. Οι βουλευτές διατηρούν το επίδομα γραφείου, τα έξοδα κίνησης, και την οικογενειακή παροχή, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες εξωθούνται στη φτώχεια και… κυριολεκτικά πεινάνε! Η απάντηση των βουλευτών; «έχουμε πολλά έξοδα», λες και ο ελληνικός λαός με τόσα χαράτσια, τις απανωτές μειώσεις, τις φοροεπιδρομές και τα τέλη των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.α. δεν έχει έξοδα;
             
Οι… (αστείες - για τα μάτια του κόσμου) περικοπές

Οι όποιες - ελάχιστες - μειώσεις που έχουν υποστεί (σε ότι αφορά τα εξτραδάκια πάντα) οι Έλληνες Βουλευτές σαφώς κα δεν συγκρίνονται με εκείνες του ελληνικού λαού. Για παράδειγμα, μιας και όπως υποστηρίζουν δύσκολα τα… βγάζουν πέρα, οι μειώσεις που έχουν υποστεί αφορούν τα έξοδα κίνησης, το επίδομα οργάνωσης και λειτουργίας γραφείου κατά 12%, μείωση κατά 15% της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και παράταση της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5%. Ενώ η μεγαλύτερη μείωση αγγίζει μόλις το 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών.
Βέβαια, κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για μείωση των μισθών των πολιτικών του τόπου, οι περισσότεροι εξ αυτών, βγαίνουν εκτός εαυτού, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι δεν παίρνουν πολλά χρήματα καθώς και ότι όσα παίρνουν δεν τους φτάνουν, λόγω πολλών εξόδων που έχουν, αφού κάνουν πολλά ταξίδια κ.α.
             

Τα αυτοκίνητα

Πολύς ντόρος έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια για τα πανάκριβα αυτοκίνητα που παρέχει –μέσω leasing- η Βουλή σε βουλευτές. Αν και έχουν αποσυρθεί – υποτίθεται – τα μεγάλα κυβισμού αυτοκίνητα, πολλοί εκ των βουλευτών συνεχίζουν να τα έχουν σαν να μην υπήρξε ποτέ η απόσυρση. Ενώ και σε αυτή τη περίπτωση κάθε φορά που ακούγεται κάτι για απόσυρση των βουλευτικών οχημάτων, οι βουλευτές βγαίνουν… έξω από τα ρούχα τους αφού δεν θέλουν να ακούν τίποτα περί περικοπών και μειώσεων. Ακόμα και αν αυτό αφορά τα πανάκριβα και πολυδάπανα οχήματα που είχαν για τις μεταφορές τους. Όταν ακούστηκε μάλιστα το σενάριο με τα αυτοκίνητα όχι να «αλλάξουν» αλλά να αποσυρθούν πλήρως και οι βουλευτές να μετακινούνται με ΜΜΜ, η αντίδραση των 300 ήταν θυελλώδης.

Και πληθώρα συνεργατών!


Σύμφωνα με το πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε στη  Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι μετακλητοί υπάλληλοι ανέρχονται σε 1.580. Από αυτούς οι 114 εργάζονται στη Βουλή. Υπάλληλοι οι οποίοι δεν σηκώνουν «μύγα στο σπαθί τους», για οποιαδήποτε μείωση μισθού ή επιδομάτων. Όταν αυτό επιχειρήθηκε (τέλη του 2012) λόγω και της πίεσης που υπήρχε – από την κοινωνία περισσότερο και όχι από τη Βουλή – ξεσηκώθηκαν και με ένα «μίνι πραξικόπημα» όπως πολλοί το χαρακτήρισαν (με αποχή από τα καθήκοντά τους) κατάφεραν να σώσουν, τα επιδόματά τους. Από εκεί και πέρα, οι βουλευτές έχουν και πολλούς συνεργάτες… επιστημονικού επιπέδου, με αυτούς να ανέρχονται στους 545. Αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Διαβάστε το θέμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου