Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Από το νησί των «Μεγάλων Θεών», που δεν είναι άλλο από την Σαμοθράκη, αναγνώστης του Πινακίου μας στέλνει φωτογραφίες... Ανακαλύψτε την...!

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Θράκης και Λήμνου, η Καμαριώτισσα είναι το λιμάνι της και λίγα χιλιόμετρα ψηλότερα, μόλις έξι, βρίσκουμε τη Χώρα, τη γραφική πρωτεύουσα, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο.
Δεκαπέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Καμαριώτισσας, σε μια περιοχή με τρεχούμενα νερά και πολύ πράσινο υπάρχει ο οικισμός των Θέρμων. Εδώ υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές, καθώς και ραδιούχες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες. 



Η Σαμοθράκη είναι ένα υπέροχο νησί με ηπειρωτική φυσιογνωμία. Το κεντρικό βουνό Φεγγάρι ή Σάος, που είναι το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου, αν εξαιρέσουμε Κρήτη και Εύβοια και που φτάνει τα 1.611 μ. ύψος.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στο επιβλητικό βουνό, στην κορυφή του Φεγγαριού, όπως αναφέρει ο Όμηρος, καθόταν ο Ποσειδώνας για να παρακολουθεί την εξέλιξη του πολέμου της Τροίας. Από τις βραχώδεις και απότομες κορφές του μεγαλόπρεπου αυτού βουνού ξεκινούν κατάφυτες χαράδρες, που κατεβαίνουν απότομα στη θάλασσα και σχηματίζουν πηγαία νερά και πάμπολλους καταρράκτες.



Προϊστορία και ιστορία του νησιού


Στο ακρωτήρι, όπου εκβάλλει ο Φονιάς, βρίσκεται πύργος της εποχής των Παλαιολόγων, ενώ οι Γενουάτες Γκατιλούζι οχύρωσαν τη Χώρα αλλά και την Παλαιόπολη με 3 πύργους
Εκείνο που ανέδειξε τη Σαμοθράκη και την έκανε πασίγνωστη στον αρχαίο κόσμο ήταν η μυστηριακή θρησκεία που είχε τις ρίζες της στα προελληνικά φύλα που κατοικούσαν το νησί.
Η θρησκεία των Μεγάλων Θεών περιελάμβανε στο τελετουργικό της μυστήρια στα οποία οι μυημένοι κατατάσσονταν σε δύο βαθμούς, στους μύστες και τους επόπτες. Την προελληνική ομάδα θεοτήτων συμπληρώνει αργότερα μια δεύτερη που έχει την προέλευσή της στους Έλληνες αποίκους και η μύηση ήταν προσιτή σ' όλα τα φύλλα και τις ηλικίες, καθώς και σε ελεύθερους και δούλους!
Στα σημαντικότερα παραδείγματα υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής του ελλαδικού χώρου συμπεριλαμβάνονται οι πύργοι και οι οχυρώσεις της Σαμοθράκης. Στο ακρωτήρι, εκεί που εκβάλλει ο Φονιάς, βρίσκεται μεμονωμένος πύργος της εποχής των Παλαιολόγων.

Δυτικά της Χώρας, στην κορυφή του απόκρημνου και δεσπόζοντος στην περιοχής βραχώδους λόφου, σώζονται τμήματα οχύρωσης. Η θέση αυτή πρέπει να τειχίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι αποσύρθηκαν από την Παλαιόπολη προς το εσωτερικό προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές.


Οι Γενουάτες Γκατιλούζι δεν οχύρωσαν μόνο τη Χώρα, αλλά στην Παλαιόπολη επάνω στον επιβλητικό βραχώδη λόφο και κοντά στο λιμάνι έκτισαν φρουριακό συγκρότημα που αποτελείται από τρεις πύργους. Για την ανοικοδόμησή τους χρησιμοποιήθηκε αρχαίο δομικό υλικό, που υπήρχε άφθονο στη γύρω περιοχή...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου