Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ταξιδέψτε με το «Νυχτερινό τρένο για Λισαβόνα» με οδηγό τις εκδόσεις Ψυχογιός


Ο λατινιστής Ράιμουντ Γκρεγκόριους, καθηγητής σ’ ένα λύκειο της Βέρνης, πασίγνωστος για την εμμονή του στο μάθημά του και στην αξία της γνώσης, άνθρωπος μοναχικός, χωρίς οικογένεια, εγκαταλείπει ξαφνικά τη δουλειά του και παίρνει το πρώτο νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα, απλώς και μόνο επειδή έτυχε να συναντήσει μια νεαρή γυναίκα στο ποτάμι, έτοιμη ν’ αυτοκτονήσει, και μαγεύτηκε ακούγοντάς τη να μιλάει πορτογαλικά.
Στη Λισαβόνα θα ακολουθήσει τα ίχνη ενός ποιητή, του Αμαντέου ντε Πράντου, θα γνωρίσει μέρη, ανθρώπους, γυναίκες, συνήθειες, βιβλία… και, το κυριότερο, σκέψεις, ιδέες, επιθυμίες. Και όταν έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο, θα αναγκαστεί να αντικρίσει τη ζωή με άλλο μάτι.
Ένα εξαιρετικά λεπτοδουλεμένο μυθιστόρημα, ύμνος στην αξία της ζωής!


Διαγωνισμός
Δύο αναγνώστες του Πινακίου θα κερδίσουν 2 αντίτυπα από το εξαιρετικό βιβλίο «Νυχτερινό Τρένο για Λισαβόνα» αρκεί να είναι μέλη του blog στο facebook. Ο διαγωνισμός λήγει στις 2 Οκτωβρίου.
Όσοι δεν είστε κάντε like εδώ

Δείτε ένα τρέιλερ από την ταινία που παίζεται στους κινηματογράφους:

Τι είπε ο Τζέρεμι Αϊρονς  όταν βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης της ταινίας


Πλήρως ενημερωμένος για την κρίση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε επισκέπτεται πολύ συχνά, ο Τζέρεμι Αϊρονς κάθε άλλο παρά φειδωλός ήταν χθες στις δηλώσεις του σε σχέση με τη χώρα μας. Προσκεκλημένος του ΕΟΤ και της εταιρείας Hollywood Entertainment μαζί με τον σκηνοθέτη Μπίλε Ογκαστ, για την επίσημη πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής της νέας τους ταινίας «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα».
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Ξέρω ότι έχετε προβλήματα με τους εξτρεμιστές στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που υπάρχει δυσφορία σε οποιαδήποτε κοινωνία, τα άκρα κερδίζουν σε δημοτικότητα και οι άνθρωποι νομίζουν ότι τα ακραία μέτρα είναι η λύση. Από ιστορικής πλευράς δεν είναι έτσι. Η μετριοπάθεια είναι το παν. Στην Αγγλία γελάμε με τους εξτρεμιστές. Κι ελπίζω κι εσείς να βρείτε τη βούληση να το κάνετε», είπε κα στην συνέχεια πρόσθεσε,  «Πρέπει οι άνθρωποι να εξετάσουν τα αποτελέσματα του εξτρεμισμού σε σχέση με την ιστορία για να δουν πως τελικά δεν λειτουργεί. Μία τέτοια ιδέα χρωματίζει την αφήγηση της ταινίας μας», συνεχίζει μιλώντας για το φιλμ που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Πασκάλ Μερσιέ.
Καθόλου τυχαία ο Αϊρονς, φιλέλληνας και γνώστης της ελληνικής κουλτούρας, δεν μας χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και απαισιόδοξος. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι να βλέπουμε αδιέξοδο στην οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε κάθε πρωί και να λέμε "ο ουρανός είναι γαλάζιος, ο καιρός είναι υπέροχος...". Μπορούμε να προσαρμόσουμε τους εαυτούς μας.», συμπληρώνει.

 Μας είπαν ψέματα

Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Οι πολιτικοί και οι οικονομικές αγορές μάς είπαν ψέματα. Οδηγηθήκαμε σε έναν ψεύτικο τρόπο ζωής με το να ζούμε πέρα από τις πραγματικές μας δυνατότητες. Είμαστε εν μέρει υπεύθυνοι γιατί δανειστήκαμε τα λεφτά για να ζήσουμε στην υπερβολή».
Ιδού και το σχόλιό του για την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα: «Δεν πρέπει να συγχέουμε μία ολόκληρη χώρα με ένα περιστατικό που διαβάζουμε στην εφημερίδα. Σίγουρα υπάρχουν ηλίθιοι που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρότυπο, ναι, δολοφονούν ανθρώπους αλλά αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την Ελλάδα που ξέρω. Η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχους ανθρώπους. Είναι ένα από τα βασικότερα μέρη στον κόσμο, που χαίρομαι να βρίσκομαι. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι κρινόμαστε από τις πράξεις ηλίθιων εξτρεμιστών που σκοτώνουν».

Συμπάσχων με τους Ελληνες

Καυστικός αλλά και συμπάσχων με τους Ελληνες, ο Άγγλος ηθοποιός, που μόλις προχθές έκλεισε τα 65 του, καταλήγει: «Η ευρωπαϊκή οικονομία για μένα είναι σαν ένα ελικόπτερο του οποίου οι μηχανές χάλασαν και ο πιλότος -η Ανγκελα Μέρκελ και όποιον άλλον από τους πολιτικούς σας θέλετε- προσπαθούν να το ρίξουν. Αν πέσει, οι κοινωνικές αναταραχές θα χειροτερέψουν», τονίζει και μας προτρέπει: «Μας είπαν τα τελευταία 50-70 χρόνια ότι πρέπει να αγοράζουμε υλικά αγαθά. Ηταν μια μεγάλη προπαγάνδα. Αλλά πρέπει να δούμε πέρα από αυτό. Οι μεγάλοι οργανισμοί ζητούν από εμάς να αγοράζουμε. Εχουμε όμως επιλογή. Μπορούμε να πούμε ?όχι?. Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την ιδέα, χρειάζεται απλώς να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και να απολαμβάνουμε τη ζωή».
 

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα
    Έτοιμη η ανάρτηση του διαγωνισμού στο KERDISETO και στη σελίδα μας στο Facebook Kerdiseto-Δωρεάν Online Διαγωνισμοί

    Η ανάρτηση εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ταινία, φαντάζομαι και το βιβλίο ίσως και καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ FACEBOOK!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για το δώρο και την ευκαιρία συμμετοχής!!! Ο διαγωνισμός σας προβάλλεται στο SaveAndWin.GREECE, δείτε τον εδώ: http://www.saveandwin.gr/dW7mw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχα την τύχη να δω την ταινία και τον πρωταγωνιστή της από κοντά! Θελω να διαβάσω και το βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΝΤΖΟΥ
    FB: Eleni Tsintzou
    Καταπληκτικό δώρο! Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω! Καλή μας επιτυχία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ FB ANAΣΤΑΣΙΑ ΟΡΤΖΑΝΗ Ortzanh@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή επιτυχία! Ωραίο βιβλίο.
    gfc:Βάσω Α.
    fb share:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=593181834071524&id=100001391392085

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που σου κινει.. την επιθυμια να θες να το διαβάσεις!!
    Δίνει στον αναγνώστη την πρόσκληση.. -πρόκληση να θέλει να ταξιδέψει "με το νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα"...
    Θέλω πολύ να το κερδίσω!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή