Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Μαριάντα Βρεττού: «Φόβος και ανασφάλεια κυριεύει τους πολίτες για το πώς θα καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες των παιδιών τους...»

Η κα. Μαριάντα Βρεττού
Οι «καλοί Σαμαρίτες» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «Έδρας» που δρουν  στο Ίλιον...
  
«Υπάρχουν συνάνθρωποι μας οι οποίοι πλήττονται από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που επικρατεί , αλλά λόγω παγιωμένων αντιλήψεων , ταμπού, προκαταλήψεων, φοβούμενοι τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση  αποφεύγουν να γίνουν δεκτές μιας τέτοιας βοήθειας. 
Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα τους να ωφεληθούν»

 Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 Λίγες ημέρες μετράμε στο 2014, στην Ελλάδα, στη χώρα που γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα...την ίδια ώρα που  οι πολίτες βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας και η Κυβέρνηση -υπό τις καθοδηγήσεις των «εταίρων της»- δεν σταματά να θέτει νέους φόρους και δυσβάσταχτα μέτρα. Εδώ και πέντε 24ωρα ισχύει και το εισιτήριο των 25  ευρώ για νοσηλεία στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας.
Δεν έχει στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι από τις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτικών εταιριών σύμφωνα με τις οποίες το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία.
Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.
Δείτε εδώ την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Την ώρα αυτή η μόνη λύση φαίνεται να αναδύεται από το εσωτερικό της κοινωνίας και την  αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι πολίτες μεταξύ τους.
Ένα τέτοιο ρεπορτάζ έκανε το ΠΙΝΑΚΙΟ στο Ίλιον. Σε μια περιοχή της Δυτικής Αττικής που έχει πληγεί από την ανεργία και σημαντικός αριθμός από τους δημότες έχει υποστεί βάναυσα τις συνέπειες.
Εκεί λοιπόν η Κ.Σ.Δ. Ε. Ο «Έδρα», σε συνεργασία με τον Δήμο Ιλίου, εγκαινίασε πριν λίγες ημέρες το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Ιλίου το οποίο  περιλαμβάνει:
Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικά Συσσίτια, Γραφείο Διαμεσολάβησης και Τράπεζα Χρόνου.
Η Πρόεδρος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο "Έδρας" κα. Κερασόγλου με την κα. Βρεττού στα εγκαίνια της δομής στο Ίλιον
Στο ΠΙΝΑΚΙΟ μιλά η υπεύθυνη του προγράμματος κα. Μαριάντα Βρεττού η οποία υπογραμμίζει πως οι πολίτες –που εξυπηρετούνται στη συγκεκριμένη δομή- νιώθουν ανασφάλεια και φόβο καθώς δεν ξέρουν αν μπορεί να καλύψουν βασικές ανάγκες των παιδιών τους και κατά επέκταση των ίδιων τους των εαυτών...
Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα. Ο κόσμος που στήνεται κάθε μέρα στα συσσίτια για λίγο φαγητό και ένα ζεστό ρούχο...
 Φανταστείτε πόσο ακόμη θα ήταν χειρότερα τα πράγμα αν δεν υπήρχαν και αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών... Και κάτι τελευταίο πριν την συνέντευξη της κας. Βρεττού... Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο δύσκολο είναι σε κάποιον που έχει ανάγκη να καταρρίψει το τείχος της αξιοπρέπειας του για να στηθεί σε μια ουρά συσσιτίου...Εσείς τι κάνετε;  Σίγουρα δεν είστε όλοι πλούσιοι, αλλά μια φέτα ψωμί, λίγο τυρί, λίγο από το μεσημεριανό σας μπορείτε να το προσφέρετε...Αν όχι...Χαρίστε ένα χαμόγελο. Ο άνθρωπος που στέκει δίπλα από εσάς κι αυτό το έχει ανάγκη. Μην μένετε παθητικοί όπως το σύστημα σας θέλει...Δράστε μέσω του δικού σας βεληνεκούς. Κι αυτό που μπορεί να φαντάζει λίγο...για κάποιους είναι πολύ!


 Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα «Φτώχεια» και ποιες υπηρεσίες προσφέρετε;
Ακόμη και ρούχα παρέχουν σε συμπολίτες μας

«Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια κ τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσω ενός πλέγματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στο Δ Ιλίου. Ειδικότερα στοχεύει στην ενδυνάμωση και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ενσωμάτωση των ΕΥΠΑΘΩΝ κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας ατόμων μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης κ πληροφόρησης , οι οποίες παρέχονται από τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ δομές. Συγκεκριμένα λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, τράπεζα χρόνου, γραφείο διαμεσολάβησης και συσσίτιο».

Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας δημότης προκειμένου να δεχθεί τις υπηρεσίες σας;
Σακούλες με τρόφιμα 

«Βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων συγκεκριμένα πολύτεκνες οικογένειες με ανήλικα τέκνα, πολύτεκνες με ενήλικα, μονογονεϊκές με ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών, οικογένειες με ανήλικα ´η ενήλικα τέκνα ,οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες, άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άστεγοι, άποροι, φιλοξενούμενοι σε ξενώνα , σπίτι, ίδρυμα. Τέλος άτομα με παθολογικά ή και ψυχιατρικά προβλήματα ( συμπεριλαμβανομένων και των ουσιοεξαρτημενων)».

 Ποια είδη προϊόντων έχετε προς διάθεση;
Η κα, Βρεττού μας δείχνει τα τρόφιμα και τα είδη παντοπωλείου


«Τα είδη προς διάθεση είναι τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης και υπό δύσης, βιβλία, παιχνίδια, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παρα φαρμακευτικά προϊόντα. Τέλος μαγειρεμένα γεύματα σε καθημερινή βάση».

Δραστηριοποιείστε στο Ίλιον μια περιοχή της δυτικής αττικής. Πως αφουγκράζεστε την κατάσταση που επικρατεί; Δώστε μας εικόνα από το δικό σας πρίσμα...
Μαριάντα Βρεττού, Μαρία Κερασόγλου, Βαγγέλης Αυγουλάς (Αντιδήμαρχος Ιλίου,) Νίκος Ζενέτος (Δήμαρχος Ιλίου)

«Οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει το στίγμα τους και σε αυτή τη γωνία της Αττικής.
Είναι γεγονός πως από τους πρώτους μήνες λειτουργίας των κοινωνικών δομών εξυπηρετούμε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Σε καθημερινή βάση γινόμαστε δεκτές των δυσκολιών και παράλληλα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

Ο κόσμος τι σας λέει;
 «Αγωνιούν και νιώθουν ανασφάλεια για το πως θα εξασφαλίσουν καθημερινές βασικές ανάγκες τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους και βέβαια μέχρι πότε θα καλύπτονται και θα εξυπηρετούνται από αντίστοιχα προγράμματα όπως το δικό μας».

Πιστεύετε πως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι όντως έχουν ανάγκη και δεν κάθονται στην ουρά της φτώχειας μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να μην χαρακωθεί η αξιοπρέπεια τους; Τι θα λέγατε σε αυτούς τους ανθρώπους αν σας διαβάζουν αυτήν την στιγμή;

Μια πολίτης δίνει τα πιστοποιητικά της...

«Φυσικά και υπάρχουν συνάνθρωποι μας οι οποίοι πλήττονται από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που επικρατεί , αλλά λόγω παγιωμένων αντιλήψεων , ταμπού, προκαταλήψεων, φοβούμενοι τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση  αποφεύγουν να γίνουν δεκτές μιας τέτοιας βοήθειας. Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα τους να ωφεληθούν από τα συγκεκριμένα προγράμματα καθώς επί της ουσίας όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ωφελούμενοι» . 

Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει το έργο σας αλλά και γιατί να το κάνει;
«Βοηθάμε όλοι συμμετέχοντας εθελοντικά ως άτομα, ομάδες, ή επιχειρήσεις υποδεικνύοντας την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ευθύνη που μας αναλογεί με πράξεις αλληλεγγύης».

Ποιες μέρες και ώρες λειτουργείτε;

«Καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-17:00 εκτός από το κοινωνικό συσσίτιο το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή 9:00-17:00».

Μια ευχή ενόψει γιορτών...αλλά να μας πείτε ως Μαριάντα Βρεττού τι θα θέλατε να αλλάξει την νέα χρονιά;


«Εύχομαι με την καινούρια χρονιά να έρθουν καλύτερες μέρες για τους συμπολίτες μας , σύντομα η χώρα μας να ανακάμψει και οι συνάνθρωποι μας να αρχίσουν να χαμογελούν καθώς η αισιοδοξία και η χαρά έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια».


Δείτε και το βίντεο του localtv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου