Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Μάρτιος και… Run4Fun



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Natura NRG

Ο Μάρτης αυτή τη φορά δεν θα φέρει µόνο την Άνοιξη, αλλά θα βάλει για τα καλά το τρέξιµο στη ζωή µας. Απ’ άκρη σε άκρη της χώρας, από τη Θράκη έως την Κρήτη θα διεξαχθούν αγώνες. Οι Έλληνες εντάξαµε στον αθλητικό πολιτισµό µας το running και αυτό το γεγονός διακρίνεται εύκολα από την προσέλευση του κόσµου σε κάθε εκδήλωση Η Natura NRG δεν είναι απούσα· κάθε άλλο µάλιστα. Επιλέξαµε τρεις διαδροµές µε κριτήριο τα περάσµατα που κάνουν µέσα από προστατευµένες περιοχές, αλλά και µια διαδροµή στην οποία λαµβάνουν µέρος µόνο γυναίκες για να στείλουν το δικό τους κοινωνικό µήνυµα.
Πριν δέσετε τα κορδόνια σας σφιχτά και κατευ­θυνθείτε στη γραµµή της εκκίνησης διαβάστε στη Natura NRG τι λέει η Εβελίνα Νύκτα η οποία είναι Personal Trainer/ Fitness Editor/ Wellness Expert και δίνει οδηγίες για τους αρχάριους δροµείς. Τι λέτε, ξεκινάµε; Βαθιά ανάσα και φύγαµε…


Στη Χίο τρέχουν οι γυναίκες


Πρώτος σταθµός µας η Χίος και ο 3ος αγώνας Chios Women Running. Ο Μιχάλης Σηµιριώτης, µέλος του Δ.Σ του Chios Running, µας εξηγεί ποιες είναι οι µεταβλητές που κάνουν το συγκριµένο αγώνα ξεχωριστό.


3ος αγώνας Chios Women Running. Γιατί ο συγκεκριµένος αγώνας είναι µια ξεχωριστή εµπειρία;

«Γιατί απευθύνεται µόνο σε γυναίκες και γιατί δεν είναι ανταγωνιστικός. Νικήτριες είναι όσες τερµα­τίσουν. Να σηµειώσω πως ο εν λόγω αγώνας ζωντανεύ­ει το προσωπικό παραµύθι της κάθε αθλήτριας, αφού έχει τη δυνατότητα τρέχοντας µέσα στα µεσαιωνικά δροµάκια του Κάστρου της Χίου, να µασήσει τη φυσική µαστίχα Χίου και θα µάθει τα πάντα για αυτήν. Ο µεγάλος και δροσερός Δηµοτικός Κήπος, είναι µια περιοχή που συνδυάζει αρµονικά το παρόν µε το παρελθόν του τόπου. Η εκκίνηση και ο τερµατισµός θα γίνουν στην πλατεία Βου­νακίου, όπου βρίσκονται τα διοικητικά κτίρια της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και το Δη­µαρχείο, το Οθωµανικό τέµενος που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο Χίου. Επίσης, οι γυναίκες δροµείς θα τρέξουν στην οδό Απλωταριάς, την εµπορική ψυχή του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα περάσουν από το νεοκλασικό γυµνάσιο της Χίου (πρώην Σχολή της Χίου, που λειτούργησε την περίοδο 1792-1822), και την επιβλητική νε­οκλασική Βιβλιοθήκη Κοραή. Ακολούθως, πρόκειται να διασχίσουν το λιµάνι της Χίου από τη µια άκρη στην άλλη και θα ακο­λουθήσουν πορεία προς το Κάστρο Χίου».


Ποιο είναι το µήνυµα που στέλνει ένας γυναι­κείος αγώνας δρόµου;


«Η παγκόσµια ηµέρα της γυναίκας (διεθνής ηµέρα των δικαιωµάτων των γυναικών) γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Σήμερα, σε πολλές περιοχές του κόσμου, η ημέρα έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες.  Στα πλαίσια των εορτασμών το ChiosRunning δημιουργεί έναν νέο, πρωτοποριακό και καινοτόμο θεσμό για την Χίο, διοργανώνοντας :
Περπάτημα ή τρέξιμο 5 χλμ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για γυναίκες  στις 12/3/2017 στις 11:00 πμ. Με εκκίνηση και τερματισμό μπροστά από το Δημαρχείο Χίου. Και το Φετινό σύνθημα: Never give up!». 


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή;

«Για να συμμετάσχει κάποια γυναίκα στον αγώνα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της. Για μικρότερες ηλικίες επιτρέπεται με την σύμφωνη γνώμη των γονέων ή κηδεμόνων. Και να κάνει την εγγραφή της στο:http://www.chiosrunning.gr/gr»


Πόσες γυναίκες θα λάβουν μέρος; Kαι ποιος είναι ορισμός που θα δίνατε στον 3ο αγώνα Chios Women Running;

«Ξεκινήσαμε την πρώτη χρονιά με 160 συμμετοχές, φθάσαμε τις 360 την 2η χρονιά και φέτος ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε τις 500 συμμετοχές. Έγινε πλέον θεσμός στο γυναικείο πληθυσμό του νησιού μας και κάθε χρόνο όλο και περισσότερες συμμετέχουν στον αγώνα, αφενός για να μεταδώσουν και στις υπόλοιπες τα οφέλη του περπατήματος και του τζόκινγκ και αφετέρου για να προσφέρουν τα χρήματα της συμμετοχής τους στο Συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών του Δήμου Χίου που παρέχει ΔΩΡΕΑΝ εξειδικευμένες υπηρεσίες».

Taygetos challenge 
Να ξεπεράσεις τον εαυτό σου στην αγκαλιά του Ταΰγετου!



Επόμενος σταθμός μας είναι ο Ταΰγετος. «Ξεναγός» μας είναι ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα Taygetos challenge  κ. Νίκος Κωστόπουλος ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η διοργάνωση γίνεται από το κατάστημα 2407 Kardamili Mountain Activities.


Taygetos challenge… γιατί ο συγκεκριμένος αγώνας είναι μια ξεχωριστή εμπειρία;

«Καταρχάς, είναι ο μοναδικός αγώνας στην Ελλάδα, όπου για το τελικό αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε δύο αγώνες! Το Vertical Speed γίνεται το Σάββατο μεσημέρι και την Κυριακή, ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξουν οι αγωνιζόμενοι, τον Taygetos Marathon ή τον Taygetos Experienceή TaygetosFun 5 km.
Παράλληλα, πέραν της ξεχωριστής αγωνιστικής εμπειρίας, η Καρδαμύλη είναι ένας πανέμορφος τόπος που συνδυάζει μοναδικά το δίπτυχο βουνό – θάλασσα. Οι συνήθως εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, η ευκαιρία για μια βουτιά στη θάλασσα μετά τον αγώνα, οι μοναδικές εναλλαγές του τοπίου, καθώς και το εξαιρετικό φαγητό της περιοχής, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που κάνουν την περιοχή άκρως ερωτεύσιμη από την πρώτη κιόλας επίσκεψη!».

Από ποια  σημεία περνά η διαδρομή; 


«Η διαδρομή περιλαμβάνει περάσματα από εντυπωσιακά φαράγγια, δύο φορές του Βυρού και μία της Νούπαντης. Επίσης, η διάσχιση του καταφυγίου άγριας ζωής στα Ντουμπίτσια μεταφέρει τον επισκέπτη κυριολεκτικά σε μιαν άλλη εποχή! Επιπλέον, ο αγώνας διέρχεται από τους κατά σειρά οικισμούς Πετροβούνι, Εξωχώρι, Σαιδώνα, Χώρα,  Τσέρια και Πεδινό ενώ περνάει από το μοναστήρι της Βαϊδενίτσας, τη Μονή Σωτήρος και την Αγία Σοφία.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η μεγάλη διαδρομή είναι ένα πάντρεμα όλων των αξιοπρόσεκτων σημείων της περιοχής, γεγονός που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο».


Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να διαθέτει ένας δρομέας για να τρέξει;

«Η καλή φυσική κατάσταση και η εμπειρία σε ορεινούς αγώνες είναι δυο χρήσιμα συστατικά αλλά χρειάζεται και διάθεση και αποφασιστικότητα για να κάνει κανείς την προσωπική του υπέρβαση, είτε αυτό σημαίνει την επίτευξη κάποιου χρόνου, είτε απλά να τερματίσει!
Αυτό συνεπάγεται βέβαια πως ο κάθε συμμετέχων, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, επιλέγει και το ανάλογο μήκος διαδρομής».

Ποιος είναι ο ορισμός Taygetos challenge;

«Είναι η πρόκληση να βιώσεις την εμπειρία του αγώνα και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, στην αγκαλιά του Ταϋγέτου».



4o Μινωικό Μονοπάτι Μύθων 2017
Επικός αγώνας με «συμπυκνωμένη» όλη την αυθεντική ομορφιά της Κρήτης



Ο Νίκος Φερετζάκης, αθλητής του ορεινού τρεξίματος και βασικός συντελεστής του αγώνα, μας μιλά (και μας παραχωρεί φωτογραφικό υλικό) για τον 4o Μινωικό Μονοπάτι Μύθων 2017, αγώνας που θα λάβει χώρα στην Ιεράπετρα. Περισσότερο μονοπάτι, περισσότερη περιπέτεια και κατά συνέπεια απόλαυση, σε ένα καθαρόαιμο ορεινό αγώνα 26,5 χλμ και θετικής υψομετρικής 1500 μέτρων με το 80 % της διαδρομής σε δάση και μονοπάτια. Μάλιστα,η διαδρομή του  αγώνα  διατρέχει ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα δάση της Κρήτης, του Σελακάνου το οποίο είναι και υπό το καθεστώς Natura2000.


Από ποια  σημεία περνά η διαδρομή; Υπάρχουν κάποια αξιοσημείωτα;

«Η διαδρομή περιλαμβάνει όλες τις ομορφιές της Κρήτης και του γνήσιου κρητικού τοπίου, αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το δάσος και φαράγγι του Ζωναρίου, το παλιό εγκαταλελειμμένο σχεδόν χωριό Μεταξοχώρι (γενέτειρα του Πατριάρχη Μελέτη Μεταξάκη), το φαράγγι Μπουφάνι με τους πολλούς γυπαετούς, το δάσος του Σελακάνου (το μεγαλύτερο δάσος της Κρήτης) το οποίο είναι και υπό το καθεστώς Natura2000, το οροπέδιο Μινό και την απίστευτη θέα του Λιβυκού πελάγους στα τελευταία χιλιόμετρα πριν το τερματισμό στους Μύθους. Επιβλητικές είναι και οι χιονισμένες αυτήν την περίοδο κορυφές των Λασιθιώτικων Βουνών που περιτριγυρίζουν όλη την διαδρομή δημιουργώντας ένα δυνατό πάζλ χρωμάτων και σχημάτων. Επίσης, τα μονοπάτια της διαδρομής είναι τόσο παλιά που πιθανόν να υπήρχαν από την αρχαιότητα, όπως το τμήμα του λεγόμενου Μινωικού Μονοπατιού, λίγο πριν το χωριό Μύθοι. Γενικά υπάρχει πολύ πράσινο και άγρια ομορφιά σε όλη τη διαδρομή που την κάνει ξεχωριστή και παράλληλα και η εμπειρία που βιώνει κανείς που θα την τρέξει να είναι ξεχωριστή».


Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο συγκεκριμένος αγώνας;


«Το μήνυμα που στέλνει ο αγώνας είναι ότι μέσα από τέτοιες δραστηριότητες γνωρίζουμε την πιο όμορφη και άγνωστη μεριά της Κρήτης, ότι η Κρήτη δεν είναι μόνο παραλίες και όμορφες ακρογιαλιές, αλλά και μια απαράμιλλης ομορφιάς ενδοχώρα που οφείλουμε να την προστατεύσουμε να την αξιοποιήσουμε  με μια ήπιας μορφή τουριστική ανάπτυξη. Η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθεί για αυτό που λέγεται ορεινός τουρισμός, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και θα αναγκαστούν να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες και αλόγιστες ενέργειες σε βάρος του οικοσυστήματος και φύσης από διάφορους ασυνείδητους. Επίσης ότι μέσα από τέτοιου τύπου δραστηριότητες ερχόμαστε  πιο κοντά στον αθλητισμό, και μέσα από τον αθλητισμό στη φύση».


Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να διαθέτει ένας δρομέας για να τρέξει;

«Επειδή το πεδίο είναι ορεινό και περιλαμβάνει κάθε είδους terrain από μονοπάτια χωμάτινα, πετρώδη, ανηφορικά, κατηφορικά, καλό θα ήταν να υπάρχει η ελάχιστη οικειότητα με το ορεινό περιβάλλον. Ο μεγάλος αγώνας των 26,5 χλμ δεν θεωρείται extreme αλλά μια προηγούμενη εμπειρία από κάποιο άλλο παρόμοιο αγώνα θα το συνιστούσαμε, σχεδόν θα το υποχρεώναμε,  σε κάθε ένα που θέλει να συμμετάσχει. Για τους πιο αρχάριους υπάρχει ο μικρός αγώνας των 12,5 χλμ που θέλουν να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν τέτοιου είδους εμπειρία».


Τέλος, ποιος είναι ο ορισμός που θα δίνατε στο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων;

«Ένας επικός αγώνας τρεξίματος με «συμπυκνωμένη» όλη την ομορφιά της Κρήτης σε μια καθαρόαιμη ορεινή διαδρομή που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.



«Tips» για αρχάριους δρομείς



Η Personal Trainer/ Fitness Editor/ Wellness Expert  Εβελίνα Νύκτα δίνει μέσα από τη Natura NRG συμβουλές για αρχάριους δρομείς, καθώς η επιθυμία και το πάθος για τον αγώνα πρέπει να τιθασευτούν για να αποφευχθούν τραυματισμοί και μικροατυχίες. Συγκεκριμένα η κα. Νύκτα υπογραμμίζει: Οι runners πολλαπλασιάζονται, το τρέξιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας,  ο κόσμος αναζητά την εκτόνωση και το μόνο που μένει είναι ό, τι κάνουμε, να το κάνουμε σωστά ώστε να έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα.
-Το σημαντικότερο απ όλα είναι πλην των χιλιομέτρων που μπορεί να κάνουμε καθημερινά για να αυξήσουμε την αντοχή μας, θα πρέπει να φροντίσουμε για την συνολική μας εικόνα - δύναμη, αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη απόδοση.

-Μια προετοιμασία μαραθωνίου, ανεξαρτήτως των χιλιομέτρων που θα διαλέξουμε να αγωνιστούμε, εκτός του τρεξίματος θα πρέπει να περιλαμβάνει προπονήσεις ενδυνάμωσης.

-Μοιράζουμε το πρόγραμμα των προπονήσεων  έτσι ώστε να περιέχει, διαλειμματικές προπονήσεις, προπονήσεις με βάρη και long run.

-Προσέχουμε την διατροφή μας. Το «καθαρό» φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τον οργανισμό μας, την μείωση του λίπους, στην ψυχολογία μας  και κατ επέκταση στην απόδοση μας.


-Δεν ξεχνάμε να ενυδατώνουμε διαρκώς τον οργανισμό μας. Χάνουμε υγρά και πρέπει να τα αναπληρώνουμε. Η σωστή ενυδάτωση ενισχύει την απόδοση και την διάθεσή μας.


Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου