Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Αναλύοντας την κακοποίηση στην Ελλάδα

Η μάστιγα της κακοποίησης και οι παράμετροι  αυτής θα  αναλυθούν στην ημερίδα που διοργανώνει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί»  την 1η Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σκοπός της  ημερίδας είναι η ανάλυση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης καθώς και η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης αυτής. 
Κατά τη διάρκεια της ειδικοί και επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις μορφές της κακοποίησης όπως έχουν διαμορφωθεί αλλά και καταγραφεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και θα συζητηθούν δυνατότητες αντιμετώπισης της.

Στην πρώτη ενότητα, οι ομιλητές θα σκιαγραφήσουν το μέγεθος του προβλήματος της Παιδικής Κακοποίησης και τις επιπτώσεις αυτής στα παιδιά ανά ηλικιακή ομάδα.


Στη δεύτερη ενότητα,  θα αναλυθεί η αυξανόμενη έκταση που έχει λάβει  ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ένα κίνδυνος που ελλοχεύει ακόμα και στο ίδιο περιβάλλον του σπιτιού μας με δεδομένη την ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας. Ένα ακόμη θέμα που θα αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, είναι η Σεξουαλικότητα και Εφηβεία: πορνογραφία, sexting και online sexual grooming. 




Ενδεικτικά οι θεματικές  ενότητες έχουν ως εξής:

Α’ Ενότητα

«Η εμπειρία της γραμμής 11525 Μαζί για το Παιδί: α) Διερεύνηση αιτημάτων και διαδικασία καταγγελίας, β) Διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής.»

Εισηγητές: Νίκος Γιώτας, Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής & Δρ. Λευτέρης Πετρόπουλος


«Παιδική Κακοποίηση: Το μέγεθος του προβλήματος», Εισηγήτρια: Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ
H παιδική κακοποίηση αφορά βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές εκ μέρους των ενηλίκων που προκαλούν βλάβη, τραύμα, πόνο και φόβο στο παιδί.  Διαπιστώνονται διάφορες  μορφές κακοποίησης (παραμέληση, σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική κακοποίηση.

«Κακοποίηση βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας», Εισηγήτρια: Αλεξία Βερνίκου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Τι εννοούμε όταν λέμε «κακοποίηση» σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Τι μορφές παίρνει η σωματική κακοποίηση, η σεξουαλική κακοποίηση, η ψυχική κακοποίηση και η παραμέληση στα παιδιά αυτών των ηλικιών;


«Κακοποίηση - παραμέληση στην παιδική ηλικία: Επιπτώσεις στη σωματική υγεία»,
Εισηγήτριες: Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ Αττικόν  & Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Η κακοποίηση - παραμέληση στην παιδική ηλικία επιφέρει σημαντικούς, και δυνητικά μη αναστρέψιμους, κινδύνους για τη ζωή και την σωματική υγεία του ατόμου.

«Νευροψυχολογικές εγγραφές της κακοποίησης: Πως καταγράφει ο εγκέφαλος την κακοποίηση σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης;», Εισηγήτρια: Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακή Γνωστική Νευροεπιστήμη

Η ομιλία θα επικεντρωθεί σε πρόσφατες έρευνες των νευροεπιστημώνων που περιγράφουνε τα συγκεκριμένα αποτυπώματα της κακοποίησης στον εγκέφαλο.

Β’ Ενότητα:

«Ανήλικοι και Διαδικτυακές Παγίδες», Εισηγητής:  Δρ. Γεώργιος Νάκος, Ψυχολόγος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Θα αναφερθεί στα ακόλουθα: α) η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, β) διαδικτυακές απειλές για τους ανηλίκους και μέτρα προστασίας, γ) το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθώς και η πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, δ) καμπάνια ενημέρωσης SAY NO της EUROPOL.

«Πολιτικές προστασίας του παιδιού στο διαδίκτυο», Εισηγήτρια: Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

«Σεξουαλικότητα και Εφηβεία: Πορνογραφία, Sexting και online sexual grooming», Εισηγήτρια : Δρ. Νιόβη Μιχαλοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος
Τα νέα δεδομένα, όπου η online πορνογραφία έχει αντικαταστήσει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το sexting την ερωτική αλληλογραφία και το online sexual grooming αποτελεί νέα μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, θέτουν τους εφήβους σε νέους κινδύνους και απαιτούν την έγκαιρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

«Ενδυνάμωση των Παιδιών & Εφήβων απέναντι στον διαδικτυακό εκφοβισμό», Εισηγήτρια: Βανέσσα Ερμηλίου, Ψυχολόγος, ΠΜΣ «Κλινικής Ψυχολογίας» ΕΚΠΑ

Η παρενόχληση μέσω του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Αναλυτικότερα, οι συμπεριφορές που εμπίπτουν στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι: η κοροϊδία και ο εξευτελισμός του θύματος σε ένα chat-room, η αποστολή αισχρών, προσβλητικών ή απειλητικών μηνυμάτων μέσω του διαδικτύου, καθώς και η αποστολή αισχρού υλικού κατά τις συνομιλίες, η κοροϊδία ενός ατόμου μέσα από ψεύτικα προφίλ, η ανάρτηση προσωπικού υλικού χωρίς την συγκατάθεση του ατόμου στο οποίο αναφέρεται και τέλος ο  αποκλεισμός ενός ατόμου από μια ομάδα ή διαδικτυακή δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου