Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ανομία που την καλύπτει το... «άσυλο»



Πανεπιστήμια σε απόγνωση: Διακίνηση ναρκωτικών, ανομία απάθεια από Πολιτεία
Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές ζητούν, όλο και πιο επιτακτικά, τη λήψη μέτρων για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών γύρω από τους χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Το Κύμα αντιδράσεων για τα φαινόμενα ανομίας με τα οποία είναι αντιμέτωπα τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
Αποκορύφωμα των αντιδράσεων, το συμβολικό «λουκέτο» που είχε  βάλει πριν λίγες ημέρα η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών λόγω της διακίνησης και εκτεταμένης χρήσης ναρκωτικών εντός και εκτός ιδρύματος.
Ωστόσο δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά το θέμα, αλλά και οι «νταήδες» που στήνουν κλίκες και απειλούν φοιτητές (κυρίως πρωτοετείς).
Δυστυχώς το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και δεν είναι τωρινό.


Μάστιγα

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δημοσιοποίησε τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει για την ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ. Η έρευνα κάλυψε την περίοδο 1-1-2011 έως 31-12-2017 και πήρε μορφή συστηματικής ηλεκτρονικής επεξεργασίας και οργάνωσης από το γραφείο Τύπου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πανεπιστημιακοί είναι οι στόχοι των περισσότερων περιστατικών. Τα 95 από τα 358 περιστατικά αφορούν επιθέσεις βίας (σωματικής ή λεκτικής) εναντίον τους, ενώ για τους φοιτητές ο αριθμός αφορά τα 34 περιστατικά. Το ΑΠΘ κατέχει την πρωτιά στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στον Τύπο. Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας βρίσκεται στην πρώτη θέση με 113 περιστατικά και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 70 περιστατικά, το ΕΜΠ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 37 και 36 περιστατικά αντίστοιχα.
Η παρεμπόδιση δραστηριότητας έχει καταγραφεί σε 107 περιπτώσεις, οι καταλήψεις σε 87, ενώ έχουν καταγραφεί 67 εισβολές αγνώστων σε πανεπιστημιακό χώρο. Βέβαια, τα παραπάνω αδικήματα είναι τα περισσότερα, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που προκαλούν τρόμο. Ενδεικτικά, η έρευνα μιλάει για: γροθιές κατά πρώην πρύτανη, φωτοβολίδες κατά φοιτητών, ξυλοδαρμό και τραυματισμό φοιτητή, σύλληψη ένοπλου ληστή, εισβολή κουκουλοφόρων σε αίθουσα και τραυματισμό φοιτητών, διάρρηξη με αλυσοπρίονο... Επίσης, καταγράφονται περιπτώσεις όπως ένοπλες ληστείες, εμπρησμοί, φόνος, βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών.



Το άσυλο

Από τα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει ξεκάθαρα κατά πόσον η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το 2011 ελάττωσε τα περιστατικά ανομίας στα ΑΕΙ . Μάλιστα, κατά τον πρώτο χρόνο έπειτα από την εφαρμογή του νόμου 4009, τα περιστατικά βίας πολλαπλασιάστηκαν καθώς η τήρησή του υπονομεύτηκε. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι όποτε επιχειρούνταν η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. σε πανεπιστημιακούς χώρους, ακολουθούσε συνήθως πλήθος αντιδράσεων.



Παρέμβαση της επικεφαλής του Μέτωπου Νίκης Ραχήλ Μακρή μετά από τα συμβάντα βίας που καταγράφονται εντός των πανεπιστημιακών χώρων:


Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στα πανεπιστήμια της χώρας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τις συνεχείς καταγγελίες που λαμβάνουμε στο Μέτωπο Νίκης από φοιτητές για ύπαρξη φαινομένων εκτεταμένης ανομίας και διάπραξης ακόμα και σοβαρών κακουργημάτων στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, Υπενθυμίζουμε στον κύριο Τσίπρα και στην παρέα του ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θεσπίστηκε για να προστατεύει ιδέες και όχι κακοποιά στοιχεία. θεσπίστηκε για να προστατεύει τους καθηγητές και να διασφαλίζει το ακαταδίωκτο για τις ιδέες τους από τις εκάστοτε εξουσίες στις οποίες μπορεί να μην είναι αρεστοί.

Θεσπίστηκε για να προστατεύει τους φοιτητές από τις διώξεις από τις εκάστοτε διορισμένες πρυτατικές αρχές και διορισμένους καθηγητές όπως έγινε στην περίπτωση μου εξαναγκάζοντας με σε διακοπή του προγράμματος στο οποίο φοιτούσα και αποκλείοντας με για πολιτικούς λόγους από το συνταγματικό δικαίωμα μου, στην μάθηση.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βιώνουμε τον απόλυτο εξευτελισμό με ομάδες αναρχικών στις οποίες συμμετέχουν παιδιά μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνουν σχολές, να δέρνουν καθηγητές ή να τους χτίζουν μέσα στα γραφεία τους, να καταστρέφουν δημόσια περιουσία και να απειλούν ακόμα και την ζωή φοιτητών . Όλα αυτά βέβαια με την απόλυτη ανοχή και κάλυψη του δυστυχώς πανεπιστημιακού υπουργού του Τσίπρα Γαβρόγλου.

Ως βουλευτής κατέθεσα πολλές φορές από το βήμα της βουλής τις προτάσεις μου που αποτελούν σήμερα προτάσεις του πολιτικού φορέα Μέτωπο Νίκης του οποίου είμαι επικεφαλής μεταξύ των οποίων την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (campus police) κατά το Αμερικανικό μοντέλο.

Αστυνομίας οργανωμένης σε αυτόνομα αστυνομικά σώματα που θα δρα αποκλειστικά μέσα στα όρια της πανεπιστημιακής έκτασης και θα υπάγονται στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές , Με πλήρεις αστυνομικές εξουσίες και αρμοδιότητες για μια σειρά παραβάσεων και με δικαίωμα σύλληψης και κράτησης από τα στελέχη της που θα φέρουν στις στολές τους τα διακριτικά του Πανεπιστημίου. Η θέσπιση θεσμού πανεπιστημιακής αστυνομίας σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για όσους σπάνε και καταστρέφουν δημόσια περιουσία μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα από παρανομούντες που ντυμένοι με τον μανδύα του "επαναστάτη", εδραιώνουν το αίσθημα ανασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου