Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Με γερμανικό διαβατήριο τα Σκόπια μετονομάζονται «Μακεδονία»


Τι κρύβουν οι αποσκευές της Μέρκελ, γιατί βιάζεται ο Τσίπρας πως και γιατί τρίβει τα χέρια του ο Στόλτενμπεργκ;



Η κορύφωση του ονοματολογικού και το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

696, 371 χλμ μακριά από τις ιαχές, περί μακεδονικές γλώσσας του Ζάεφ  θα παιχτεί το κύριο μέρος της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς  ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να βιάζεται να το κλείνει το θέμα «φοβούμενος» τις εκλογές αλλά και «ωθούμενος» από εξωγενείς παράγοντες καθώς οι μεγάλοι παίχτες θέλουν ένα γρήγορο happy end στο ονοματολογικο.  
Γι’ αυτό το λόγο έρχεται και η καγκελάριος Μέρκελ στην Ελλάδα προκειμένου να «δέσει» τα χέρια των επόμενων κυβερνήσεων μέσω των συναντήσεων που θα έχει με αρχηγούς κομμάτων. Ένα παιχνίδι που είχε επαναληφθεί και το 2009 με επιτυχία… ώστε η χώρα να είναι δέσμια. 
Η διαδικασία της επικυρώσης  της συμφωνίας στη Βουλή των Ελλήνων μπορεί να συμβεί και εντός των προσεχών ημερών.
Αναλύσεις επί αναλύσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχουν όλες τους κοινό παρανομαστή. Και ποιος είναι αυτός;  Ότι η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην επικύρωση  θα έχει εξασφαλίσει και την υπερψήφισή της και την απόρριψη πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της ΝΔ. 
Αυτό σημαίνει πως έχει εξασφαλίσει 151 «ναι» για την κύρωση και 150 «όχι» για την πρόταση δυσπιστίας. Διαφορετικά, θα καθυστερήσει την κύρωση μέχρι τον Μάρτιο και θα τη συνδυάσει με την προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Μάιο αφού  η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει ένα από τα βασικά «κλειδιά» στην πορεία προς τις κάλπες.


Το θέμα έχει δημοσιευθεί στις 4 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα "Καρφί"



Γιατί βιάζονται και ποιοι πιέζουν

Το  ΝΑΤΟ επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή διαδικασία. Μάλιστα, υπάρχει επιστολή του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος ζητεί ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών και στις δύο πρωτεύουσες έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019. Εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο θα ενεργοποιήσει και τις διαδικασίες στην Αθήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι μετά τις 18 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.


Ζάεφ: 2019, Χρονιά της «ενσωμάτωσης της Μακεδονίας»


Ο Ζάεφ από την άλλη συνεχίζει την επιθετική του ρητορική αγνοώντας τις ελληνικές αντιδράσεις αφού ωθείται από τις ευλογίες των μεγάλων παιχτών που θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία».
Ως χρονιά της «ενσωμάτωσης της Μακεδονίας» περιέγραψε το 2019 στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Ελπίζω να μετατρέψουμε τις ευχές και τους στόχους μας σε πραγματικότητα, να γίνουμε μια χώρα με ειρήνη και σταθερότητα, να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να γίνουμε μια παγκόσμια και δίκαιη Μακεδονία, με μια οικονομία που λειτουργεί για όλους», προσέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.



Ορόσημο το ταξίδι της Μέρκελ;



Σίγουρα οι Γερμανοί θέλουν και αυτοί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία» και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.
Στο κάδρο αυτό όπως διαμορφώνεται, από τις σκακιέρες της παρασκιανιακής πολιτικής η 10η και 11η Ιανουαρίου είναι οι πιθανές ημερομηνίες θα έρθει το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων.  Όχι, τυχαία καθώς αυτές τις ημέρες θα βρίσκεται στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια επίσκεψη που οι πληροφορίες θέλουν την Γερμανίδα καγκελάριο να συναντάται όχι μόνον και με τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά ενδεχομένως και με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια αναμένεται να ολοκληρωθεί το διάστημα 10-14 Ιανουαρίου, θα συμπέσει δηλαδή με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία έρχεται για πολλούς λόγους (προσφυγικό-οικονομικά) αλλά και για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών δημόσια και ιδιωτικά


Εκλογές στην Ελλάδα και αλλαγή προέδρου στα Σκόπια


Η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών που ζητεί το ΝΑΤΟ οφείλεται, βεβαίως, στον εκλογικό κύκλο στον οποίο εισέρχεται με το νέο έτος η Ελλάδα, όπου η ημερομηνία των εθνικών εκλογών (πέρα από τις τρεις που εκ των πραγμάτων θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο) παραμένει άγνωστη.
Πολιτικές εξελίξεις αναμένονται, όμως, και στην ΠΓΔΜ, καθώς τον Απρίλιο λήγει η θητεία του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.


Το σενάριο της μη επικύρωσης

Αν και η ελληνική Βουλή δεν επικυρώσει τη συμφωνία, δεν θα ισχύουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως αναφέρεται ρητά στις τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση Ζάεφ.

Πιο συγκεκριμένα αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Πρωτόκολλο Ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνταγματικές αλλαγές που θα έχει εν τω μεταξύ προωθήσει η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα αποκτήσουν εκτελεστικό χαρακτήρα και δεν θα δεσμεύουν τη χώρα να αλλάξει το σημερινό της όνομα. Αυτό αναφέρεται καθαρά στο επεξηγηματικό σημείωμα επί της τροπολογίας που αφορά την αλλαγή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».



Η άποψη Κοτζιά


Τη βεβαιότητά του για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που, ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει, και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή, σύμφωνα με άλλους, έναν αναγκαίο συμβιβασμό», είπε ενδεικτικά ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ).



Δεν μπορεί να ακυρωθεί από τους επόμενους


Πολύς λόγος γίνεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την ακύρωση της συμφωνίας την επόμενη ημέρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Σύμφωνα με την ανάλυση του  Άγγελου Μ. Συρίγου αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστήμιου η συμφωνία αφού επικυρωθεί δεν μπορεί να ακυρωθεί.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής υπογραμμίζει:

«Η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αποδεσμευθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών με μία απλή καταγγελία. Κατ’ αρχήν η συμφωνία παράγει ήδη αποτελέσματα και χωρίς την κύρωσή της. Αμέσως μετά την υπογραφή της η Ελλάδα δέχθηκε να επανεκκινήσει η διαδικασία εντάξεως της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αφ’ ης στιγμής η Βουλή των Σκοπίων προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές, το ΝΑΤΟ θα συντάξει το πρωτόκολλο εντάξεως της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία.
Το έγγραφο αυτό αποτελεί ξεχωριστό διεθνές κείμενο από το κείμενο των Πρεσπών. Θα έλθει στη ελληνική Βουλή προς κύρωση ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας των Πρεσπών. Επειδή η αίτηση για ένταξη έχει υποβληθεί με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ, η Ελλάδα βαρύνεται από την ενδιάμεση συμφωνία (και μία σχετική καταδίκη στο Διεθνές Δικαστήριο) να κυρώσει το Πρωτόκολλο (ανεξαρτήτως του τι θα πράξει με τη συμφωνία των Πρεσπών).
Ως προς το θέμα της καταγγελίας, λύσεως ή τέλος πάντων «απαλλαγής» από τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού αυτή κυρωθεί, τα πράγματα είναι (επώδυνα) προβληματικά. Το θέμα ρυθμίζεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (1969) που δεσμεύει τόσο την Ελλάδα όσο και την ΠΓΔΜ. Εκεί περιλαμβάνονται οι εξής δυνατότητες:

(α) ακύρωση, (β) καταγγελία και (γ) λήξη/αναστολή εφαρμογής μιας συνθήκης σε περίπτωση ουσιώδους παραβιάσεως των όρων της.
Η Σύμβαση της Βιέννης ορίζει περιοριστικά τους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται η ακύρωση μιας συμφωνίας. Πρέπει να επικαλεσθούμε πλάνη, απάτη, δωροδοκία, εξαναγκασμό με απειλή ή χρήση βίας και άλλα ανάλογα κατά την υπογραφή της συμφωνίας... Δεν προκύπτει ότι κάτι τέτοιο ίσχυσε, οπότε η πιθανότητα να χαρακτηρισθεί η συμφωνία άκυρη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου