Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Η Κερκόπορτα είναι πλέον ανοιχτή στους γείτονες μας


 
Πως «διάβασαν» την άνευ όρων παράδοση της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, Τούρκοι, Αλβανοί και Βούλγαροι - Αποσταθεροποίησαμε με «κυβερνητική» σφραγίδα την ισχύ μας;

Τι λένε οι ειδικοί και  τι φοβούνται μετά τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε ο Τσίπρας στα Βαλκάνια;


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

H Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα επί της οποίας έχουν αλυτρωτικές βλέψεις σχεδόν όλοι οι γείτονες της. Η Τουρκία στη Θράκη και το Αιγαίο, η Αλβανία με την τσαμουριά, ενώ ακόμα και η Βουλγαρία δεν έχει εγκαταλείψει τα μεγάλα της όνειρα.

Επομένως, όταν παραχωρείς το όνομα της Μακεδονίας, ανοίγεις και τις ορέξεις των γειτόνων για περαιτέρω απαιτήσεις.
Μια υπόθεση ή μια ρεαλιστική προσέγγιση;
 Μήπως η στάση μας ως προς την «παράδοση της Μακεδονίας» αποσταθεροποιεί την θέση μας και ανατρέπει την ισορροπία στα Βαλκάνια;
Στο ερώτημα της επόμενης ημέρας (που εύλογα προκύπτει) παραθέτουν αναλύσεις οι ειδικοί στο «Καρφί».
Η Αντωνία Δήμου, Επικεφαλής Τομέα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας και Εταίρος στο Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής (CMED) στο UCLA, ΗΠΑ κάνει λόγο για άνοιγμα της…Κερκόπρτας που μπορεί να φέρει αλυσιδωτές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε βάρος της χώρας μας.
Την δική του οπτική γωνία παραθέτει στο «Καρφί»  και ο Ιωάννης Αναστασάκης ο οποίος  είναι αντιπτέραρχος εα, στρατηγικός αναλυτής και σύμβουλος σε θέματα «ασφάλειας για την οικονομική ανάπτυξη».
Ο κ. Αναστασάκης δεν κρύβει τις ανησυχίες του για αυξημένους εθνικούς κινδύνους μετά την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, τονίζοντας πως η υποχωρητικότητα εκλαμβάνεται ως αδυναμία.


Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Καρφί" στις 19-1-2019





Αντωνία Δήμου : «Η Αθήνα κινείται στον αστερισμό του διπλωματικού ρίσκου»

Η  κα. Αντωνία Δήμου  μιλώντας  στο «Καρφί» παρατηρεί έλλειψη ελληνικής αντίδρασης γεγονός που την κάνει να ανησυχεί καθώς διαφαίνεται ότι διπλωματικά η χώρα μας κινείται στον…αυτόματο πιλότο. Ταυτόχρονα τονίζει ότι η Αθήνα είναι αυτή (έναντι των Σκοπίων) που φαίνεται «αδύνατη» αφού εκχωρεί ιστορικά και οικονομικά δικαιώματα!

Πιο συγκεκριμένα η … υπογραμμίζει,

«Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ανοίγει την κερκόπορτα στον αλυτρωτισμό αυξάνοντας τις βλέψεις γειτονικών χωρών σε βάρος της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας. Ξεκινώντας από την περίπτωση των Σκοπίων, οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα από το σκοπιανό κοινοβούλιο διατηρούν εις το ακέραιο την λέξη «Μακεδονία». Τούτο είναι ξεκάθαρο στο τροποποιημένο άρθρο 36 όπου γίνεται ειδική αναφορά σε «μακεδονικούς απελευθερωτικούς πολέμους» καθώς και σε ξεχωριστή ταυτότητα των «Μακεδονικού Λαού» και «Μακεδονικού κράτους». Προδήλως, το άρθρο 36 αποτελεί την βάση για την έγερση μελλοντικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας από εθνικιστικά στοιχεία εντός των Σκοπίων που οραματίζονται την αναβίωση της περίφημης «Μακεδονίας του Αιγαίου». Επίσης η ψηφισθείσα τροπολογία θέτει ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» σε γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα καθώς δεν προκρίθηκε η χρήση του όρου «διασπορά» στις σχετικές αναφορές περί δήθεν μακεδονικού λαού που ζει στο εξωτερικό.
Η έλλειψη ελληνικής αντίδρασης επιβεβαιώνει ότι η διπλωματία της χώρας μας κινείται στον αυτόματο πιλότο στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα σε γειτονικές χώρες. Μοναδική φυσικά εξαίρεση αποτελεί η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έθεσε ζήτημα πρόσθετου πρωτοκόλλου λόγω ασάφειας στη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να διασφαλιστεί αφενός ότι η γλώσσα των Σκοπίων είναι σλαβική και αφετέρου ότι δεν υφίσταται ελληνική αναγνώριση «μακεδονικού έθνους». Ως γνωστόν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, το ζήτημα της ασάφειας συνιστά βασική αιτία για την ακύρωση διεθνών συνθηκών.
Η Αθήνα εκτιμάται ότι κινείται στον αστερισμό του διπλωματικού ρίσκου καθώς εμφανίζεται de facto ως μία αδύναμη χώρα που εκχωρεί ιστορικά και οικονομικά δικαιώματα στα Σκόπια, ανοίγοντας το δρόμο των διεκδικήσεων από χώρες με οιωνεί αναθεωρητικές βλέψεις όπως η Τουρκία. Ειδικά ως προς την τελευταία, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι σε αντιδιαστολή με τα Σκόπια αποτελεί χώρα με υπολογίσιμο γεωπολιτικό βάρος το οποίο συνοδεύεται από στρατιωτική ισχύ ικανή να υποστηρίξει τις όποιες διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας».



«Θα εντατικοποιηθούν οι τουρκικές προκλήσεις»


Στην συνέχεια η κα. Δήμου εξηγεί πως οι Τούρκοι «διαβάζουν» την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς και με αυτόν τον γνώμονα πως θα χαράξουν την εξωτερική πολιτική τους σε βάρος της Ελλάδα.

Λέει χαρακτηριστικά η Ελληνίδα επιστήμονας,  «Η εκλαμβανόμενη από την Άγκυρα ελληνική υποχωρητικότητα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως το σκοπιανό εκτιμάται ότι ενισχύει τον τουρκικό αναθεωρητισμό που εστιάζει στο Αιγαίο και τη δήθεν «τουρκο-μουσουλμανική» μειονότητα που διαβιεί στην ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, η Άγκυρα εκτιμάται ότι πρόκειται να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης προκειμένου να πετύχει την υιοθέτηση νέων αποφάσεων ότι δήθεν η μειονότητα αποστερείται στην Ελλάδα των δικαιωμάτων της όσον αφορά τη δυνατότητα εκτέλεσης των θρησκευτικών της καθηκόντων, τη διοίκηση των ισλαμικών ιδρυμάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Παράλληλα, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι τουρκικές ενέργειες για την υπεράσπιση των συμφερόντων στην «γαλάζια πατρίδα» προβάλλοντας σαφείς αξιώσεις σε θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται έως και νότια της Κρήτης. Στόχος η δημιουργία ενός ντόμινο διεκδικήσεων όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και έλεγχος των θαλάσσιων οδών κατά τρόπο που θα επιτρέψει την τουρκική ιδιοποίηση θαλάσσιων πόρων εντός της ελληνικής επικράτειας».




Ιωάννης Αναστασάκης: Αυξημένοι (πλέον) οι εθνικοί κίνδυνοι

Ο αντιπτέραρχος εα, στρατηγικός αναλυτής και σύμβουλος σε θέματα «ασφάλειας για την οικονομική ανάπτυξη» Ιωάννης Αναστασάκης μιλώντας στο Καρφί σκιαγραφεί τις κατά καιρούς αλυτρωτικές θέσεις, απόψεις αλλά και βλέψεις των γειτόνων της χώρας.
Παράλληλα στην εξίσωση των Βαλκανίων θέτει ακόμη μια μεταβλητή. Και ποια είναι αυτή; Η Τουρκία η οποία φαίνεται να δρα στρατηγικά σε βάρος της Ελλάδας.

Ειδικότερα ο κ. Αναστάσακης υπογραμμίζει,

«Η Ελλάδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των Βαλκανίων. Κατέχει γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση μεγάλης αξίας στο γίγνεσθαι της ανατολικής Μεσογείου. Η αξία αυτή από αρχαιοτάτων χρόνων ως το σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων και ελέγχου των εμπορικών οδών, έχει σήμερα πολλαπλασιαστεί  λόγω του εντοπισμού μεγάλων αποθεμάτων εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Διαχρονικά λοιπόν, αντιμετωπίστηκαν αλυτρωτικές βλέψεις, σχεδόν από όλους τους γειτονικούς όμορους λαούς. Αλβανοί, Σλάβοι, Βούλγαροι, Τούρκοι, προσπάθησαν περιοδικά να εκμεταλλευτούν καταστάσεις,  χρησιμοποιώντας ως όχημα τις αλυτρωτικές τάσεις. Αυτές από Ελληνικής πλευράς αντιμετωπίστηκαν με σκληρούς και συχνά αιματηρούς αγώνες αλλά και με εθνική ομοψυχία.

Η εθνική ομοψυχία του λαού εκφράζεται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, ως εντολοδόχο του απλού κόσμου για τα εθνικά θέματα. Στις μέρες μας βιώνουμε το παράδοξο, μία κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς να έχει καν την συνοχή των κυβερνητικών εταίρων, να χειρίζεται εθνικά θέματα αγνοώντας την εθνική ομοψυχία. Ο σοφός νομοθέτης προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή για την λήψη σοβαρών αποφάσεων στα εθνικά θέματα. Αυτή η αυξημένη πλειοψηφία αφενός δεν υπάρχει, αλλά και αφετέρου η πολιτική σκηνή βομβαρδίζεται με όζουσες κατηγορίες για χρηματισμούς και εκβιασμούς βουλευτών, για απειλές και άλλα απαράδεκτα για μία πολιτεία που στα σπλάχνα της γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Η υπογραφή από ελληνικής πλευράς της συμφωνίας των Πρεσπών, στο βεβαρημένο αυτό πολιτικό περιβάλλον, εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους. Τούτο διότι, η υποχωρητικότητα εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, εκλαμβάνεται ως αδυναμία και ανοίγει την όρεξη για επιπλέον αλυτρωτικές απαιτήσεις, είτε από εθνικιστικές ομάδες, είτε ακόμα και από κυβερνήσεις όμορων κρατών.

Η σημερινή συγκυρία των αλυτρωτικών απαιτήσεων ενέχει αυξημένους εθνικούς κινδύνους, διότι πέραν των διαχρονικών αλυτρωτικών απαιτήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, παράλληλα εξυφαίνεται εκ μέρους της Τουρκίας και ένα στρατηγικό σχέδιο εις βάρος της Ελλάδας».  


Τα «τουρκικά δέντρα» στην Ελλάδα

Στην συνέχεια κάνει μια αποκάλυψη για το πώς η Τουρκία αρχίζει να «αποικεί» στα Βαλκάνια νομότυπα με αργές αλλά σταθερές κινήσεις που έχουν ρίζες… γενεαλογικά δέντρα.
Στις 08 Φεβρουαρίου 2018, το υπουργείο εσωτερικών της Τουρκίας απελευθέρωσε σε κοινή πρόσβαση μία ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας κάθε τούρκος πολίτης βρίσκει το γενεαλογικό του δένδρο. Η εφαρμογή αυτή είναι αποτέλεσμα εργασιών που κράτησαν περίπου 15 χρόνια. Στην ουσία κωδικοποιήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν τα αρχεία του κράτους, από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή. Οι Τούρκοι που έλκουν την καταγωγή τους από χώρες των Βαλκανίων, με κατάλληλη καθοδήγηση οργανώνονται ήδη σε Συλλόγους εθνικής καταγωγής. Ειδικά για την Ελλάδα, εστιάζουν σε περιοχές όπως είναι η Κρήτη και η Μακεδονία.  Επισκέπτονται και αγοράζουν περιουσίες για να δημιουργήσουν ερείσματα στην περιοχή.
Η Τουρκία, έχοντας διεισδύσει οικονομικά και πολιτικά στις Βαλκανικές χώρες, διοχετεύει κατάλληλα τις πληροφορίες, τροφοδοτώντας τις αλυτρωτικές τάσεις εναντίον της Ελλάδας. Είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που υποχρεώνει την Ελλάδα να διαχέει την προσοχή της στα βόρεια και να μειώνει την προσοχή της στα ανατολικά. «Ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω», όπως μας προειδοποίησαν οι σοφοί πρόγονοί μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου