Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Να εμπνεύσω νέους και να φράξουμε το brain-drain


Αποφασισμένος να αποτρέψει ή να μειώσει το brain-drain εμφανίστηκε ο βραβευμένος και διεθνούς φήμης Έλληνας επιστήμονας Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.  
Αυτό ανακοίνωσε στο τέλος ομιλίας του,  για τα όρια της ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης, που παρέθεσε για τους σκοπούς της Ένωσης Μαζί για το Παιδί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Ειδικότερα ο κ.  Δασκαλάκης ανέφερε ότι το κέντρο, όπως το οραματίζεται, θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού.
Όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης, ο απώτερος σκοπός του, πέρα από την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία συστάδας καινοτόμων εταιρειών γύρω από το κέντρο, είναι η συμβολή στην αναστροφή του brain drain. Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ προ τριών μηνών εξέφραζε την απαισιοδοξία του για την ανακοπή της εκροής των πιο ταλαντούχων νέων μυαλών από τη χώρα, που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δήλωνε ωστόσο πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, υπό προϋποθέσεις.
Η αποκάλυψή του για το υπό σχεδιασμό ερευνητικό κέντρο –που προκάλεσε το χειροκρότημα του κοινού– ήλθε στο τέλος μιας ομιλίας στην οποία εστίασε στην υπό εξέλιξη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Να εμπνεύσω νέους ανθρώπους

Ο Δρ. Κωνστανίνος Δασκαλάκης τόνισε πως ο κύριος επιστημονικός του στόχος είναι να ωθήσει νέους ανθρώπους στην γνώση και να την εξελίξουν. Συγκεκριμένα είπε, 
«Είμαι εκπαιδευτικός. Στόχος του έργου μου είναι να «καλλιεργήσει» την ανθρώπινη γνώση περαιτέρω και να εμπνεύσει τους νέους να είναι και ο ίδιοι δημιουργικοί, αλλά και να βρουν τρόπους με τους οποίους θα επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους. Αν στο μέλλον ακούσω πως κάποιο από τα παιδιά που επωφελούνται από τις δράσεις της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»,  ακολουθήσει το δικό μου επιστημονικό πεδίο θα με έκανε πολύ χαρούμενο».


Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης


Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Θεωρία Παιγνίων, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.



Βραβεία

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, και προσφάτως το βραβείο Nevanlinna από την Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union) για εξαιρετικές συνεισφορές στα μαθηματικά θεμέλια των επιστημών πληροφορικής.

«Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας  Nash»

Η εργασία του «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Nash», με τον Paul Goldberg  και τον Χρήστο Παπαδημητρίου, απαντά σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο από την δημοσίευση του John Nash το 1950, για την οποία ο Nash βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η εργασία τους εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Nash, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας. Για τη δουλειά τους αυτή έχουν τιμηθεί με το βραβείο Kalai από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) και το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου