Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Πως τα παζάρια του Ερντογάν αποσταθεροποιούν την Ελλάδα


Με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό ζήτημα χτυπά την αχίλλειο πτέρνα της ΕΕ και κερδίζει συνεχώς


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο καλύτερος γνώστης του παγκόσμιου γεωπολιτικού παιχνιδιού φαίνεται να είναι ο Ερντογάν.
Ο Σουλτάνος δεν διστάζει να τα βάζει στα ίσια με τον πλανητάρχη Τραμπ, να μιλάει στο τηλέφωνο πολύ συχνά με τον Πούτιν, να ξεκινά πολέμους για  κατακτήσει εδάφη, να τρυπήσει ΑΟΖ που απέχουν από τα χωρικά ύδατα της χώρας τους και όταν τον «μαλώνουν» κουνά το δάχτυλο και απειλεί την γηραιά Ήπειρο πως θα την «πλημμυρίσει» με πεινασμένους μετανάστες.
Τι προβλήματα δημιουργεί η επεκτατική εξωτερική πολιτική του σουλτάνου στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι κίνδυνοι που απειλούν την χώρα μας, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του Τούρκου, φωνάζει μέσω των αξιωματούχων της σε κάθε αφορμή και ευκαιρία, μα οι Ευρωπαίοι «συνδαιτημόνες» μας κρατούν τα αυτιά τους κλειστά υπό τον φόβο  της «ισλαμοποίησης» της γηραιάς ηπείρου.


Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019




Δρ. Αθανάσιος Ε.Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής: Ο Ερντογάν θέλει να προκαλέσει πληθυσμιακή αλλοίωση


Ο Δρ. Αθανάσιος Ε.Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής στέλνει ηχηρό μήνυμα μέσα από το «Καρφί» τονίζοντας πως ο Ερντογάν κάνει κινήσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν τριγμούς στην Ελλάδα και θα την αποδυναμώσουν.
Συγκεκριμένα ο διακεκριμένος Διεθνολόγος- Γεωστρατηγικός αναλυτής τονίζει,

«Η στάση της Τουρκίας και οι προκλητικές της ενέργειες  στοχεύουν  μεταξύ άλλων στο να προκαλέσουν  εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα, όπως πληθυσμιακή αλλοίωση, διάτρηση στην κοινωνική  μας συνοχή , μία  νησιωτική εκρηκτική ατμόσφαιρα  ως και περαιτέρω ασύμμετρες απειλές.
Ο Ερντογάν προσπαθεί προς κάθε κατεύθυνση να ενδυναμώσει τον ρόλο της Άγκυρας ως εξελισσόμενη περιφερειακή υπερδύναμη ,που έχει συμφέροντα σε όλες τις ευαίσθητες ζώνες (Β.Αφρική-Μέση Ανατολή-Ανατολική Μεσόγειος-Βαλκάνια), και ως εκ τούτου οι λοιπές χώρες να την υπολογίζουν πολύ ,κάτι που φαίνεται από τις αρκετά «έξυπνες» ενέργειες του σε Κατάρ-Σομαλία-Σουδάν  ως και με την αποδεκτή διεθνώς  νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Η δυναμική ώθηση  του Προσφυγομεταναστευτικού

Ο Ερντογάν εκμεταλλευόμενος την εξέλιξη του Προσφυγομεταναστευτικού σε αχίλλειο πτέρνα της ΕΕ, εκτιμά  ότι αυτή θα παραμείνει καθηλωμένη, ενώ η έκδηλη αμηχανία της αμερικανικής διοίκησης στη διαχείριση της συμπεριφοράς ενός πολύτιμου αλλά αναξιόπιστου και συν τω χρόνω προβληματικού εταίρου, προσφέρει χώρο και χρόνο στην Τουρκία για να κινηθεί δυναμικά.
Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει μιλώντας στο Καρφί ο Δρ. Αθανάσιος Ε.Δρούγος ο οποίος επισημαίνει,

«Ο Ερντογάν για μία ακόμα φορά  επανάφερε τις γνωστές απειλές του κατά των Ευρωπαίων ,αναφορικά με το πρσφυγομεταναστευτικό.,σε μία χρονική στιγμή πριν την συνάντηση του με τον Τραμπ και ενώ η ΕΕ  προχώρησε  με κάποιες αναιμικές και  βελουδένιες κυρώσεις στην Άγκυρα σχετικά με τις παραβιάσεις  της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή ισχυρίζεται ότι με τις τρεις διαδοχικές εισβολές σε Τζαραμπλούς, Αφρίν και Τελ Αμπιάντ -Ρας ε Λέιν  σε ΒΔ  και ΒΑ Συρία , η Τουρκία έχει καταφέρει να επιστρέψουν στις ανωτέρω περιοχές 365.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν στο έδαφος της (από τα περίπου 3,8 εκατ).Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπλοφάρει ,αφού μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές ότι έχει πει ,το έχει υλοποιήσει.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα  η προμήθεια του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 (παρά τις τεράστιες Αμερικανικές αντιδράσεις),οι παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ(στα διάφορα τεμάχια )  οι διαδοχικές εισβολές στη Συρία  κα.
Οπωσδήποτε μέχρι στιγμής η απειλητική συμπεριφορά  τουπρος πάσα κατεύθυνση αποδίδει καρπούς, και προκαλεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα, και αναταραχές σε διάφορες επιμέρους  γεωγραφικές ζώνες».

Ονειρεύεται και κοιτάσματα και επαναφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η όρεξη του έχει ανοίξει για τα καλά και θα διεκδικήσει ΑΟΖ που δεν του ανήκουν με σκοπό να κάνει την Τουρκία τον κυρίαρχο παίχτη στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο δρ. Αθανάσιος Δρούγος ακτινογραφεί την σκέψη του Τούρκου Προέδρου και την παραθέτει στο «Καρφί».
«Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί μερίδιο των όποιων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο για την χώρα του  ,ενώ και στο Κυπριακό ευελπιστεί ότι μπορεί να επιβάλλει τις  κατοχικές θέσεις του και να ικανοποιήσει τα εθνικά του συμφέροντα, εμφανιζόμενος ότι αμύνεται και προασπίζει(!) τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων..
Η προώθηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσω οπλοποίησης των γεωτρήσεων , των  εκτασιακά διευρυμένων αεροναυτικών ασκήσεων, και των τυχοδιωκτισμών  του προς Λιβύη  είναι ένα λίαν υπολογίσιμο μέρος των σχεδιασμών του.Με τις μεταναστευτικές ροές μέσα από τις συνεχείς απειλές του κερδίζει και οικονομικά οφέλη, ενώ τα κράτη της ΕΕ  παραμένουν απέναντι του νωχελικά και υποτονικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου