Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Επιτέλους να σπάσει η σιωπή


Φάκελος: Γυναικεία κακοποίηση

18 γυναίκες στέλνουν το δικό τους μήνυμα: Μην μακιγιάρετε τον πόνο και τις πληγές σας


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ένα ρεπορτάζ που σε κάποια ανεπτυγμένη χώρα θα ήταν άτοπο και θα αναφερόταν ως απλή διατύπωση δυστυχώς στην Ελλάδα του 2019 γίνεται ολόκληρο αφιέρωμα
Φάκελος: Γυναικεία κακοποίηση, μια μάστιγα που δεν λέει να κοπάσει.
Οι κλειστές πόρτες κρύβουν βουβές κραυγές, φόβους και ανησυχίες.
Στο Καρφί αποφασίσαμε να μην σταθούμε σε νούμερα ψυχρά που δεν απεικονίζουν καν το μέγεθος του προβλήματος.
Ηχηρές προσωπικότητες από όλη την Ελλάδα και από τους χώρους της πολιτικής, του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας αλλά και του ελληνικού επιχειρείν στέλνουν μήνυμα.
Μην κρύβετε αυτά που σας χαρακώνουν κάτω από το μακιγιάζ.
Ελευθερώστε τους εαυτούς σας και την ψυχή σας, για εσάς και τα παιδιά σας…

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί στις 23 Νοεμβρίου 2019


























Έλενα Ράπτη, βουλευτής ΝΔ


«Είναι αδιανόητο να το συζητούμε τον 21ο αιώνα αλλά δυστυχώς το θέμα της βίας κατά των γυναικών συνεχίζει να έχει βαθιές ρίζες σε όλες τις κοινωνίες.  Δεν έχει φύλο βιολογικό, αλλά κοινωνικό. Και έχει συνήθως σύμμαχό του τη σιωπή. Ούτε το μακιγιάζ, ούτε το ψεύτικο χαμόγελο μπορούν να κρύψουν τη ψυχική και σωματική κακοποίηση μιας γυναίκας. Δεν αρκεί να διαδηλώνουμε κάθε τέτοια μέρα. Πρέπει να αλλάξουμε τα κοινωνικά στερεότυπα και τις σχέσεις εξουσίας. Αν εξαλειφθούν αυτά, χάνεται και η πρώτη ύλη που δημιουργεί τη βία. Αυτό που κρίνει τον αγώνα μας είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε ανάμεσα στη φετινή παγκόσμια ημέρα και στην επόμενη. Γιατί όσο υπάρχει βία κατά των γυναικών, είναι όλη η υπόλοιπη κοινωνία που πρέπει να κρύβει από ντροπή το πρόσωπό της».    



Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτής ΚΙΝΑΛ Δράμας

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα αθέατο έγκλημα. Ένα έγκλημα που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα δημιουργούν αδιέξοδα, παράγουν ανέχεια και διακρίσεις. Τα προβλήματα αυτά διευρύνουν το τόξο της βίας. Θύματα κυρίως οι γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Ως κοινωνικό φαινόμενο διαβρώνει τις κατά τα λοιπά «σύγχρονες» κοινωνίες. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και ανοιχτά. Η σιωπή πρέπει να σπάσει. Θύματα που εξαναγκάζονται να κρατούν το μυστικό καλά κρυμμένο από φόβο, ντροπή και ενοχές, χρειάζονται τη στήριξή μας. Το στενό οικογενειακό περιβάλλον που σφραγίζει το μυστικό διαπράττει το ίδιο έγκλημα. Το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που παρατηρεί, ξέρει και δεν μιλά εγκληματεί με την απραξία του.
Στην ενδοοικογενειακή βία, στη βία κατά των γυναικών κάθε σιωπή είναι συνενοχή. Για αυτό μιλήστε, μιλήστε, μιλήστε!»



 
Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Τα στοιχεία του ΟΗΕ αποδεικνύουν ότι μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν στη διάρκεια της ζωής τους τη βία, σωματική ή σεξουαλική. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την εφαρμογή πολιτικών που θα εξαλείψουν οριστικά τη βία και τις διακρίσεις κατά των γυναικών. 


Πρέπει να καταστήσουμε την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μια ετήσια αφετηρία εκκίνησης νέων και αποτελεσματικότερων δράσεων για την προστασία των γυναικών».





Ανδριάννα Ζαρακέλη, Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης δήμου Πειραιά, δημοσιογράφος


Δυστυχώς το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών παραμένει πάντα επίκαιρο. Εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν τη βία σε όλες της τις εκφράσεις, με τα στοιχεία για την χώρα μας να είναι σοκαριστικά. Οι κακοποιημένες γυναίκες δεν βρίσκονται σε μακρινές κοινωνίες, είναι δίπλα μας. Μπορεί να είναι η αδερφή μας, η φίλη ή η συνάδελφός μας, που πίσω από το μακιγιάζ και τις κλειδωμένες πόρτες να κρύβει μια τραγική ιστορία. Η εξάλειψη της βίας απέναντι στις γυναίκες είναι υπόθεση όλων, είναι αγώνας για σεβασμό και αξιοπρέπεια.







Ουρανία Σαγιάκου, Δικηγόρος αν. Βουλευτής Δυτικού τομέα Β' Αθήνας


«Η γυναικεία προσωπικότητα στο δυτικό κόσμο-ακόμα- υφίσταται διάφορες μορφές κακοποίησης, όπως ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση κά. Ακόμα και η διάκριση στην εργασία, όπου καταβάλουμε δυσανάλογα μεγαλύτερη προσπάθεια να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά μας, για να αποκτήσουμε μια καίρια θέση ευθύνης, αποτελεί μορφή κακοποίησης. Οι γυναίκες οφείλουμε να σπάμε τη σιωπή μας και να συζητάμε τα κοινά μας προβλήματα χωρίς φόβο και προκαταλήψεις. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε το χώρο που μας ανήκει. Αγαπάμε τον εαυτό μας, δείχνουμε στους άλλους πώς να μας αγαπούν!»


Πηγή Δεβετζή, Ολυμπιονίκης

Στο 2019 που ζούμε  θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που  να κακοποιούν την σύντροφό τους και δεν εννοώ μόνο την σωματική βία  αλλά κ την λεκτική...
Μιλήστε εκφραστείτε κ μην φοβάστε ... κρατήστε ψηλά την αξιοπρέπεια σας , σας αξίζει καλύτερη ζωή,η ζωή είναι μικρή κ πρέπει να ζήσουμε ... μην αφήνετε να περνάει ο χρόνος κ να έχετε πάνω σας σημάδια.. γιατί αυτά τα σημάδια θα σας συντροφεύουν μια ζωή... Αν δεν σκέφτεστε τον εαυτό σας σκεφτείτε τα παιδιά σας ; Πως θα μεγαλώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον άρρωστο !! Πάρε την ζωή στα χέρια σου κ Πολέμα για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ σου!!!»

Ειρήνη Δεληγιάννη, Παιδαγωγός, Παγκόσμια πρωταθλήτρια Τεχνικής Κολύμβησης

«Μην κρύβεσαι πίσω απ’ το χαρούμενο προσωπείο σου,
Μην χαμογελάς ενώ μέσα σου υποφέρεις,
Μην λυπάσαι τον εαυτό σου και τον μειώνεις επειδή κάποιοι άλλοι προσπαθούν να σε πείσουν ότι αξίζεις τέτοιες συμπεριφορές.
Η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική.. Μίλα, πράξε
ζήτα βοήθεια γιατί πολλές φορές οι γύρω σου δεν μπορούν να το καταλάβουν.
Είσαι δυνατή αλλά ποτέ μόνη. Χτίσε το μέλλον που σου αξίζει, πάρε την ζωή στα χέρια σου».








Ρένια Τσιτσιμπίκου, δημοσιογράφος


«Μακάρι οι γυναίκες να αποφασίσουμε να χρησιμοποιούμε το πιο δυνατό μας όπλο, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωπες με την κακοποίηση: τη φωνή μας. Μακάρι να καταλάβουμε ότι, μιλώντας, μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά του φόβου, μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως αναγκαίο, απέναντι στην σωματική, κοινωνική, ψυχολογική, ηθική και σε κάθε άλλη μορφή κακοποίησης με την οποία κάθε σύγχρονη γυναίκα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη. Βάλε ήχο στις σκέψεις σου και μίλα. Ζήτα βοήθεια. Υπερασπίσου τον εαυτό σου. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου».


Νίκη Σερέτη, ηθοποιός:


"Ακόμα και στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό άντρα σαν γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα σαν ανωμαλία"
{ ~ Μάργκαρετ Ατγουντ ~}

... Η χυδαία κοινωνικά κατασκευασμένη αντίληψη, ότι η γυναίκα είναι το αδύναμο φύλο, διαιωνίζεται και φυσικοποιείται. Τα ΜΜΕ γεμάτα κλισέ και σεξιστικά στερεότυπα, παραμορφώνουν συνειδήσεις, αυτοεγκλωβίζουν και συγκροτούν τις κοινωνίες των κλισέ! Οτιδήποτε σεξιστικό αντιμετωπίζεται ως μια κανονικότητα! Το ίδιο ισχύει για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών. Γι'αυτό τα θύματα που κακοποιούνται, οφείλουν να ενημερωθούν πάνω στα θέματα της βίας και να απευθυνθούν στους ειδικούς. Οι κοκκινοσκουφίτσες σήμερα πρέπει να είναι έξυπνες και δυνατές ώστε να λένε "όχι".


Αρετή Ζαχαριάδου, ηθοποιός


«Η θλίψη στα μάτια, ο φόβος στο βλέμμα, το σφίξιμο στο στόμα δεν κρύβονται με όποια παλέτα χρωμάτων κι αν προσπαθήσεις να βαφτείς... τα σημάδια είναι εκεί... δε θα φύγουν ποτέ κι ολοένα θα μεγαλώνουν... κι οι πληγές θα ματώσουν την καρδιά σου και τα δάκρυα θα στεγνώσουν... θα ξεραθούν... STOP.... ΟΧΙ !!! ΟΧΙ σε σένα, όχι σε μένα... ΟΧΙ στη διπλανή, στη φίλη και στην άγνωστη...  Βγες, μίλα, φώναξε, ζήτα. Ζήτα βοήθεια. Ζητά αυτό που σου αξίζει. Ζήτα να ξαναζήσεις πάλι απ' την αρχή. ΕΛΕΥΘΕΡΗ.  Η ζωή είναι ωραία. Μη σταματάς ποτέ να τη διεκδικείς».





Νικολέτα Σφακιανάκη δημοσιογράφος


«Ξέρω κάτι γυναίκες δυνατές. Κάτι γυναίκες που κάθε βράδυ σκεπάζουν την δύναμη τους με την κουβέρτα του φόβου, γιατί τους είπαν ότι δε μπορούν. Αν ανήκεις σε αυτές τις γυναίκες ΜΙΛΑ. Χρησιμοποίησε  την δύναμη που έχεις όχι για να υπομένεις την βία αλλά για να δείξεις ποιος είναι πραγματικά ο αδύναμος και δειλός . Εκείνος που σηκώνει χέρι πάνω σου για να κρύψει την δική του ανασφάλεια. ΦΥΓΕ. ΜΙΛΑ. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ»



Κλαίρη Θεοδώρου, συγγραφέας των εκδόσεων Ψυχογιός

«Μπορείς να καλύψεις τις πληγές, τις μελανιές τα χτυπήματα με make up, μπορείς όμως να καλύψεις τον φόβο, τον πόνο και τη βία στην ψυχή σου; Μπορείς να συγχωρείς εκείνον ξανά και ξανά, μπορείς όμως να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για όλα όσα τον υποβάλλεις; Μπορείς να υποστηρίξεις πως μένεις εξαιτίας των παιδιών σου, μπορείς όμως να είσαι ένα τέτοιο παράδειγμα ζωής γι'αυτά; Ντροπή δεν είναι όταν είσαι χτυπημένος, ντροπή είναι όταν χτυπάς. Δύναμη δεν είναι όταν σιωπάς, δύναμη είναι όταν μιλάς. Κοίτα μπροστά και όχι πίσω, πίστεψε σε σένα, κυνήγησε το θαύμα, γίνε το θαύμα!»









Άννα Ζηρδέλη, ηθοποιός δημοσιογράφος

«Τι ορίζουμε τελικά ως bullying , τη  χρήση βίας , τον εξαναγκασμό , την κακοποίηση , τον εκφοβισμό ;
Είναι ένα συνοθύλευμα όλων αυτών και άλλων τόσων που τα τελευταία χρονιά απλά δεν ξέραμε πως να το ορίσουμε και λίγο πολύ ξανά μασάμε την ίδια τσιχλόφουσκα - bullying .
Μεγαλώνοντας σε μια επαρχιακή πόλη έμαθα να παρατηρώ τον κόσμο πίσω απο την «μάσκα» της καθημερινότητας τους , το γυναικείο make up τους και το ψεύτικο χαμόγελο τους.
Χρόνια μετά αναρωτιέμαι γιατί εξακολουθούν άνθρωποι  εν έτη 2019 όχι να «κακοποιούνται» με οποιαδήποτε άσκηση βίας αλλά να «κακοποιούν».
Τι έλλειψη έχεις ως άνθρωπος και πόσα θέματα ως προσωπικότητα που «πρέπει» να λύσεις;
Το λάθος κάνει αυτός που ασκεί βία με κάθε τρόπο όχι το θύμα που πολλές φορές πιστεύει ότι φταίει .
Κανείς μας δεν θα πρέπει να σωπάσει ... Γιατί φοβάσαι;
Ενεργοποιήσου !
ΕΣΥ  θα βγεις κερδισμένη , πάντα το καλό νικάει έτσι δεν μας μάθανε από παιδιά;».


Αφροδίτη Πρέβεζα, αρχισυντάκτρια στο ipop.gr

Σου συνέβη και σένα. Και πάγωσες. Ένιωσες όπως δεν έχεις ξανανιώσει ποτέ στη ζωή σου. Ένιωσες αδύναμη και ανήμπορη. Δεν είσαι όμως. Σήκω. Έχεις τη δύναμη. Σήκω και μίλα. Κάνε το να σταματήσει. Μην σου το επιτρέπεις αυτό. Ένωσε τη φωνή σου μ’ εκείνες άλλων γυναικών που έχουν υποστεί βία. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε ένα τέλος. Μπορούμε. Όχι μόνο σήμερα. Αλλά κάθε μέρα. Μέχρι να την εξαλείψουμε. Μέχρι να μην υπάρχει. Και θα το καταφέρουμε!













Angelina Sotiri Bsc. Chemistry Founder of EMC skincare


«Ως γυναίκες είμαστε ικανές να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να πούμε όχι στη βία, όχι στο μακιγιάζ που μας κάνει να κρυβόμαστε και να δικαιολογούμε την κακοποίηση. Είμαστε άνθρωποι και αξίζουμε μια σωστή συμπεριφορά και μια ευτυχισμένη ζωή. Μην αφήσεις το φόβο να σε κυριεύσει, διεκδίκησε την ζωή που σου αξίζει χωρίς βία. Δείξε το δέρμα σου υγιές και ευτυχισμένο χωρίς σημάδια κακοποίησης. Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας . Όταν αυτή είναι ασφαλής, το σώμα μας γιατρεύεται και το δέρμα μας ακτινοβολεί . Δε φοβόμαστε. Μιλάμε !».








Αλεξάνδρα Τάμπου εκδότρια του idees mag


«Τώρα, μπορείς να μιλήσεις και συ! Μη διστάσεις! Ένα πολύ δυνατό μήνυμα στήριξης στις γυναίκες που είναι δίπλα μας και καθημερινά υφίστανται κάθε μορφή βίας. 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα βίας και επιθετικότητας, στα σπίτια μας, στις αδερφές μας, στις κόρες μας. Μόνο μιλώντας γι’αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, βλέποντας τα σημάδια και δίνοντας χέρι βοηθείας σε περιστατικά που το χρειάζονται. Βρες τη δύναμη να πεις όχι άλλο πια! Με λίγο μεικ απ και πολλά ψέματα δεν καλύπτονται τα βαθιά τραύματα, γιατί είναι τραύματα ψυχής. Διεκδίκησε τη ζωή που σου αξίζει, που μας αξίζει !»

Τάνια Ώττα, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια:


«Μιλώντας για παγκόσμιες ημέρες, πέρα από τους προβληματισμούς και τις απόψεις, είναι καιρός να περάσουμε στις πράξεις. Η κάθε μορφής κακοποίηση της γυναίκας αποτελεί μελανό σημείο της σύγχρονης εξελιγμένης κοινωνίας και πρέπει να εξαλειφθεί. Αρκεί όλες οι γυναίκες να καταλάβουν ότι ενωμένες είναι πιο δυνατές. Οι γυναίκες, που μέσα στο χρόνο κατάφεραν με πολλούς αγώνες να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, σίγουρα μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε αυτούς που τις βλέπουν ως αντικείμενα εκμετάλλευσης κάθε είδους».






Ελευθερία Γιαννάδου γυμνάστρια

«Μην κρύβετε πίσω από το μακιγιάζ τα τραύματα σας καθώς αυτά που σχίζουν την ψυχή σας είναι βαθιά που δύσκολα γιατρεύονται. Μιλήστε και διεκδικήστε την ζωή που σας αξίζει! Τολμήστε να υψώσετε ανάστημα σε αυτά που σας φοβίζουν και ξεπεράστε τα μεγάλα κύματα. Είστε γυναίκες και είστε ισχυρές! Μην σιωπάτε, οι κραυγές σας να μην είναι βουβές αλλά ηχηρές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου