Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Νίνα Γαλανοπούλου: Αν σβήσουν τα παραμύθια….




Η Νίνα Γαλανοπούλου διαθέτει ένα από τα πιο ωραία βιβλιοπωλεία στο Περιστέρι,την Βιβλιούπολη. Με τα βιβλία της έχουν μεγαλώσει δεκάδες παιδιά στην πόλη μας. Σίγουρα είναι από τους πλέον ειδικούς να μιλήσει για την συμβολή των παραμυθιών στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Τονίζει δε πως η καλλιέργεια της φαντασίας του παιδιού μπορεί να γίνει μόνο με ένα ερέθισμα παραμυθιού.


Γιατί το παραμύθι είναι σημαντικό για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών;
«Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι ίσως το πιο δύσκολο καθήκον το οποίο καλείται να εκπληρώσει ένας γονιός. Από το παραμύθι ή από μία απλή ιστορία, το παιδί μας έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να εμπεδώσει τις ηθικές αρχές τις οποίες προσπαθούμε να μεταδώσουμε, αλλά μπορεί να δει έστω και ασυνείδητα, ότι αυτές είναι οι σωστές και είναι εκείνες που θα πρέπει να αναγνωρίζει και στους υπόλοιπους ανθρώπους, έτσι ώστε να τους κρίνει με τα κατάλληλα κριτήρια και να τους διαχωρίζει. Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο στα χέρια του γονιού, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει έναν γρήγορο, εύκολο και κυρίως ευχάριστο τρόπο να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τα πιστεύω μας και την διάθεσή μας να φτιάξουμε μαζί τους έναν καλύτερο κόσμο».


Ποια είναι η συμβολή του παραμυθιού στην πολιτισμική μας κληρονομιά; 

«Ο προφορικός λόγος είναι εκείνος που διατήρησε ζωντανή τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα αυτής της χώρας τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα, τα βιβλία αυτά αποτελούν τη βάση για να ανατρέξουμε στο παρελθόν μαζί με τα παιδιά μας και να τους δείξουμε όχι μόνον μία άλλη εποχή, αλλά κυρίως για να τα διδάξουμε πως μεταφερθήκαμε από το τότε στο τώρα. Τι κερδίσαμε, αλλά και τι χάσαμε»!!!

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν την δύναμη να σβήσουν τα παραμύθια;


«Εδώ, θα απαντήσω με μία ρήση του Αινστάιν. Η λογική μπορεί να σε πάει από το Α έως το Β, ενώ η φαντασία παντού. Θεωρώ ότι η σημαντικότερη συμβολή του παραμυθιού είναι αυτή. Η καλλιέργεια της φαντασίας του παιδιού μπορεί να γίνει μόνο με ένα ερέθισμα που θα πάρει από ένα παραμύθι. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η τεχνολογία γενικότερα δεν μπορούν φυσικά να βγουν από τη ζωή των παιδιών μας, όμως θα ήταν καλύτερα να μη μένουν μόνο σ’ αυτήν, διότι το μυαλό τους υποχρεωτικά λειτουργεί βάσει του συγκεκριμένου παιχνιδιού.  Αν σβήσουν τα παραμύθια, θα σβήσουν και τα φώτα του μυαλού τους. . Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν από τη φαντασία κάποιου»!!!!! 



 Διαβάστε επίσης:

Λιάνα Δενεζάκη: Δυστυχώς οι ενήλικες υποτιμούν τα παραμύθια

«Ο Μαγικός Κόσμος Των Παραμυθιών»

Παρθένα Τσοκτουρίδου: Άτυχα τα σημερινά παιδιά που δεν ακούν σήμερα παραμύθια

Άννη Θεοχάρη: Τα παραμύθια είναι μια κληρονομία γεμάτη μυστήριο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου