Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Άννη Θεοχάρη: Τα παραμύθια είναι μια κληρονομία γεμάτη μυστήριο



Η Άννη Θεοχάρη είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και ασχολείται με τα παιδιά κάνοντας θεατρικό παιχνίδι, δραματοποιήσεις και αφηγήσεις παραμυθιών.
Σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικής λογοτεχνίας είναι από τις πλέον αρμόδιες να μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι το παραμύθι στα παιδιά.
Στο Πινάκιο υποστηρίζει πως το παραμύθι είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης καθώς είναι μια κληρονομιά γεμάτη μυστήριο με κωδικοποιημένους τους προβληματισμούς.
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν τα βιβλία της Το Σιτάρι και Ένας Ξεχωριστός Φίλος


Γιατί το παραμύθι είναι σημαντικό για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών;
«Αν το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο τότε τα παραμύθια είναι ένα παράθυρο στο φανταστικό κόσμο. Το παιδί διαβάζοντας παραμύθια, ταυτίζεται με τους χαρακτήρες, αναπτύσσει την φαντασία του, καλλιεργεί το μυαλό του, διασκεδάζει, λυπάται, συμπάσχει, μαθαίνει τον πραγματικό κόσμο με τον πιο φανταστικό τρόπο»!   
Ποια είναι η συμβολή του παραμυθιού στην πολιτισμική μας κληρονομιά;
«Το παραμύθι είναι μέρος της ελληνική παράδοσης. Τοπικοί μύθοι και ιστορίες περνούν από γενιά σε γενιά υπογραμμίζοντας την ανάγκη των ανθρώπων να εξηγήσουν όλα όσα δεν μπορούν να κατανοήσουν. Είναι πολύ σπουδαίο να καταγράφονται τα λαϊκά παραμύθια και να συνεχίσουν να λέγονται. Είναι μια κληρονομιά γεμάτη μυστήριο με κωδικοποιημένους τους προβληματισμούς και τις απορίες που δημιουργούνται σε κάθε γενιά».

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν την δύναμη να σβήσουν τα παραμύθια;
«Νομίζω μιλάμε για διαφορετικές μεταξύ τους ας το πούμε ασχολίες που δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Μπορούν να υπάρξουν παράλληλα στη ζωή ενός παιδιού χωρίς το ένα να καταλαμβάνει υποχρεωτικά το χώρο του άλλου. Χρειάζεται μέτρο όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή. Είναι στο χέρι των γονιών να περάσουν στα παιδιά τους την αγάπη για τα βιβλία». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου