Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Σπύρος Μουρατίδης: Οι πολιτικοί μας έχουν αστείρευτη φαντασία!

Χωρίς αυτήν (σ.σ φαντασία)  πώς θα ανακάλυπταν τόσους φόρους ή πώς θα επινοούσαν τόσα τεχνάσματα για να ξεγελάσουν τον κόσμο με σκοπό να μην χάσουν την εξουσία;


Οι νέοι δεν γνωρίζουν Ιστορία είτε γιατί δεν τη διδάσκονται είτε γιατί δεν τη διδάσκονται με τον τρόπο που θα τους κάνει να την αγαπήσουν».


 Υπάρχουν στιγμές που η εξαίρεση χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας…Αυτή θα είναι και η λογική του συγκεκριμένου Προλόγου της παρούσας συνέντευξης. Κι ο λόγος; Επειδή μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω στην ομάδα του Πινακίου τον (μοναδικό) καλλιτέχνη Σπύρο Μουρατίδη. Τον γνώρισα πριν λίγο καιρό στο Περιστέρι όπου παρουσίαζε τις γελοιογραφίες του. Αμέσως «δέσαμε» όταν του είπα για το Πινάκιο και μου πρότεινε να μου παραχωρεί τις (καυστικές πολλές φορές) εικόνες που γεννά με το μυαλό και αποτυπώνει με καρδιά και με χρώματα για να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Τον ευχαριστώ δημόσια για την τιμή που μου κάνει σε εμένα αλλά και στους αναγνώστες μου.
Στα της συνέντευξης μου μιλάει για το πώς ασχολήθηκε με την γελοιογραφία, αλλά και  αν υπάρχουν όρια σε αυτήν…Δεν κρύβει δε την ικανοποίηση του όταν τα έργα του έχουν διαδραστικό ρόλο και αποτελούν εφαλτήριο συζήτησης με τον κόσμο που τα βλέπει
Επίσης μου λέει και για το Πυροσβεστικό Σώμα που ήταν Αντιστράτηγος…Πραγματικά πρόκειται για ένα σπάνιο άνθρωπο και καλλιτέχνη από τους λίγους..Σας παραθέτω την συνέντευξη αλλά και σκίτσα του!
Και επιτρέψτε μου να τον ευχαριστήσω ξανά… «κ. Μουρατίδη σας είμαι ευγνώμων για την τιμή που μου κάνετε να φιλοξενώ στο Πινάκιο τα έργα σας»  Μπορείτε να κάνετε like και στην επίσημη σελίδα του εδώ

Συνέντευξη στονΛευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ

Κε. Μουρατίδη η γελοιογραφία πως προέκυψε;

«Πάντοτε ήθελα να ασχοληθώ με τη γελοιογραφία. Απλά είχα κάποιες αναστολές, σκεπτόμενος αν είχα την ικανότητα να σκιτσάρω. Την αφορμή μού την έδωσε η περίπτωση ντοπαρίσματος ενός αθλητή από την Αυστραλία λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του 2004. Τότε δημοσίευσα την πρώτη μου γελοιογραφία σε εφημερίδα της Κέρκυρας (Επισημάνσεις της Κυριακής) και από τότε δεν σταμάτησα να σκιτσάρω».


Θεωρείτε πως το πενάκι σας είναι ένα ισχυρό όπλο κόντρα σε όσα συμβαίνουν τα χρόνια των μνημονίων;

«Αν είναι ισχυρό όπλο δεν γνωρίζω, «όπλο» όμως είναι σίγουρα».

Στην γελοιογραφία υπάρχουν όρια και αν ναι τα έχετε υπερβεί κάποιες φορές;

«Πρέπει να υπάρχουν όρια, τα οποία θέλω να πιστεύω ότι δεν τα έχω υπερβεί. Βέβαια θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι άλλο είναι η υπέρβαση κάποιων ορίων και άλλο η υπερβολή αφού πολλές φορές, όπως γίνεται και σε  άλλου είδους τέχνες, πρέπει κανείς να υπερβάλλει για να δώσει το στίγμα της πραγματικότητας».

Τελικά η εικόνα είναι πιο δυνατή από τις λέξεις; Πως το εισπράττετε εσείς;

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και έτσι ακριβώς το εισπράττω και εγώ και στην πράξη. Μου έχει τύχη να μου θυμίζουν κάποια παλιά μου γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε πριν αρκετά χρόνια, ενώ αμφιβάλλω αν το ίδιο μπορεί να συμβεί με κάποια λόγια μου μετά από τόσο καιρό».

Υπήρξαν φορές που κάποιος να ανέλυσε μια γελοιογραφία σας και να έδωσε επεκτάσεις στην ερμηνεία που δεν είχατε σκεφτεί εσείς;

 «Κάτι τέτοιο έχει συμβεί αρκετές φορές όταν τυχαίνει και συζητάω για κάποια γελοιογραφία μου, κυρίως κατά τη διάρκεια ατομικών μου εκθέσεων όπου επιδιώκω πάντα τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με τους επισκέπτες».

Η τέχνη σας είναι διαδραστική;

«Σαφέστατα κάτι που φαίνεται κυρίως από τα σχόλια που αναρτώνται στο διαδίκτυο».

Ποια χρώματα θα χρησιμοποιούσατε για να σκιαγραφήσετε το μέλλον της χώρας;

«Έχοντας τη σκέψη μου στις νέες και τους νέους της πατρίδας μας, θα χρησιμοποιούσα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Μπόρα είναι και θα περάσει, αρκεί να βοηθήσουμε όλοι με τη στάση μας».

Ζείτε στην Κέρκυρα, η κρίση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και εκεί;

«Η κρίση έχει κτυπήσει για τα καλά και την Κέρκυρα. Απλά επειδή έχει πολύ τουρισμό η κατάσταση είναι καλύτερη από κάποια άλλα μέρη».

Είστε Αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι άντρες του Σώματος παλεύουν με τα θηρία; Και τι εννοώ…Για το έργο που παράγουν πληρώνονται ανάλογα ή έχουν κάποια προνόμια;

 «Όπως όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι έτσι και οι πυροσβέστες έχουν πληγεί οικονομικά. Εξάλλου, όπως όλοι οι ένστολοι, είναι και οι πιο ευάλωτοι αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Το  μοναδικό αλλά και το πιο σημαντικό προνόμιο που έχουν δεν είναι οικονομικό, είναι η αγάπη του κόσμου».

Υπήρχαν στιγμές στην καριέρα σας που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε και αν ναι γιατί και πότε;

«Ούτε για αστείο ακόμα και τότε που θίχτηκα άμεσα από την αναξιοκρατία που επικρατούσε στο Σώμα, αποτέλεσμα της επιρροής και των παρεμβάσεων των πολιτικών. Η δουλειά μου ήταν ό,τι καλύτερο μου είχε συμβεί μετά την οικογένειά μου».

Πιάνομαι από το βιογραφικό σας στο σημείο που λέτε πως είστε διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και σας ερωτώ…Ο κόσμος και κυρίως οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν την ιστορία τους;  Αν όχι είναι ένα σημείο πάνω στο οποίο πατάνε αυτοί που θέλουν να μας εξουσιάζουν;

 «Η εξουσία, έχοντας τη δυνατότητα να διαμορφώσει μέσω της παιδείας τη σκέψη των μελλοντικών ψηφοφόρων και όχι φυσικά των μελλοντικών πολιτών, δεν θα άφηνε και δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι νέοι δεν γνωρίζουν Ιστορία είτε γιατί δεν τη διδάσκονται είτε γιατί δεν τη διδάσκονται με τον τρόπο που θα τους κάνει να την αγαπήσουν».

Εσείς για να φτιάξετε μια γελοιογραφία επιστρατεύετε την φαντασία σας σε συνάρτηση με την λογική, αυτό αν συνέβαινε από τους πολιτικούς μας και τους ηγέτες μας πως θα ήταν η Ελλάδα σήμερα;

«Είναι αυτονόητο ότι θα ζούσαμε σε μια Ελλάδα εντελώς διαφορετική. Βέβαια και οι πολιτικοί μας έχουν φαντασία. Χωρίς φαντασία πώς θα ανακάλυπταν τόσους φόρους ή πώς θα επινοούσαν τόσα τεχνάσματα για να ξεγελάσουν τον κόσμο με σκοπό να μην χάσουν την εξουσία. Επίσης, έχουν λογική, μόνο που αυτή απλά έχει άλλη βάση και εμείς δεν τους «καταλαβαίνουμε»».

Το προφίλ του

Ο Σπύρος Μουρατίδης είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, επίτιμος διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, πτυχιούχος Νομικής, διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, γελοιογράφος και ζωγράφος.

Η δραστηριότητά του ως γελοιογράφου:

- Δημοσιεύει γελοιογραφίες στις εφημερίδες της Κέρκυρας: ΄΄Επισημάνσεις της Κυριακής΄΄ και ΄΄Κερκυραϊκά Νέα΄΄. Επίσης γελοιογραφίες του δημοσιεύονται και στο περιοδικό της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας.

- Συνεργάζεται με το δημοσιογράφο Χρήστο Γραμμένο, από τον οποίο αθλητικές γελοιογραφίες του αναρτώνται σε δύο ιστοσελίδες της Κέρκυρας (www.corfucorner.gr και www.aokerkyra.com) και δημοσιεύονται στις εφημερίδες ΄΄Η Κέρκυρα Σήμερα΄΄ και ΄΄Ενημέρωση΄΄.

- Έχουν αναρτηθεί πολιτικές γελοιογραφίες του σε διάφορες ιστοσελίδες.

Έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω ατομικές εκθέσεις:



- Tον Ιούνιο του 2006 και του 2007 στην Κέρκυρα, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, σε σχετικές με το περιβάλλον εκδηλώσεις.

- Τον Οκτώβριο του 2009, σε συνεργασία με την πινακοθήκη Κέρκυρας, στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κερκυραίων, με θέμα ΄΄Γελοιογραφείν εν Κερκύρα΄΄.

- Το Μάιο του 2010, σε συνεργασία με την Ε.Η.Μ. (Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών), στην αίθουσα ΄΄Κώστας Φρόντζος΄΄ του Λαογραφικού Μουσείου, στα Ιωάννινα.

- Το Μάιο του 2012, σε συνεργασία με την Π.Α.Ε. Α.Ο. Κέρκυρα, τον ερασιτέχνη Α.Ο. Κέρκυρα και το σύλλογο φιλάθλων του Α.Ο. Κέρκυρα ΄΄VOURLIGANS΄΄, στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας, με θέμα το ποδόσφαιρο.

- Το Σεπτέμβριο του 2012, σε συνεργασία με την πινακοθήκη Κέρκυρας, στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κερκυραίων, με θέμα ΄΄Την εποχή ... των μνημονίων΄΄.

- Τον Ιούλιο του 2013, σε συνεργασία με το Δήμο Παξών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Γάιο. 
- Τον Ιανουάριο του 2014, σε συνεργασία με την Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος(Ε.Α.Π.Σ.), στην αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Περιστερίου, στην Αθήνα.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος του συλλόγου φίλων γελοιογραφίας, της FECO - GREECE – LEVADIA, της ΕΙ.Κ.Ε.  (Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης) και της Λέσχης Φίλων Κόμικς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου