Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μπάμπης Δούναβης: Η ζωή είναι ένας προσωπικός μόχθος για να ζω αξιοπρεπώς και ισάξια με τους συμπολίτες μου




-Η προσπάθεια μου ξεκίνησε για να αναδείξω δυσκολίες της καθημερινότητας μου και όχι για προσωπικό μου συμφέρον

-Τα προβλήματα της νεολαίας κυρίως την ανεργία και τις χαμηλές δυνατότητες εξέλιξης λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Προτεραιότητα μου η δημιουργία σεμιναρίων και συνθηκών εκπαίδευσης για την κατάρτιση της νέας γενιάς και την ενσωμάτωση σε αυτά τα προγράμματα ατόμων με ειδικές ανάγκες που αυτή την στιγμή περιθωριοποιούνται

-Εκτιμώ, σέβομαι και θαυμάζω τον κ. Παχατουρίδη τον οποίο δεν γνώριζα προσωπικά αλλά ήξερα για τα έργα του και την βοήθεια που έχει προσφέρει στον τόπο μας. Βέβαια τώρα όσο τον γνωρίζω καλύτερα αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό άνθρωπο

Είναι κάποιες φορές που οι λέξεις στέκουν λίγες για να περιγράψεις Μεγάλες προσωπικότητες. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Μπάμπη Δούναβη.
Πρόκειται για έναν 26χρονο νεαρό ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε ποτέ να χαράξει την δικιά του πορεία. Είναι κάτοχος πτυχίου Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά και αυτή την στιγμή δουλεύει σε πρόγραμμα stage.

Αυτός ο νέος αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Περιστερίου όχι για να αναδειχθεί η να φουσκώσει την ατζέντα του, αλλά επειδή οραματίζεται ένα Περιστέρι ακόμη πιο λειτουργικό, ακόμη πιο ανθρώπινο. Έτυχε να γνωρίζω τον πατέρα του, τον Νίκο,  χρόνια και πραγματικά διαβεβαιώνω ότι  ο Μπάμπης προέρχεται από μια οικογένεια που έχει αξίες και ήθος. Αυτά είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν και τον νεαρό.
Σεμνό παιδί και πολύ μετρημένο. Στο Πινάκιο -που είναι πραγματικά τιμή για εμένα να τον φιλοξενώ -μου μιλάει για τα όνειρα του, τις αγωνίες του αλλά και για τον καθημερινό αγώνα του και τον στόχο του που δεν είναι άλλος από μια ισάξια αντιμετώπιση.
Μάλιστα κατά την διάρκεια της φωτογράφισης διαπίστωσα και εγώ τα καθημερινά του προβλήματα που δυστυχώς οφείλονται στην έλλειψη Παιδείας των συμπολιτών. Πώς να το διατυπώσω αλλιώς όταν κάποιος προς ευκολία του για παρκάρισμα έκλεισε την ράμπα των αναπήρων στην αρχή του πεζόδρομου.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ


Φωτογραφίες: Κυριακή Σπανούδη

Ο Μπάμπης Δούναβης, για μένα προσωπικά, είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να προσεχτεί και προφυλαχθεί καθώς οι ιδέες του και οι απόψεις μπορούν να μετατρέψουν μια κοινωνία ακόμη πιο ανθρώπινη και γιατί όχι διαδραστική.
Σε ότι αφορά τα της συνέντευξης μου εξηγεί γιατί επέλεξε να κατέβει με την παράταξη του Ανδρέα Παχατουρίδη, για τον οποίον βέβαια δεν κρύβει τον θαυμασμό του.
 Συγκινεί όταν αποκαλύπτει ποιες είναι οι προτεραιότητες του την επόμενη των εκλογών…
Δεν μακρηγορώ άλλο σας παραθέτω τις απόψεις του…και θα μου επιτρέψετε ένα δημόσιο σχόλιο. «Μπάμπη μακάρι να κοσμήσεις την επόμενη των εκλογών την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου…Ανθρώπους σαν και εσένα χρειαζόμαστε φίλε»


 Μπάμπης Δούναβης…συστήσου μας…Ποιος είσαι; Με τι ασχολείσαι;
«Είμαι ο Μπάμπης Δούναβης και είμαι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά. Αυτή την στιγμή εργάζομαι στην Περιφέρεια Δυτικού Τομέα ως συμβασιούχος 5μηνης διάρκειας. Όπως και οι περισσότεροι νέοι, στην εποχή μας που η ανεργία μαστίζει και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ κατακλύζονται από εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις διότι ακόμη και μια 5μηνη απασχόληση έφτασε να είναι ζωτικής σημασίας και θέμα επιβίωσης για τον καθένα».


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να βάλεις υποψηφιότητα διεκδικώντας μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο;
«Είμαι βέρος Περιστεριώτης με αγάπη για τον τόπο μου και τα κοινά δρώμενα και πάνω απ’ όλα βλέποντας και βιώνοντας από μέσα τις δυνατότητες και τις ανάγκες των ατόμων με ιδιαιτερότητες αποφάσισα να συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα προσπαθώντας να αναδείξω τα κακώς κείμενα και να βελτιώσω την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου».


Αν εκλεγείς ποιες είναι οι προτάσεις και οι ιδέες που θα θέσεις επί τάπητος;
«Τα προβλήματα της νεολαίας κυρίως την ανεργία και τις χαμηλές δυνατότητες εξέλιξης λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Προτεραιότητα μου η δημιουργία σεμιναρίων και συνθηκών εκπαίδευσης για την κατάρτιση της νέας γενιάς και την ενσωμάτωση σε αυτά τα προγράμματα ατόμων με ειδικές ανάγκες που αυτή την στιγμή περιθωριοποιούνται».

Το Περιστέρι είναι λειτουργική πόλη για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα;
«Το Περιστέρι είναι μια από τις προσβάσιμες και λειτουργικές περιοχές με ράμπες και ειδικές υποδομές σε όλες τις υπηρεσίες. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει παιδεία σχετικά με την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία.
Κι αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Η αντίληψη  του κάθε ανθρώπου περιορίζεται δραματικά. Αυτό θα πρέπει να βελτιώσουμε και να βλέπουμε την ρίζα των δυσκολιών». 

 Σε ποια σημεία της πόλης θα πρότεινες αλλαγές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση;

«Σε σημεία όπου το εμβαδόν των πεζοδρομίων είναι περιορισμένο θα πρότεινα μια σοβαρή και προσεγμένη μελέτη ανάπλασης. Στις γειτονιές μας με λίγα λόγια διότι ο άνθρωπος με αναπηρία στη γειτονιά του ζει. Αλλά από την άλλη πλευρά παρόλο που τα περισσότερα δημόσια κτίρια είναι λειτουργικά για άτομα με αναπηρία παρατηρείται πρόβλημα προσβασιμότητας των πεζοδρομίων τους. Οπότε κι εκεί χρειάζεται να δείξουμε προσοχή επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν την διαφορά και εστιάζουν στην ουσία του προβλήματος».

Είσαι νέο παιδί, προφανώς και πας για καφέ…Υπάρχουν καφετέριες στις οποίες δεν μπορείς να μπεις γιατί έχουν φράξει τις εισόδους με τα τραπεζοκαθίσματα;

«Τα περισσότερα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος δυστυχώς είναι μη προσβάσιμα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια αλλά είναι η μειοψηφία. Όλα χρειάζονται δεν λέω κι αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν νέα παιδιά δίνοντας τους την δυνατότητα να έχουν ένα πράμα που σπανίζει στις ημέρες μας και λέγεται εργασία…! Απλώς πρέπει να γίνονται με μέτρο και μπροστά στο οικονομικό όφελος να μην υπερβάλλουμε καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινες ευαισθησίες».


Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στο Περιστέρι;

 «Το πανέμορφο πλέον Άλσος Περιστερίου και η πλατεία του νέου Δημαρχείου όπου είναι χώροι άμεσης πρόσβασης και πραγματικά πολύτιμα έργα του Δήμου μας φέρνοντας κοντά όλους τους Περιστεριώτες».


Είσαι γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης πιστεύεις πως έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια ;
«Φυσικά και το πιστεύω αυτό όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι το διαπιστώνουν  ιδίοις όμμασι. Έχουν πραγματοποιηθεί τεράστια έργα. Ένα από αυτά είναι και οι 3 σταθμοί του Μετρό που έχουν κάνει την πόλη μας προσβάσιμη  από όλη την Αττική αλλά και το αντίθετο, ο Περιστεριώτης μπορεί να βρίσκεται σε ελάχιστο χρόνο σε όποιο μέρος επιθυμεί…μα το κυριότερο είναι ότι το Περιστέρι έχει γίνει μια όμορφη, αξιόπιστη και ασφαλής πόλη. Κι αυτό οφείλεται στον Δήμαρχο μας Ανδρέα Παχατουρίδη που με την ικανότητα του και την άξια ομάδα που τον στελέχώνει κατάφερε με αγάπη και αποφασιστικότητα να αλλάξει την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της. Φαντάσου φίλε Λευτέρη κάποιον να έχει να επισκεφτεί το Περιστέρι 12 χρόνια και να έρθει τώρα θα τρίβει τα μάτια του».


Γιατί διάλεξες τον Αντρέα Παχατουρίδη και την παράταξη του για να «κατέβεις» υποψήφιος;


«Εκτιμώ, σέβομαι και θαυμάζω τον κ. Παχατουρίδη τον οποίο δεν γνώριζα προσωπικά αλλά ήξερα για τα έργα του και την βοήθεια που έχει προσφέρει στον τόπο μας.
Βέβαια τώρα όσο τον γνωρίζω καλύτερα αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό άνθρωπο. Αποφάσισα να τον βοηθήσω γιατί δεν φόρεσε ποτέ κανέναν κομματικό μανδύα αλλά είχε ως ιδεολογία του και μόνο το Περιστέρι.
Μακάρι και οι άλλες πόλεις της Ελλάδας να είχαν έναν δήμαρχο σαν τον Ανδρέα Παχατουρίδη».


Αν η επόμενη μέρα των εκλογών δεν σε βρει εντός του Δημαρχικού Μεγάρου θα συνεχίζεις να παλεύεις για τις ιδέες και τις απόψεις σου για μια πιο ανθρώπινη πόλη;

«Η προσπάθεια μου ξεκίνησε για να αναδείξω δυσκολίες της καθημερινότητας μου και όχι για προσωπικό μου συμφέρον. Άρα θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ακόμη και αν δεν εκλεγώ γιατί η ίδια μου η ζωή είναι ένας προσωπικός μόχθος για να ζω αξιοπρεπώς ισάξια με τους συμπολίτες μου και να βελτιώνω την ποιότητα της ζωής μου».

Τέλος, ο κόσμος πως είναι απέναντι σου; 

«Ο κόσμος απέναντι μου είναι θετικός διότι χρειάζεται νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες και ορίζοντες δημιουργίας που θα έχουν ως σκοπό ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον με δύναμη ψυχής και χαμόγελο».

Ακούστε ένα μικρό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Μπάμπη Δούναβη στο Πινάκιο:


Δείτε εικόνες που συναντήσαμε κατά την φωτογράφιση...αυτοκίνητα και καφετέριες φράζουν το δρόμο σε άτομα με περιοσμένη κινητικότητα. Δείτε τι κατέγραψε ο φακός του Πινακίου...

Αυτοκίνητο παρκαρισμένο ακριβώς στο σήμα...ΑμεΑ φράζει τον δρόμο










Τέντα καφετέριας κλειστής έχει μπει πάνω στην ράμπα των ΑμεΑ και αναγκαστικά θα πρέπει να κατέβει από το πεζοδρόμιο με κίνδυνο να χτυπήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου