Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Η επισκόπηση των γεγονότων του 2016

Το 2016 σε λίγες ώρες "αποχωρεί" και δίνει την σκυτάλη στο νέο έτος που έρχεται. Στην Ελλάδα ήταν ένα ακόμη έντονο έτος! Κομβικό; Ίσως! Η επίσκεψη Ομπάμα προσέδωσε άλλη αίγλη στην χώρα για λίγες ημέρες. Η Κουκουβάγια στον σταθμό Λαρίσης κέντρισε το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη, ενώ στις θετικές ειδήσεις σίγουρα οι Έλληνες που διέπρεψαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στα πολιτικά η Κυβέρνηση έπειτα από εφαρμογές σπιράλ μέτρων και φόρων ξεθώριαζε με το μεγαλύτερο φάουλ της - όπως έδειξαν τα γεγονότα - τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη  προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο της κύρος (αλλά να μην τα καταφέρνει και ιδιαίτερα). Μέσα σε ένα ασταθές σκηνικό θάνατοι συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Ο άδικος χαμός του αγαπημένου τραγουδιστή της νεολαίας Παντελή Παντελίδη, η απώλεια του ζεν - πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου Ανδρέα Μπάρκουλη αλλά και ο θάνατος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου προκάλεσαν κύμα θλίψης στους Έλληνες το 2016. 

Επιμέλεια κειμένου: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Επιμέλεια Εικόνας: Δήμητρα Αργυροπούλου

Σε όλα αυτά προσθέστε και την διαχείριση του προσφυγικού με τις εικόνες της Ειδομένης και του Πειραιά αλλά και των νησιών να θυμίζουν τριτοκοσμικούς κατακλυσμούς. Μια Ελλάδα που βρίσκεται σε γύψο 6 χρόνια να προσπαθεί να στηρίξει τους ανθρώπους που αναζητούν τον ήλιο σε μια νέα πατρίδα και την ίδια ώρα η Ευρώπη των τεχνοκρατών να δείχνει εχθρική και να βάζει τους Σκοπιανούς να υψώνουν τείχη. Και επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται οι Τούρκοι διά στόματος Ερντογάν ονειρεύονται να απλώσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία τους στην χώρα μας, ζητώντας στην αρχή μερικά νησιά και σχεδόν όλες τις βραχονησίδες. Και λίγες ώρες πριν το 2016 μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας δύο γεγονότα συγκλονίζουν την διεθνή κοινή γνώμη και προμηνύουν εξελίξεις μάλλον όχι ευχάριστες. Το ένα ήταν η δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα και το άλλο η τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό που συνέβη στην καρδιά του Βερολίνου. 
Ευχή όλων είναι οι επόμενες ημέρες να είναι πιο φωτεινές και ελπιδοφόρες για όλους... Το Πινάκιο έφτιαξε μια μίνι ανασκόπηση του 2016 που με ένα ρολλάρισμα του ποντικιού σας θα φρεσκάρετε στην μνήμη σας τι συνέβη το 2016... Καλή σας ανάγνωση...!



11 Ιανουαρίου - Νέος αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Η ιστορική νίκη την οποία πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια μαραθώνια εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία της ΝΔ διέψευσε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν τελικό νικητή τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.  Η ΝΔ με την αρχή του 2016 απέκτησε κάποιον στο τιμόνι της καθώς είχε περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο και έψαχνε την ταυτότητα της μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015. Υπενθυμίζεται πως η εκλογή προέδρου σύρθηκε λόγω προβλημάτων τεχνικών και μη... 


18 Φλεβάρη - Σοκ! Νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα ο Παντελής Παντελίδης



Κανείς δεν μπορούσε  να πιστέψει την είδηση ότι το πρωί  της 18ης Φλεβάρη ο τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης , σκοτώθηκε σε τροχαίο!

Ήταν όμως αλήθεια και η είδηση προκάλεσε σοκ σε όλη την Ελλάδα με την νεολαία κυρίως να θρηνεί τον αγαπημένο της καλλιτέχνη. Ο τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης έχασε τη ζωή του στις 8.20 το πρωί της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου  σε τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 18, στο ύψος του Ελληνικού, όταν το Ι.Χ τύπου τζιπ που οδηγούσε, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στις προστατευτικές μπάρες. 
Δείτε επίσης: Παντελής Παντελίδης: Ο «κομήτης» που τον κράτησε ο Ουρανός στην αγκαλιά του



Μάρτιος: Ειδομένη ώρα 0 

Με τον Μάρτη να δείχνει τα δόντια του, με τους Σκοπιανούς να κρατούν τα σύνορα τους ερμητικά κλειστά και την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα χιλιάδες μετανάστες στην Ειδομένη βλέπουν το όνειρο τους να κόβεται από κοφτερές λεπίδες και να ματώνει. Βροχές, κρύο,λάσπη και κακές συνθήκες υγιεινής βούλιαζαν μέρα με την μέρα τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο. Μάλιστα πολλοί από τους μετανάστες περίμεναν από την Σύνοδο Κορυφής να τους αφήσει να περάσουν στην γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη ακόμη και σήμερα είναι κατώτερη των περιστάσεων. Μάλιστα το προσφυγικό ξεγύμνωσε ακραίες φωνές της Ευρώπης. Μέχρι και αυτή την στιγμή το βάρος είναι πάνω στους ώμους της "φτωχής" μα αλληλέγγυας Ελλάδας. Ακολουθεί ένα βίντεο - ρεπορτάζ του Σπύρου Λάμπρου για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.





22 Μαρτίου - Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο


Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά, με διαφορά δεκαπέντε λεπτών, γύρω στις 08.00 το πρωί της 22ης του Μάρτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ.
Λίγο αργότερα νέα διπλή έκρηξη σημειώθηκε στους σταθμούς του μετρό Μααλμπέκ και Σουμάν κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.



24 Ιουνίου - Brexit

Σε αγώνα δρόμου ο Κάμερον και το επιτελείο του, αλλά και δυνάμεις έξω από την Βρετανία προσπαθούσαν να ανατρέψουν το Brexit πριν το δημοψήφισμα της 24ης Ιουνίου του 2016. Τελικά ο λαός πρόσταξε… Brexit και έστειλε το δικό του μήνυμα.
Πιο συγκεκριμένα με την επίσημη ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και την καταμέτρηση των ψήφων όλων των εκλογικών τμημάτων το Brexit επικράτησε με ποσοστό 51,9% έναντι 48,1% του Bremain, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν από ώρες γνωστό.
Λίγο μετά τις 6:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) όλα τα μεγάλα βρετανικά δικτυα, το BBC το ITV και το SkyNews, ανακοίνωναν πως το Brexit φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμο με το BBC να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Βρετανία έλαβε τις αποφάσεις της και προβλέπει ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι 52% υπέρ της αποχώρησης.Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανέρχεται στο 71,2%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν στην κάλπη φαίνεται ότι πήρε την απόφαση για την ψήφο της μόλις το τελευταίο 24ωρο. Δείτε επίσης: Brexit ή Bremain: Ο πόλεμος των σκιτσογράφων

Οι δηλώσεις (πικρίας) του Κάμερον
Συγχαίρω όσους συμμετείχαν. Πρέπει να ακολουθήσουμε τη βούληση του λαού. Θέλω να διαβεβαιώσω τις αγορές, τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους δεν θα υπάρχει σημαντική αλλαγή στις ζωές μας δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε. Αυτό θα απαιτήσει τη συμμετοχή της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας. Πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί στη χώρα. Έδωσα τη μάχη μου στην εκστρατεία με τον μόνο τρόπο που ήξερα, με πάθος, με την ψυχή μου. Πίστευα ότι η χώρα θα ήταν ασφαλέστερη εντός ΕΕ. Δεν πολέμησα για το μέλλον κανενός πολιτικού ούτε του εαυτού μου. Έκανα ότι μπορούσα ως πρωθυπουργός για να σταθεροποιήσω το καράβι. Προσπάθησα να είμαι ο καπετάνιος.  Η χώρα απαιτεί μια νέα ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό για μένα να μείνω καπετάνιος. Ο βρετανικός λαός έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή. Θεωρώ ότι η χώρα απαιτεί μια νέα ηγεσία. Θα παραμείνω πρωθυπουργός μέχρι τον Οκτώβριο. Η διαπραγμάτευση με την ΕΕ θα πρέπει να γίνει από νέο Πρωθυπουργό. Αγαπώ αυτή τη χώρα και είναι τιμή μου που την υπηρέτησα





3 Ιουλίου: Αυτοκτονία Μαμιδάκη

Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο προκάλεσε η αυτοκτονία του Κυριάκου Μαμιδάκη στη βίλα του στον Διόνυσο Αττικής στις 3 Ιούλιου του 2016.
Δίπλα στον 84χρονο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της Mamidoil Jetoil βρέθηκε ένα περίστροφο.
Ο Κυριάκος Μαμιμάκης αυτοπυροβολήθηκε στον αριστερό κρόταφο με περίστροφο το οποίο κατείχε νόμιμα, στο γραφείο του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στον Διόνυσο. Αρχικά, ο 84χρονος πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον τοίχο του γραφείου του για να τσεκάρει αν λειτουργεί και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του όπου και αυτοκτόνησε.
Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικιακός βοηθός, υπήκοος Φιλιππίνων, ο οποίος όπως είπε, άκουσε δύο πυροβολισμούς και όταν έτρεξε στο γραφείο αντίκρισε το τραγικό θέαμα. Αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό τού αυτόχειρα, που μένει στο ισόγειο της βίλας και ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία.
Στα ογδόντα τέσσερα χρόνια του ο Κυριάκος Μαμιδάκης δεν άντεξε την πτώχευση της Jet Oil, την στεναχώρια και τα όσα άκουγε τις τελευταίες ημέρες και αποφάσισε να γράψει τον επίλογο με δραματικό τρόπο και μια σφαίρα.


9 Αυγούστου: Η Άννα Κορακάκη κατακτά το χρυσό μετάλλιο 


Πάτησε σκανδάλη και έγραψε… ιστορία στο Ρίο η 20χρονη σκοπεύτρια Άννα Κορακάκη, που αναδείχτηκε καλύτερη της Γερμανίδας αντιπάλου της και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον αεροβόλο πιστόλι 25μ –το δεύτερο Ολυμπιακό της μετάλλιο στο Ρίο! 
Με δάκρυα στα μάτια, η 20χρονη από τη Δράμα παρέλαβε το χρυσό της Ολυμπιακό μετάλλιο και άκουσε συγκινημένη τον εθνικό ύμνο της χώρας μας. Η νεαρή χρυσή Ολυμπιονίκης κέρδισε την Γερμανίδα αντίπαλό της Μόνικα Καρς με 8-6 –την πιο απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια! 


Η 20χρονη Κορακάκη έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη μετά από 100 χρόνια που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. 
Τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912 στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας μετά από δώδεκα χρόνια, αφού τόσο στο Πεκίνο (2008) όσο και στο Λονδίνο (2012) η χώρα μας είχε αποσπάσει  ασημένια και χάλκινα.




15 Αυγούστου - Βασιλιάς των κρίκων ο Λευτέρης Πετρούνιας

Ο Έλληνας πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης, Λευτέρης Πετρούνιας,  στέφθηκε και Ολυμπιονίκης με 16,000 βαθμούς στον τελικό του οργάνου και με μια άσκηση που είχε συντελεστή δυσκολίας 6,80 και βαθμολογήθηκε με 9,200 στην εκτέλεση!

Αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική γυμναστική μετά από 12 χρόνια, τότε που στην Αθήνα το 2004 ο Δημοσθέσης Ταμπάκος είχε κατακτήσει κι αυτός το χρυσό στους κρίκους.

16 Αυγούστου: «Χρυσός» στις συνειδήσεις μας και στις καρδιές μας ο Σπύρος Γιαννιώτης


Στα 36 του χρόνια, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την τεράστια συλλογή του, χάνοντας τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη για μια ανάσα.
Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας αθλητής πήρε τη δεύτερη θέση στα 10χλμ.κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, «έσβησε» την προσωπική του απογοήτευση για την τέταρτη θέση του Λονδίνου, πριν τέσσερα χρόνια, και ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο την καριέρα του.

Ή μάλλον σχεδόν ιδανικό, αφού ο Κερκυραίος πρωταθλητής ήταν πρώτος στα τελευταία μέτρα της κούρσας, όμως κυριολεκτικά στην τελευταία χεριά ο Ολλανδός πρωταθλητής Ευρώπης (και δεύτερος πέρυσι στο Καζάν) Φέρι Βέερτμαν τον έφτασε, εκμεταλλεύτηκε μία στιγμιαία αδράνειά του και πρόλαβε να χτυπήσει πρώτος την πλακέτα τερματισμού.


18 Αυγούστου: Χάλκινοι Ολυμπιονίκες οι Μάντης - Καγιαλής


Το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470, μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πανηγύρισαν στο Ρίο οι «χάλκινοι» Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με την ολοκλήρωση της medal race στα 470 Ανδρών (κατέλαβαν τη 10η θέση).

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Το χρυσό μετάλλιο, το οποίο ήταν και το «παρθενικό» τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πέρασαν στο λαιμό τους οι Κροάτες, Σίμε Φαντέλα και Ιγκόρ Μάρενιτς, ενώ το ασημένιο κατέκτησαν οι Αυστραλοί Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν.



20 Αυγούστου: Χρυσή… η ιπτάμενη Κατερίνα Στεφανίδη


Η Κατερίνα Στεφανίδη, πρωταθλήτρια Ευρώπης και παγκόσμια πρωταθλήτρια του κλειστού στίβου για το 2016 στο επί κοντώ, κατέκτησε την πρώτη θέση με επίδοση 4,85 μ. και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία των ολυμπιονικών.

Η 26χρονη άλτρια επέλεξε να αρχίσει τις προσπάθειές της από τα 4,60 μέτρα, τα οποία πέρασε με την πρώτη. Φοβερή στιγμή των Αγώνων ήταν και η selfie που έβγαλε με τον Γιουσεϊν Μπόλτ

23 Αυγούστου - "Έφυγε" ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ Ανδρέας Μπάρκουλης

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έφυγε έπειτα από μακρά νοσηλεία αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας με εισαγωγές σε νοσοκομεία. Χθες το βράδυ η υγεία του επιδεινώθηκε και ο ηθοποιός «έφυγε» λίγες ώρες αργότερα. Πριν από μερικές μέρες είχε βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμενε εξαιτίας της σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού και της καρδιακής ανεπάρκειας που τον ταλαιπωρούσε.
Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956.
Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση, την ίδια χρονιά, ήταν στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Από τότε και για μία εικοσαετία περίπου (έως το 1973) υπηρέτησε τα περισσότερα θεατρικά είδη (εκτός από το αρχαίο δράμα), κλασικούς, σύγχρονους -Έλληνες και ξένους- συγγραφείς, υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του (Ντ. Ηλιόπουλος, Β. Κύρου, Μ. Αρώνη, Χρ. Ευθυμίου, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Σ. Γιούλη, Μ. Μυράτ, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Κοντού, Μ. Χρονοπούλου, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Αλ. Λαδικού κ.ά.).

Ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι.
Όταν επέστρεψε, κατέθεσε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές ερμηνείες του. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, εμφανίστηκε σε περίπου 80 θεατρικά έργα. Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84) . Η «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» ήταν από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, καθώς τα προβλήματα της υγείας του του στέρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες την επαφή του με το «σανίδι».

Στον κινηματογράφο, από το 1957 που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης, στην «Μαρία Πενταγιώτισσα» έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι οι ακόλουθες: « Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας»,«Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ’ αγαπάς;» κ.ά.

Και στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων»(1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Ακόμη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες.
Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60. Μια κοπέλα σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο όταν τον είδε, φώναξε: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης». Η ατάκα έμεινε στο πέρασμα των χρόνων, μια και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Μίμης Στεφανάκος, την έκανε σλόγκαν, αφού την έλεγε στο γήπεδο όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει.

Ο ηθοποιός είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος ήταν με την Αλέκα Στρατηγού και ο τελευταίος με την Μαίρη Μπάρκουλη, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλα.


Σεπτέμβριος - Οκτώβριος: Ο μαραθώνιος των 60 ωρών για τις τηλεοπτικές άδειες που κατέληξε σε παρωδία

Σε παρωδία εξελίχθηκε η διάθεση η αδειοδότηση των 4 τηλεοπτικών αδειών καθώς μετά από 60 ώρες εγκλωβισμού των διεκδικητών και με το κόστος να φτάνει στα 246 εκατ. ευρώ το ΣτΕ μετά από έναν περίπου μήνα κήρυξε τον νόμο Παπά αντισυνταγματικό προς ανακούφιση εκατοντάδων εργαζομένων. Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται πως ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha με σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ απέδειξε πως ο ένας εκ των διεκδικητών δεν πληρούσε τα προσόντα για να έχει στην κατοχή του κανάλι!



Η κουκουβάγια που μάγεψε τον κόσμο

Ένας δυνατός συμβολισμός για την Αθήνα της οικονομικής κρίσης αλλά και για την ανάγκη μιας πιο βαθιάς ματιάς στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας κρύβεται πίσω από την τοιχογραφία με τίτλο «Η Γνώση Μιλά - Η Σοφία Ακούει» που δημιούργησε ο Ινδονήσιος street artist WD στη μονοκατοικία που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Παλαιολόγου και Σάμου, στο κέντρο της Αθήνας.

Δέος στο άνοιγμα του Παναγίου Τάφου

Ύστερα από αιώνες Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, άνοιξαν για πρώτη φορά τον Πανάγιο Τάφο, στο πλαίσιο των εργασιών που έχουν ξεκινήσει για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου. 


4 Νοεμβρίου: Ανασχηματισμός σε πρόσωπα και φιλοσοφίες


Νέο κυβερνητικό σχήμα με δομικές αλλαγές συγκρότησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής στις 4 του Νοέμβρη. Η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος έγινε την επόμενη ημέρα το μεσημέρι. Ο ανασχηματισμός ακουγόταν από το Καλοκαίρι αλλά λόγω τηλεοπτικών αδειών και Παιδείας, ο Πρωθυπουργός μοίρασε ξανά τα χαρτοφυλάκια προκειμένου να φέρει ηρεμία στην Κυβέρνηση του με στόχο να κλείσει την 2η αξιολόγηση.



9 Νοεμβρίου: Ο Τραμπ εκλέχθηκε ως ο νέος "πλανητάρχης"

Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά ο Τραμπ νίκησε τη Χίλαρι και κατέλαβε την θέση του επικεφαλής στο οβάλ γραφείο του λευκού οίκου. Οι αγορές και ο υπόλοιπος κόσμος δεν δέχθηκαν ζεστά την είδηση. Το 2017 θα δείξει...














15-16 Νοεμβρίου: Ο Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα

Ήταν γεγονός. Ιστορικής και συμβολικής σημασίας. Ο εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ελλάδα. Ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε την χώρα μας το πρωινό της 15ης Νοεμβρίου και επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.









Τη 16η του Νοέμβρη  ο Μπάρακ Ομπάμα πραγματοποίησε ένα παιδικό του όνειρο. Και ποιο ήταν αυτό; Να επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Μουσείο.
Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ σαγηνευμένος από την επιβλητικότητα του παγκόσμιου μνημείου λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα στον αποχαιρετιστήριο λόγο του μίλησε για  έννοιες όπως: η Δημοκρατία, ο Πολιτισμός, η Δικαιοσύνη, το Κράτος.


Στις 17 Νοεμβρίου προς έκπληξη όλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανάρτησε βίντεο από την Ακρόπολη




17 Νοέμβρη και η Στουρνάρη μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Αίσθηση στην κοινή γνώμη προκάλεσε ένας νεαρός που έκαψε την ελληνική σημαία.

















20 Νοέμβριου: «Έφυγε» ο Κωστής Στεφανόπουλος - Ο Πρόεδρος που με την στάση του δίδαξε Πολιτικό Πολιτισμό


Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18  της 20ης Νοέμβρη, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πατρών και στη συνέχεια σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1954 μέχρι το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Είχε, όμως, το «μικρόβιο» της πολιτικής στο αίμα του. Γιος του Δημήτριου Στεφανόπουλου, δικηγόρου και πολιτικού και της Βρισηίδας Φιλιπούλου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.
Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας.
Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.
Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.
Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).
Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.
Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ύπατα Αξιώματα : Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005.
Κυβερνητικά Αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981.
Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.



30 Νοέμβρη: Δυστύχημα στην πλατεία Βικτωρίας - Μία 42χρονη μητέρα νεκρή


Μια γυναίκα νεκρή και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε στις 09:25 την Πέμπτη στις 30 Νοεμβρίου  σε κατάστημα εστίασης που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χέυδεν και 3ης Σεπτεμβρίου 87 στην Πλατεία Βικτωρίας.
Η γυναίκα, ηλικίας 42 ετών, που εργαζόταν ως υπάλληλος στο κατάστημα εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο όπου εργαζόταν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή σε φιάλες οξυγονοκόλλησης που είχε μαζί του ψυκτικός, ο οποίος πραγματοποιούσε εργασίες στο υπόγειο. Ο τεχνικός φέρεται να αντιλήφθηκε να αντιλήφθηκε τη διαρροή και αμέσως έτρεξε έξω φωνάζοντας στον κόσμο να απομακρυνθεί. 


28 Νοέμβρη - Το «Όχι» των Ιταλών
Σαρωτική ήταν η επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με αυτό, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:
ΟΧΙ 59,11%
ΝΑΙ 40,89%

Ποσοστό συμμετοχής 65,47%.




12 Δεκέμβρη: Τρόμος στο κέντρο της Αθήνας

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της 12ης του Δεκέμβρη  στην Ελληνική Αστυνομία μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού μέσα σε σακίδιο στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Άγνωστος, είχε τηλεφωνήσει στη 1:20 τα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και είπε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για φάρσα.
Αμέσως διακόπηκε η κυκλοφορία από την αστυνομία που απέκλεισε την περιοχή.
Οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ, αφού πέρασε το διάστημα των 40 λεπτών που είχε δώσει ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, προχώρησαν διαδοχικά από τις 4.30 περίπου τη νύχτα, σε τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις για την διάσπαση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Μετά από τις ελεγχόμενες εκρήξεις στο σακίδιο, οι άνδρες των ΤΕΕΜ διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν ενεργοποιήθηκε - άγνωστο γιατί.

Τέλη Δεκέμβρη: Ασκήσεις ισσορροπίας Ελλάδας - Θεσμών


Λίγες ημέρες πριν το τέλος του έτους οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για χορήγηση εκτάκτου βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους προκάλεσαν την δυσφορία των δανειστών. Ο ESM και το ΔΝΤ δεν ενέκριναν την κίνηση αυτή και απαιτούν και άλλα μέτρα. Η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πολιτική λιτότητας και ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά λύση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Οι οιωνοί για το ελληνικό χρέος δεν είναι και οι καλύτεροι και σίγουρα το 2017 προμηνύεται δύσκολο και αυτό.  



Δολοφόνησαν τον πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία


Σοκαρισμένη παρακολουθεί ακόμη και σήμερα η παγκόσμια κοινή γνώμη την εξέλιξη των ερευνών της εν ψυχρώ δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, από τον 22χρονο αστυνομικό Μερτ Αλτιντάς.
Ο 62χρονος Ρώσος πρέσβης, πατέρας ενός παιδιού, πυροβολήθηκε πισώπλατα κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας σε γκαλερί στην Άγκυρα και εξέπνευσε αβοήθητος λίγη ώρα αργότερα. 
«Θα πληρώσετε για το Χαλέπι» φώναζε έξαλλος ο δολοφόνος, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το CNN Turk, ο νεαρός αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο του εναντίον του Ρώσου αξιωματούχου. 



Τρομοκρατικό χτύπημα με νταλίκα στο Βερολίνο


Ο τρόμος «χτύπησε» το Βερολίνο, καθώς  12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά. 


Έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα ο George Michael

Ο σταρ της ποπ Τζορτζ Μάικλ άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 53 ετών, στο σπίτι του στο Λονδίνο.

«Με μεγάλη μας θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι ο αγαπημένος μας γιος, αδελφός και φίλος Τζορτζ πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του τα Χριστούγεννα», ανακοίνωσε ο ατζέντης του τραγουδιστή, ο οποίος ανέφερε ότι άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας καρδιακού προβλήματος.


Δείτε επίσης: Τα highlights του Πινακίου για το 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου