Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Μαριάννα Κουκουτσάκη:Στα ιδανικά ας μείνουμε πιστοί μέχρι το τέλος


Αν ζούσε σε άλλη εποχή σίγουρα θα ήταν μία από τις νύμφες της Άρτεμης, καθώς όταν την ακούς μαγεύεσαι. Η μουσική της περνάει μέσα στο σώμα σου και παράλληλα εκτοξεύει τις αισθήσεις σου στα ύψη. Ο λόγος; Μα φυσικά για την Μαριάννα Κουκουτσάκη η οποία παρά τα 22 της χρόνια υπηρετεί το κλασσικό τραγούδι. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για την Τέχνη της, για τα όνειρα της, για το μονόδρομο να αναζητήσει την τύχη της στο εξωτερικό. Θεωρεί πως ο Πολιτισμός δείχνει το μονοπάτι εξόδου από την κρίση που βιώνουμε.



Μαριάννα Κουκουτσάκη…συστήσου μας. Ποια είσαι; Με τι ασχολείσαι;
Καλησπέρα στην όμορφη παρέα του Πινακίου! Είμαι η Μαριάννα, 22 χρονών με καταγωγή από δύο πανέμορφα νησιά την Σαντορίνη και την Κρήτη. Η μεγάλη μου αγάπη είναι το κλασσικό τραγούδι, το οποίο είναι στόχος ζωής να υπηρετώ όσο καλύτερα μπορώ. Επίσης ασχολούμαι και με το θέατρο, το οποίο άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την όπερα.

Από ποια ηλικία και έπειτα κατάλαβες ότι ο δρόμος σου είναι το τραγούδι και μάλιστα το κλασικό;
Τραγουδούσα απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα ένιωθα πως εκφραζόμουν μέσα από αυτό. Ξεκίνησα μαθήματα κλασσικού τραγουδιού για να έχω μια σωστή τοποθέτηση. Ωστόσο η αγάπη μου για το συγκεκριμένο είδος ήρθε αργότερα, όσο προχωρούσε η ενασχόλησή μου με αυτό. Με τον καιρό συνειδητοποίησα πως, για εμένα, η όπερα ήταν το ανώτατο και αρτιότερο είδος τραγουδιού και πως μιλούσε στην ψυχή μου. Όμως, σαφώς και όλα τα είδη μουσικής έχουν πράγματα να δώσουν.
Θεωρείς πως στην Ελλάδα μπορεί κάποιος νέος που ακολουθεί το κλασικό τραγούδι να έχει δρόμο εύκολο να διαβεί;
Δυστυχώς όχι δεδομένου ότι υπάρχει μια λυρική σκηνή η οποία δεν μπορεί να μας απορροφήσει όλους. Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή η όπερα από ευρύ κοινό. Λίγο καιρό πριν, αν έλεγες πως ήταν αυτό το αντικείμενο σου, αντιμετωπιζόσουν λίγο σαν…εξωγήινος! Τώρα όμως αναγνωρίζεται με σεβασμό, ίσως γιατί αντιλαμβάνεται ο κόσμος πόσο σκληρή μελέτη χρόνων και απεριόριστη δουλειά χρειάζεται για να ασχοληθείς με αυτό.
Αλήθεια, γιατί δεν πήγες σε κάποιο τηλεοπτικό show για να αναδείξεις το ταλέντο σου;
Είχα πάει στα 11 μου χρόνια σε έναν διαγωνισμό που είχε διοργανώσει τότε το κανάλι ALTER, στην εκπομπή ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ. Ήμουν μέσα στις 15 καλύτερες φωνές της Ελλάδας. Πολύ όμορφη εμπειρία, αλλά πέρα από αυτό, τα shows θεωρώ πως δεν έχουν και πολλά πράγματα να προσφέρουν, εκτός από μια αναγνωρισιμότητα. Δεδομένου πως τώρα οι δισκογραφικές δουλειές είναι ελάχιστες στην Ελλάδα, λόγω της κατάστασης, είναι δύσκολο για κάποιον που τώρα ξεκινά, να βρει το προσωπικό του στίγμα. Η κάθε περίπτωση καλλιτέχνη βεβαία είναι διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση αυτό που σε πάει μπροστά, είναι η απεριόριστη αγάπη γι αυτό που κάνεις και η πολλή δουλειά ώστε να εξελίσσεσαι. Ο κόσμος αναγνωρίζει τις αξίες και τις επιβραβεύει.
Μένεις στον Πειραιά, μια περιοχή που έπεσε θύμα της κρίσης, θεωρείς πως ο Πολιτισμός μπορεί να στείλει ελπιδοφόρα μηνύματα;
Αν δεν υπήρχε ο πολιτισμός, το θέατρο, η μουσική, αυτό το κάτι ώστε να μπορείς να ψυχαγωγείσαι και να βιώνεις αυτό που λέμε ανάταση ψυχής, θα είχαμε ακόμα περισσότερες αυτοκτονίες! Ο,τι μπορεί να βγάλει, έστω για λίγο, τον άνθρωπο από την μίζερη καθημερινότητα, του προσφέρει κουράγιο και ελπίδα για το αύριο.
Θες να μας μιλήσεις για τις δουλειές που έχεις κάνει; Ποιες έχεις ξεχωρίσει και γιατί;
Κάθε δουλειά την έχω κάνει με αγάπη και νιώθω κάτι παραπάνω από ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που μου έδωσαν ευκαιρίες. Εκτός από τις συναυλίες κλασσικής μουσικής, ξεχωριστή στιγμή υπήρξε η συμμετοχή μου στο Wreck Athens Festival στο Κύτταρο οπού έκανα κλασσικά φωνητικά στο heavy metal συγκρότημα Power Crue κι έτσι έζησα τις μαγικές στιγμές που μπορεί να δώσει το πάντρεμα της όπερας με την metal μουσική.
Εξαιρετική στιγμή ήταν επίσης η συμμετοχή μου στην μοντέρνα όπερα «Αστέρι της Ερήμου-Ναλιμάρ» από το ομώνυμο βιβλίο της υπέροχης καλλιτέχνιδας Μάνιας Βλαχογιάννη, η οποία έχει γράψει και το λιμπρέτο, σε μουσική Balsam7teen, όπου ενσάρκωσα τον ρόλο της Μοίρας στο πλευρό άλλων καταπληκτικών καλλιτεχνών, τον Σταύρο Σαλαμπασόπουλο, την Μάνια Βλαχογιάννη, τον Βασίλη Ασημακόπουλο, τον Μάριο Ανδρέου, την Αγγέλα Μεταλληνού και την χορεύτρια Λίλα Σταθοπούλου. Ήταν ένας κύκλος παραστάσεων υπό την αιγίδα της Unesco Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Τέλος, πολυαγαπημένη μου δουλειά ήταν επίσης η συμμετοχή μου στην παιδική παράσταση «Ο μικρός κύκλος με την κιμωλία» σε σκηνοθεσία του πολυτάλαντου Αλέξανδρου Πολιτάκη, με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Πάνο Τσαλιγόπουλο, Μυρσίνη Μορέλλι, Λυδία Ορφανουδάκη, που είχε και την επιμέλεια κίνησης και τον τενόρο Γιάννη Μπρίτσα. Τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη τους.
Ο κόσμος τις αγκάλιασε;
Ο κόσμος, με αυτό το ένστικτο που έχει, αναγνωρίζει το καλό κι αυτό που του δίνεται χωρίς πρόθεση να τον κοροϊδέψει και το αγκαλιάζει με χαρά. Σε όλες τις μέχρι τώρα δουλειές μου βιώνω το πόσο απλόχερα σου έρχεται πίσω αυτό που δίνεις. Δίνεις αγάπη και αλήθεια, σου έρχεται η αναγνώριση και η αποδοχή κι αυτό το βιώνω με συγκίνηση κάθε φορά.
Ποιες θα είναι οι επόμενες σου κινήσεις στο μέλλον;
Η πολυπράγμων Μανια Βλαχογιάννη, η συγγραφέας του “Αστεριού” που ανέφερα πιο πάνω, ετοίμασε την παιδική εκδοχή της παράστασης, το «Αστέρι της Ερήμου-Νεφέλη και Ναλιμαρ». Θα ενσαρκώσω την Νεφέλη, ένα 14 χρόνο κορίτσι που έχει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και μετά από το bullying που δέχεται από συμμαθητές της αναμετράται με τον εαυτό της και αναζητά το μεγάλο μυστικό της ευτυχίας. Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Ογκολογική Μονάδα «ΕΛΠΙΔΑ» Μ. Βαρδινογιάννη, του νοσοκομείου Παίδων στις 16/12/16 αφιλοκερδώς, δίνοντας σ’ αυτά τα παιδιά που παλεύουν με την αρρώστια, κουράγιο και κίνητρο για ελπίδα και χαμόγελο. Ακολουθούν τρεις Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις στις 17/12 και 24/12 στο Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση και στις 18/12 στην Galerie Δημιουργών. Οι παραστάσεις δίνονται υπό την αιγίδα της Unesco Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Επίσης συμπεριλήφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις προτεινόμενες θεατρικές παραστάσεις για σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τον Ιανουάριο του 2017 θα παίζουμε καθημερινά για σχολεία στο Θέατρο «Σταθμός» και την Galerie Δημιουργών.
Ακόμη θα συμμετέχω στην νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Aural Fragment κάνοντας κλασσικά φωνητικά στις μοναδικές, απόκοσμες μουσικές του.
Σκέφτεσαι να αναζητήσεις την τύχη σου στο εξωτερικό;
Κάποια στιγμή, αφού πάρω το δίπλωμα της μονωδίας, θα το τολμήσω κι αυτό. Η όπερα και η σκηνή γενικότερα, προσφέρουν τόσο πολλά στην ψυχή μου και θέλω να το ανταποδώσω σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ, μέσα και έξω από τα σύνορα.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις στις γενιές που έπονται;
«Στα ιδανικά ας μείνουμε πιστοί μέχρι το τέλος» που λέμε και στην παράσταση το «Αστέρι της Ερήμου-Νεφέλη και Ναλιμάρ» Να βρει ο καθένας έναν δικό του σκοπό, αυτόν που γεμίζει την καρδιά του και να τον υπηρετήσει πιστά, με αγάπη.
Τέλος, ο Πλιάτσικας σε ένα παλιότερο του τραγούδι δήλωνε πως αν θα μπορούσε τον κόσμο ν’ άλλαζε θα ξαναέβαφε γαλάζια την θάλασσα, εσύ τι θα έκανες αν μπορούσες να αλλάξεις τον κόσμο;


Θα ήθελα να ζω σ’ έναν κόσμο με λιγότερο μίσος και περισσότερη αγάπη! Θα «μεγάλωνα» τις καρδιές των ανθρώπων. Με μια τόσο μικρή κίνηση όλα θα ήταν τόσο διαφορετικά! Σ’ αυτό το ιδανικό θα συνεχίσω να ελπίζω και να εργάζομαι ώστε μέσα από την τέχνη μου να εμπνέονται οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου