Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Ποια βιβλία και ποιοι συγγραφείς των εκδόσεων Πατάκης κέρδισαν το κοινό το 2016;



Χιλιάδες αναγνώστες εμπιστεύτηκαν τις «εκδόσεις Πατάκης» για να ταξιδέψουν την φαντασία τους. Να «περπατήσουν» σε νέους κόσμους και σε μονοπάτια της ιστορίας.
Ας δούμε αναλυτικά ποιες ήταν οι προτιμήσεις των αναγνωστών για το 2016, από τις εκδόσεις Πατακης.

Τι πιο ευυπόληπτο βιβλίο για το 2016 των εκδόσεων Πατάκης :

Περισσότεροι 28.000 αναγνώστες έχουν γνωρίσει την κ«Υπέροχη φίλη μου» της Έλενα Φερράντε (Μάιος 2016).


Η ιστορία του βιβλίου
Ένα σύγχρονο αριστούργημα από την πιο δηµοφιλή Ιταλίδα συγγραφέα της εποχής µας. Η Υπέροχη φίλη µου, το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλας, µια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Με απαράµιλλο στιλ και αψεγάδιαστη, σχολαστική µατιά η Φερράντε σε µια καθηλωτική αφήγηση ξεδιπλώνει µέσα από την ιστορία µιας φιλίας την ιστορία µιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασµα των δεκαετιών.



Ο παιδικός τίτλος  που ήταν αντίστοιχα ο καλύτερος εμπορικός ήταν:
Πρώτο σε πωλήσεις είναι το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Το μυστικό της μαξιλαροθήκης από τη σειρά Η Χαρά και το Γκουντούν με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 6.000 αντίτυπα. Μάλιστα  η σειρά επαναλανσαρίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και συνολικές πωλήσεις που αγγίζουν τις 40.000 αντίτυπα.  


Η ιστορία του βιβλίου
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ το πιο περίεργο, το πιο χαριτωμένο, το πιο απίθανο ζωάκιτου κόσμου ζητάει καταφύγιο στο δωμάτιο της Χαράς. Η Χαρά το σώζει από τον θανάσιμο εχθρό του και το ζωάκι αποφασίζει να μείνει παντοτινά κοντά της. Έτσι γνωρίζει η Χαρά το Γκουντούν και το Γκουντούν τη Χαρά. Έτσι αρχίζουν οι θαυμαστές, οι μυστικές τους περιπέτειες, σε λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια, σε φάρους με γαλάζιους γλάρους, σε δάση με μαγεμένες πασχαλιές, σε βουνά από κανέλα και θαλασσινές σπηλιές...
Ενώ τρεις νάνοι πειρατές μαγειρεύουν κουκιά με φεγγαροπολτό και μοιράζουν γυαλόπετρες κάτω απ’ το κρεβάτι, η Χαρά και το Γκουντούν ταξιδεύουν με το ιπτάμενο σουρωτήρι στη Χώρα του Χασμουρητού, στη Χώρα της Πρωταπριλιάς, στο δάσος με τα γλειφιτζούρια κι ακόμα παραπέρα




Το αστυνομικό βιβλίο που προτίμησαν οι αναγνώστες του Πατάκη:

Ήταν  η «Φάρμα» του Τομ Ρομπ Σμιθ με περισσότερα από 5.000 αντίτυπα



Η ιστορία του βιβλίου


«Αν αρνηθείς να με πιστέψεις, θα πάψω να σε θεωρώ γιο μου…» Μέχρι τώρα ο Ντάνιελ πίστευε ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους οι γονείς του αποσύρθηκαν σε μια απομακρυσμένη φάρμα στη Σουηδία, τη χώρα καταγωγής της μητέρας του, για να απολαύσουν μια ήσυχη ζωή. Ένα τηλεφώνημα, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. «Η μητέρα σου… δεν είναι καλά» του λέει ο πατέρας του. «Φαντάζεται διάφορα απαίσια, τρομερά πράγματα».  Λίγο πριν ο Ντάνιελ επιβιβαστεί στην πτήση για τη Σουηδία, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη μητέρα του: «Ό,τι σου έχει πει αυτός ο άνθρωπος είναι ψέμα. Δεν είμαι τρελή… Πρέπει να πάω στην αστυνομία… Συνάντησέ με στο Χίθροου».
Απ’ τη μια στιγμή στην άλλη ο Ντάνιελ βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στους γονείς του – ποιον απ’ τους δύο να πιστέψει, ποιον να εμπιστευτεί; Άθελά του γίνεται εξομολογητής και κριτής της μητέρας του. Ακροατής ενός φρικτού εγκλήματος, μιας συνωμοσίας στην οποία εμπλέκεται ο ίδιος του ο πατέρας, ο Ντάνιελ πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφασίσει: Ποιος λέει την αλήθεια;

Στο καθηλωτικό και αριστοτεχνικά δομημένο μυθιστόρημά του, ο Τομ Ρομπ Σμιθ συνθέτει μια κοινότητα, μια οικογένεια, έναν γάμο κι ένα μυαλό που βρίσκονται σε βαθιά κρίση και αποτυπώνει με απαράμιλλο τρόπο την εύθραυστη σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα και στον γιο της. Με το Παιδί 44 ο Τομ Ρομπ Σμιθ εισήλθε δυναμικά στον λογοτεχνικό χάρτη· με τη Φάρμα εδραιώνει τη θέση του ανάμεσα στους πιο πρωτότυπους και χαρισματικούς συγγραφείς της γενιάς του.


Ο πιο δημοφιλής πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας των εκδόσεων Πατάκης

Η  Κωνσταντία Σωτηρίου με το βιβλίο της «Η Αϊσέ πάει διακοπές» το οποίο πήρε και το The Athens Prize for Literature - Περιοδικό (δέ)κατα


Η ιστορία του βιβλίου
«Είκοσι Ιουλίου, το θυµάσαι πολύ καλά, είχε γίνει η µεγάλη καταστροφή. Ξύπνησες το πρωί και ήταν η λεκάνη στη ρίζα της συκιάς σου γεµάτη µε σύκα ανοιγµένα. Με το νυχτικό βγήκες έξω τα χαράµατα, πήρες το φαράσι και τη σκούπα να τα µαζεύεις. Μάζευες, µάζευες και τελειωµό δεν είχαν. Τα συκαλάκια σου, σκεφτόσουν, τα µελένια σου τα σύκα και µαράζωνες τη συκιά. Και έλεγες τι θα τρώµε τώρα τον Αύγουστο που δεν θα είχες τα συκαλάκια τα γλυκά, τι θα τρώµε τον Αύγουστο που δεν θα έχουµε σύκα.
Αν δει το πλάσµαν τα σύκα να ψήννουνται εποχήν που ’εν ένι του τζαιρού τους, σηµαίνει µεγάλον µαράζιν. Σηµαίνει καβκάδες, καρκασαλλίκκιν, κακόν. Που τζείνα τα κακά που ’εν ηµπορεί να βάλει το σέριν του ούτε ο ίδιος ο Θεός. Τίποτε ’εν θα ηµπόρει να κάµει ο Πλάστης.
Έτσι σε βρήκε η γειτόνισσα το πρωί. Ήρθε καταχαρούµενη να σου πει τα νέα. Σωθήκαµε, σου φώναξε. Σωθήκαµε. Ήρθε η µάνα µας να µας σώσει. Ήρθε η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. “Τι κάνεις εκεί µε τα σύκα;” “Σκάσανε όλα” της είπες. “Ανοίγουνε τα συκαλάκια µου τον Ιούλιο, τα µελένια µου τα σύκα που ζηλεύει όλη η γειτονιά. Σκάνε και πέφτουνε στην αυλή. Δεν θα έχουµε σύκα να τρώµε τον Αύγουστο” είπες και βούρκωσες. Άφησες µετά τη γειτόνισσα στην αυλή και έτρεξες να ξυπνήσεις τον γιο σου. “Μάνα, τι γίνεται;” σου φώναξε. “Ήρθε” του είπες “η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. Και εµάς µας αρρώστησε η συκιά µας. Δεν θα έχουµε κάτι να την τρατάρουµε. Δεν θα µπορέσουµε τον Αύγουστο να τρώµε σύκα”.
Και άρχισες ύστερα να κλαις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου