Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Σουέλεν Κωνσταντινίδου: Ο χρόνος είναι ο άξονας που γυρίζουμε

Η Σουέλεν Κωνσταντινίδου  είναι μια εκ των πρωταγωνιστών της παιδικής παράστασης «Η περιπέτεια του μικρού Οδυσσέα». Η παράσταση αυτή ανεβαίνει για 5η συνεχόμενη χρονιά δείγμα ότι έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Η κα. Κωνσταντινίδου μιλώντας στο Πινάκιο επισημαίνει τα βαθύτερα νοήματα του έργου αλλά και το διαδραστικό του ύφος. Ο χρόνος και η επίδραση του στην ζωή μας σε κάθε φάση του και πως την υποδεχόμαστε είναι ο άξονας του έργου ο οποίος αποδίδεται με τέτοιον τρόπο που και τα παιδιά εισπράττουν το μήνυμα αλλά και οι γονείς του.


Η περιπέτεια του μικρού Οδυσσέα, μια παιδική παράσταση που παίζεται για 5η χρονιά. Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει την επιτυχία του έργου;  Ωστόσο τι θα λέγατε σε γονείς για να τους πείσετε να έρθουν να δουν το έργο με τα παιδιά τους;

«Οι γονείς αναζητούν παιδικές παραστάσεις, τις οποίες μπορούν να δουν και οι ίδιοι ευχάριστα. Αυτό συμβαίνει όντως στη δική μας παράσταση, νομίζω πως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Περιέχει ισχυρό μήνυμα, διάδραση για μικρούς και μεγάλους και χιούμορ. Ένα πολύ έξυπνο κείμενο του συναδέλφου Αντώνη Ζιώγα, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία».


Ποια είναι τα διαδραστικά σημεία της παράστασης;


«Καθ'ολη τη διαρκεια της παράστασης δίνεται ο λόγος στα παιδιά, έτσι συμμετέχουν ενεργά στην πλοκή. Υπάρχουν βέβαια και οι στιγμές που ανεβαίνουν στη σκηνή, όπως όταν ο μικρός Οδυσσέας τα προσκαλεί όλα στο πάρτι των γενεθλίων του και χορεύουν μαζί μας, γίνεται δηλαδή πραγματικό πάρτι επί σκηνής. Ή όταν γίνονται παίκτες στο τηλεπαιχνίδι που στήνεται στο δεύτερο μέρος. Έτσι γίνονται μέρος της παράστασης και "μπαίνουν" κι αυτά μέσα στο έργο περισσότερο».

 Υπάρχει παιδί που δεν θέλει να μεγαλώσει;

«Η φύση του ανθρώπου είναι να θέλει αυτό που δεν έχει. Οι μικροί θέλουν να μεγαλώσουν και οι μεγάλοι να μικρύνουν. Αυτό διδάσκει το έργο! Πως η κάθε ηλικία έχει τις χάρες της, αλλά και τις ευθύνες της και καλό είναι να την απολαμβάνουμε».

Το όνομα «Οδυσσέας» ήταν τυχαία επιλογή ή αντιστοιχεί σε κάποια ερμηνεία στην εξέλιξη του έργου;

«Στο άκουσμα του τίτλου, πολλοί νομίζουν πως το έργο σχετίζεται με την οδύσσεια. Ο μόνος παραλληλισμός είναι το ταξίδι στο χρόνο που κάνει ο Οδυσσέας.
Αν ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από εκεί δεν το ξέρω. Πρέπει να απαντήσει ο ίδιος. Κατά τα αλλά Όχι, είναι ένα σύγχρονο αγόρι σε μια φανταστική περιπέτεια -μυθοπλασία».

Πέρα από ηθοποιός είστε και μαμά. Η ιδιαίτερη σχέση με την 6χρονη κόρη σας. Το γεγονός αυτό σας κάνει να προσεγγίσετε το ρόλο σας με ακόμη περισσότερη ευαισθησία;

«Σίγουρα από τότε που έγινα μητέρα, η σχέση με τα παιδιά άλλαξε. Επικοινωνώ καλυτέρα μαζί τους, τα κατανοώ περισσότερο, όπως και τους γονείς.
Ξέρω τι ζητούν και οι μεν και οι δε από μια παράσταση κρίνοντας βέβαια από το τι θέλω εγώ να δω με την κόρη μου, για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί αλλά και η διάδραση είναι ευκολότερη, έχει γίνει μια επέκταση του παιχνιδιού που γίνεται στο σπίτι. η οποιαδήποτε επαφή με τα παιδιά είναι μάθημα».


Τελικά αξίζει να βιαζόμαστε να μεγαλώνουμε ή χάνουμε την ροή της ζωής μας;


«Κάθε πράγμα στον καιρό του λέει ο λαός. Κάθε ηλικία έχει τα υπέρ και τα κατά.
Η ζωή θα ήταν ανιαρή, αν ήταν όλες οι φάσεις ίδιες. Κι αφού το μόνο αδύνατο για τον άνθρωπο είναι να σταματήσει το χρόνο, ας τον καλοδεχόμαστε κι ας τον απολαύσουμε».



Πληροφορίες:
Παιδική διαδραστική παράσταση στο Θέατρο Ελπίδας: Η περιπέτεια του μικρού Οδυσσέα

Ο  Οδυσσέας είναι ένα σύγχρονο μικρό αγόρι, που όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας, έτσι και αυτός βιάζεται να μεγαλώσει. 24 ώρες πριν τα γενέθλιά του παρακαλεί απεγνωσμένα να ενηλικιωθεί με έναν μαγικό τρόπο. Η ευχή του πραγματοποιείται.
Εμφανίζεται μαγικά ένα ξωτικό των ονείρων και του προτείνει μια συμφωνία. Κάθε 4 ώρες θα μεγαλώνει 10 χρόνια. Ο  Οδυσσέας από τον ενθουσιασμό του, δέχεται, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν όμως αντιλαμβάνεται ότι σε 24 ώρες θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής του, ζητάει από το ξωτικό, να τον μεταφέρει πίσω στην παιδική του ηλικία. Το ξωτικό όμως είναι πανίσχυρο. Θα καταφέρει ο Οδυσσέας με τη βοήθεια του κοινού να το νικήσει;  Ένα διαδραστικό έργο γεμάτο χιούμορ, περιπέτεια και αγωνία. Η συμμετοχή του κοινού σε όλη την διάρκεια της παράστασης είναι σημαντική και καθοριστική.

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία : Αντώνης Ζιώγας

Χοροκίνηση :  Αντώνης  Ζιώγας

Σκηνικά:  Γιώργος  Μαύρος 

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Παναγιώτης Δελαβίνιας, Σουέλεν Κωνσταντινίδου, Εύα Τσαμασιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου