Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

19 χρόνια από την ναυτική τραγωδία του Εξπρές Σάμινα














19 χρόνια πέρασαν από την ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε στην Ελλάδα. Το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα το βράδυ της 26 Σεπτεμβρίου του 2000 κόστισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους.


Το μοιραίο εκείνο βράδυ αναχωρεί με από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα, προκειμένου να εκτελέσει το προγραμματισμένο δρομολόγιο. Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ όταν προσέγγιζε το λιμάνι της Παροικιάς με ανέμους 8 μποφόρ. Δύο μίλια ανοικτά της Πάρου, προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες «Πόρτες» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευστάθειας. Το νερό κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο παίρνει γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά από 25 λεπτά βυθίζεται.

Πανικός και συσκότιση

Μεγάλος πανικός προκλήθηκε στους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια, ούτε η σειρήνα έκτακτης ανάγκης. Επίσης δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου με αποτέλεσμα πολλοί να πηδήξουν στη θάλασσα.
Στο σημείο φτάνουν πρώτοι οι ψαράδες και στη συνέχεια σκάφη του Λιμενικού και βρετανικά πολεμικά που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου