Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ένας υπέροχος άνθρωπος





Ο Γιάννης Χειμώνας ιδρυτής του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Άγιος Νικόλαος



Βραβεύεται για την πρσφορά του από το Μαζί για το Παιδί






Μέσα από την πολύχρονη προσωπική μου δοκιμασία γνώρισα το Θεό και μου έδωσε τη Δύναμη" λέει χαρακτηριστικά στο Πινάκιο



Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας κατακλύζουν με άσχημες και γκρίζες ειδήσεις που αφορούν την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνίαΚι όμως μέσα σε αυτό το σκότος τρεμοπαίζουν ηλιαχτίδες φωτός, που πας αποδικνύουν ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμη και με γνώμωνες εμάς τους ίδιους ως μονάδες αλλά και ως σύνολο, η κοινωνία κοιτάει μπροστά.Στα ψιλά των εφημερίδων πέρασε η είδηση ότι Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» εισάγει ένα νέο θεσμό βραβείων αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής. Με αφετηρία το 2011, τα βραβεία «Μαζί για το Παιδί» θα απονέμονται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, φιλοδοξώντας να αναδείξουν το Έργο Ζωής καθημερινών ανθρώπων. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στρέφει τους προβολείς σε εθελοντές που έχουν προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο και σε ανθρώπους που ανήκουν στην οικογένεια των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και επιβραβεύει το ψυχικό τους σθένος και τη θετική τους στάση απέναντι στη ζωή. Βραβεύει αφανείς ήρωες της καθημερινότητας που ανατρέπουν τα κοινωνικά δεδομένα και προσφέρουν ανιδιοτελώς και διαχρονικά, παρά το πρόβλημά τους, σημαντικό έργο για τους συνανθρώπους τους, δίνοντας σε όλους ένα πραγματικό Μάθημα ζωής.


Σήμερα λοιπόν θα τιμηθεί γι ατο έργο του και για την προσφορά του από την ελληνική κοινωνία ο Γιάννης Χειμώνας। Ο κ Χειμώνας σήμερα είναι 60 ετών και τα τελευταία 24 χρόνια δεν εργάζεται, αφού έχει πάρει σύνταξη, για να μπορεί να είναι κοντά στα 2 αυτιστικά παιδιά του και να τα βοηθάει όσο μπορεί, μαζί με τη σύζυγό του। Για αρκετά χρόνια συμμετείχε ως απλό μέλος σε συλλόγους που αγωνίζονταν για τα δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων.



Ζώντας και βιώνοντας τα προβλήματα των οικογενειών με αυτιστικά παιδιά και λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη κρατικής μέριμνας για τα άτομα με αυτισμό, το 2001 πήρε την απόφαση και ίδρυσε το Φιλανθρωπικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Άγιος Νικόλαος». Σκοπός του Σωματείου είναι να συμβάλλει, για μία καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή των Αυτιστικών Ατόμων και των οικογενειών τους. Ο ίδιος μιλάει στο Πινάκιο και αποκαλύπτει πως ο Θεός του έδωσε δύναμη για να ερμηνεύει τις προσωπικές του δυσκολίες ως μια επίσκεψη του Θεού και όχι ως ατυχία της ζωής, όπως λέει ο ίδιος.





Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην ίδρυση του Μη Κυβερνητικού Σωματείου που απευθύνεται σε άτομα με αυτισμό;


“Τα προσωπικά μου βιώματα από τα δίδυμα παιδιά μου με αυτισμό που λόγω της σωματικής αναπηρίας (παραπληγικοί) τόσο εμένας όσο και της συζύγου μου δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους। Επίσης, λόγω της έλλειψης Οικοτροφείων και ημερίσιων σχολείων ειδικά για Άτομα με Αυτισμό καθώς και η ανάγκη να φανούμε χρήσιμοι σε περισότερα παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα”.


Υπάρχει βοήθεια από την ελληνική Πολιτεία και αν ναι σε ποιο βαθμό;


“Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετέχει στον αγώνα μας καλύπτοντας το 65% του ετήσιου κόστους του Οικοτροφείου και αφορα μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων”.



Ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητες σας;


“Δραστηριοποιούμε με την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Άγιος Νικόλαος" και φροντίζω με διάφορες ενέργειες για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων που αποβλέπουν στη στήριξη και στην καλή λειτουργία του Οικοτροφείου που διατηρούμε αλλά και σε ό,τι άλλο αφορά τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Επίσης, συμμετέχω αφιλοκερδώς στην τριμελή διεύθυνση του Οικοτροφείου με καθημερινή οκτάωρη παρουσία στο χώρο”.



Είστε ένας άνθρωπος που ανήκειτε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όμως και εσείς και η οικογένεια σας όχι μόνο δεν το βάλατε κάτω αλλά δημιουργήσατε και "καταφύγιο" για πολλούς συνανθρώπους μας. Από που αντλείτε δύναμη και ενέργεια; Πιστεύετε βαθιά στο Θεό;


“Μέσα από την πολύχρονη προσωπική μου δοκιμασία γνώρισα το Θεό και μου έδωσε τη Δύναμη να μπορώ να πορεύομαι στον αγώνα της ζωής, ερμηνεύοντας τις προσωπικές μου δυσκολίες ως μια επίσκεψη του Θεού και όχι ως ατυχία της ζωής”.



Αν ήσασταν υπουργός υγείας τι θα αλλάζατε την επόμενη ημέρα;


“Θα έδινα προτεραιότητα στην επίλυση του κοινωνικού προβλήματος που αφορά τα άτομα με αυτισμό προσφέροντάς τους φροντίδα και εκπαίδευση αλλά και στήριξη στις οικογένειές τους”.



Η βράβευση σας από το Μαζί για το παιδί είναι σαν κάποια μικρή δικαίωση του αγώνα σας και των κόπων σας;


“Δεν περιμένω ούτε επιζητώ τη δικαίωση του αγώνα και των κόπων μου. Μέσα από τη βράβευσή μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω κι εγώ στο κοινωνικό μήνυμα, ότι πρέπει ως άνθρωποι να υπερβούμε το εγώ μας και να προσφέρουμε ενεργά και διαχρονικά στο "εμείς", συμβάλλοντας στην κοινωνική αναγέννηση του τόπου”.




Εμείς ως συνάνθρωποι πως μπορούμε να βοηθήσουμε στο έργο σας;


“Στηρίζοντας οικονομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο το έργο μας με σκοπό να συμβάλλουμε όλοι στην καλή λειτουργία του Οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό "Άγιος Νικόλαος", στην Παιανία Αττικής। Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210 6641845 και 210 6641846, στο email: oikotrogeioagnikolaos@hotmail.com καθώς και να επισκεφθείτε την ιστιοσελίδα μας : www.autistika.gr”





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου