Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Βαγγέλης Κονιτόπουλος: «Το νησιώτικο τραγούδι είναι το Αιγαίο»


Η παράδοση των Κονιτόπουλων κρατάει εδώ και οχτώ γενιές


 Έχουν περάσει σχεδόν 7 χρόνια από την ημέρα που συνάντησα τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο. Ο λόγος της συνάντησης μας ήταν μια συνέντευξη στην traffic που δούλευα τότε... Τακτοποιώντας το αρχείο μου έπεσα κατά λάθος πάνω της. Ήταν μια μικρή και ουσιώδης συζήτηση. Σκέφτηκα πως κάποια σημεία της είναι επίκαιρα κυρίως σήμερα γι’ αυτό το λόγο σας την παραθέτω...
Με όνομα βαρύ…σαν ιστορία ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος συνεχίζει εδώ και πολλά χρόνια να διαβαίνει στον δρόμο που χάραξε η οικογένεια του. Πρόκειται για έναν δρόμο δύσκολο γεμάτο ευθύνη αλλά και πίστη στο παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο έχει ταυτιστεί με την ελληνική ιστορία. Μάλιστα, ο κ. Κονιτόπουλος υπογραμμίζει πως το νησιώτικο τραγούδι είναι το Αιγαίο, αποτυπώνει εδώ και αιώνες τη ζωή των κατοίκων των νησιών.
Ο ίδιος –σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί- μιλάει για την ελληνική μουσική και την στροφή του κόσμου τα τελευταία χρόνια στην παραδοσιακή μουσική, η οποία γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Κονιτόπουλο επειδή «ο κόσμος μπούχτισε  ν’ ακούει εδώ και 15 χρόνια το σκουπιδαριό».


Το όνομα Κονιτόπουλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα νησιώτικα τραγούδια. Πως τα καταφέρατε και μείνατε πιστός στην «οικογενειακή» παράδοση;
«Επί 7-8 γενιές οι Κονιτόπουλοι μένουμε πιστοί στο νησιώτικο τραγούδι και την ελληνική παράδοση. Οδηγοί μας είναι η αγάπη και η αλήθεια. Για να ερμηνεύεις νησιώτικα τραγούδια πρέπει να αγαπάς τα νησιά και είσαι αληθινός, καθώς τα τραγούδια αυτά μιλάνε για αγάπη, για χάρες, για καημούς, για ξενιτιά κα πόνο, είναι τραγούδια που αποτυπώνουν την ζωή των νησιωτών εδώ και αιώνες, αν είσαι ψεύτικος και υποκρίνεσαι δεν είσαι σε θέση να τραγουδήσεις αυτά τα τραγούδια».

Τι θα κάνετε για να φέρετε περισσότερους νέους στα νησιώτικα;
«Οι νέοι ακούνε νησιώτικά και παραδοσιακή μουσική. Μάλιστα αν το έχετε προσέξει τα τελευταία δύο με τρία χρόνια ο κόσμος έχει γυρίσει στα λαϊκά και παραδοσιακά μονοπάτια. Ο βασικός λόγος, είναι ότι έχει μπουχτίσει πια με το σκουπιδαριό που είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Το να φέρω εγώ και άλλοι αξιόλογοι καλλιτέχνες τους νέους να ακούσουν νησιώτικά δεν μπορώ να το κάνω με μαγικό τρόπο. Ο οδηγός μας, είναι η αλήθεια η αγάπη και τα τραγούδια αυτά μιλάνε στην ψυχή του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά. Τα νέα άτομα έχουν κρίση, έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές και δεν ακούνε ότι τους πλασάρουν. Και γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η στροφή στα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια».   

Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας προσωπικός δίσκος;

«Είναι το “Μέσα από το μαγαζί” το οποίο έχει γράψει ιστορία στην ελληνική δισκογραφία. Είχα την τιμή και την τύχη να γίνω ο πρώτος νησιώτης ερμηνευτής που έλαβα χρυσό δίσκο. Έχω την πρωτιά αυτή και χαίρομαι, γιατί η δουλειά αυτή έμεινε στην ιστορία, μια δουλειά που αποτυπώνει το νησιώτικο γλέντι. Βέβαια τώρα έκανα μια καινούργια δουλειά το “Όπα”το οποίο θεωρώ ότι θα αφήσει και αυτό την δική του ιστορία. Ένας τέτοιος δίσκος έλειπε από την ελληνική δισκογραφία εδώ και χρόνια».

Πιστεύετε πως τα νησιώτικα είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης;
«Αν δεν υπήρχαν τα νησιώτικα τραγούδια δεν θα υπήρχε το Αιγαίο Πέλαγος. Η ελληνική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα νησιώτικα τραγούδια και κατά προέκταση το Αιγαίο».


1 σχόλιο: